Hoe Verse Kruiden Goed Bewaren? Weetjes

Deel deze blog makkelijk via:

Verse kruiden, gekocht in de supermarkt zijn heerlijk om je gerecht op smaak te brengen. De verse kruiden kunnen per bosje, per plastic verpakking of per pot verkocht worden. Waarschijnlijk gebruik je niet alle kruiden voor je gerecht dus hou je kruiden over. De vraag is dan; Hoe verse kruiden bewaren?

Niet alle kruiden kunnen op de zelfde manier bewaard worden. Kruiden kunnen gedroogd worden, gedroogd en ingevroren worden, gesneden en ingevroren worden. Bewaard worden in de koelkast of in olie.

Onderstaande blog vertelt je alles over welke kruiden je op wat voor manier kunt bewaren. Elk kruid moet anders bewaard worden.

He is zonde om verse kruiden weg te gooien, want je kunt ze best lang bewaren. Hier zijn verschillende methode voor. Wij hebben meerdere blogs geschreven of over kruiden. Onderaan deze pagina staat een oeverzicht om je nog verder op weg te helpen.

Verse Kruiden Invriezen

Je heb je gerecht klaar en het was heerlijk met de verse kruiden die je gekocht hebt. Alleen jammer dat je altijd te veel kruiden moet kopen dan je gebruikt. Weggooien is voor mij geen optie dus ik bewaar de verse kruiden. Dit kan op meerdere manieren, maar een goede manier is het invriezen van de kruiden. Dit kunnen we doen met verse kruiden die we eerst drogen of verse kruiden die we ‘nat’ invriezen. Beide methode worden onderstaand besproken.

Kruiden Drogen En Invriezen

Als je verse kruiden over hebt en deze wilt bewaren in de vriezer na het drogen van de kruiden, dan moet je de kruiden wel eerst drogen. Dit drogen kan op 4 manieren waarvan er 3 besproken worden. De 4e methode is namelijk een speciale droogoven en ik ga ervan uit dat je deze niet thuis hebt staan.

verse kruiden

Drogen aan de lucht

De kruiden onderste boven op een droge en ventilerende plaats. Het drogen kan een week tot 3 weken duren, afhankelijk van het kruid. Haal de gedroogde blaadjes nu los.

Drogen in de oven

Stel de oven in op een temperatuur van 50 graden. Leg de blaadjes van de kruiden verspreid neer op bakpapier op je rooster en bakplaat. Droogtijd is ongeveer 3-5 uur, afhankelijk van het kruid. De blaadjes moeten knisperen, dan zijn ze droog.

Drogen in de magnetron

Haal de blaadjes van de takken en leg deze neer op een plat bord. Zet de tijd op 1 minuut en zet de magnetron aan. Kijk of ze droog zijn. Zo niet, dan nog een minuutje net zo lang totdat de blaadjes knisperen.

Nu kan je de kruiden in een diepvriesdoos of diepvrieszak doen en deze in de vriezer plaatsen. De kruiden kan je zo een jaar bewaren.

Kruiden Nat Invriezen In IJsblokjes

Het nat invriezen is sneller gedaan dan het droog invriezen. Zet een bakje om ijsblokjes te maken klaar op je aanrecht. Een schaal met muffin vormen werkt ook goed, je krijgt alleen grotere blokken ijs en kruiden.

verse kruiden in ijsblokjes

Haal de blaadjes los van de takken en indien de bladeren te groot zijn hak je deze even fijn. Doe ze daarna gelijk in de ijsblokvormpjes. Wanneer je ze te lang op je snijplak laat liggen loop al het sap (en dus de smaak) in je snijplank.

Vul de vormpjes nu af met water. Kijk zelf hoeveel kruiden je in een ijsblok vormpje wilt doen. Schuif nu de kruiden in de vriezer en je bent klaar. Zo blijven de kruiden zeker 6 maanden goed.

Kamille is een lastig kruid om in te vriezen. Daarnaast is het voor kruiden als laurier ook niet aan te raden en rozemarijn en tijm worden meestal hangend gedroogd.

Peterselie, munt en bieslook kan je heel goed invriezen. Wanneer je bijvoorbeeld munt in een muffin vorm doet samen met een schijfje citroen dan kan je dan in de zomer leuk in een kan met water doen. Staat leuk en is erg verfrissend en dorstlessend.

Verse Kruiden Bewaren Koelkast

Verse kruiden zijn voor een kortere periode ook gewoon goed in de koelkast te bewaren. Zeker wanneer de de kruiden over een paar dagen weer wilt gaan gebruiken. Dan hoef je geen moeilijke dingen te ondernemen om de kruiden in te vriezen. De kruiden die je zo goed kunt bewaren zijn munt, dille, bieslook en oregano.

Maak een paar velletjes keukenpapier vochtig en leg hier de de kruiden op en bedek het wederom met keukenpapier. Doe dit nu in een bakje en sluit deze af. De kruiden kan je op deze manier zeker 1 to 2 weken bewaren.

Als het keukenpapier droger wordt dan kan je het besprenkelen met water om de houdbaarheid te verlengen.

Basilicum is niet verzot op water en zal dus verrotten in tussen nat keukenpapier. Leg basilicum tussen velletje droog keukenpapier en dan in de koelkast

Tijm en Rozemarijn kan je ook in de koelkast bewaren. Leg deze kruiden in een bakje in de koelkast en je kan het 2 weken goed houden.

Peterselie en koriander kan je het best bewaren in een glas op in een laagje water. Plaats het glas dan in de koelkast. Je kan er nog een plasticzakje overheen doen om de kleur te bewaren.

Verse Kruiden Bewaren Buiten De Koelkast

Kruiden buiten de koelkast bewaren is geen goed idee. Je droog de kruiden dan eigenlijk, maar omdat dit niet op de juiste manier gebeurt verliezen de kruiden aan smaak.

De kruiden die je in pot koop moet je wel buiten de koelkast bewaren. Zet basilicum op een schaaltje en geen de plant van onderaf water. Wil je de plant sterkere maken dan kan je een beetje plantenvoeding aan het water toevoegen.

Wil je jouw gekochte verse kruiden in pot echt lang bewaren, verpot ze dan in een grotere pot met verse aarde. De plantje krijgen namelijk net genoeg voedingsstoffen mee van de kweker om het thuis ongeveer een week vol te houden.

Kruiden Bewaren In Olie

Kruiden kan je ook in olie bewaren en invriezen. Dit is leuk en ook wel weer handig. Als je gaat koken kan je bijvoorbeeld een blokje pakken met peterselie of basilicum en je bak in lekker gekruide olie. Dit is een goede en leuke manier om kruiden te bewaren.

Gebruik hiervoor een bakje om ijsblokjes te maken . Doe de kruiden erin en vul af met olie. Zo simpel is het.

Gedroogde Kruiden Bewaren

Heb je kruiden gedroogd en wil je deze buiten de koelkast of vriezer bewaren, doe ze dan in een pot en bewaar ze op een donkere plaats. Blootstelling aan licht zorgt ervoor dat de smaak van de kruiden achteruit gaan en dat is jammer voor je gerecht.

Zoals aan het begin van deze blog aangegeven is hebben wij ook andere artikelen geschreven over individuele kruiden en het bewaren. Onderstaand het overzicht:

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs