Hoe Basilicum Bewaren? Plant, takjes en blaadjes

Deel deze blog makkelijk via:

Basilicum is een keuken kruid die veel gebruikt wordt bij Italiaanse gerechten en tomatengerechten. Basilicum heeft een sterke maar heerlijke geur. Je ruikt het al wanneer je het in je handen vasthoudt. De vraag ‘Hoe kan ik basilicum bewaren’ zal in deze blog worden besproken. 

Hoe Basilicum Bewaren?

  • Een potje basilicum, een paar weken
  • Goed verzorgd en verpot, een paar maanden 
  • In het plastic bakje uit de winkel, 5 dagen 
  • Losse blaadjes in de koelkast, 3 dagen 
  • In de diepvries, 2 maanden  
  • Gerold in keukenpapier en in koelkast 3 dagen 

Hieronder wordt uitgebreid beschreven waar je op moet letten, wil je Basilicum zo lang mogelijk bewaren.  

Wij hebben ook een groot artikel geschreven over het bewaren van verse kruiden; ‘Hoe verse kruiden bewaren?‘ vertelt je er alles over.

Basilicum Plant  

Wanneer je een basilicum plant koopt in de winkel koop dan een exemplaar wat er fris en groen uitziet. De stelen staan rechtop en aan de bladeren zitten geen grijzige randen. Deze basilicum plant kun je een lange tijd in een potje bewaren. Daar zijn wel wat maatregelen nodig om deze plant fris en fruitig te houden.  

basilicum

Hoe Verse Basilicum Bewaren? 

Geef de basilicum plantenvoeding direct bij thuiskomst. De plant heeft net genoeg vanuit de kweker meegekregen om te overleven tot de aankoop. Meestal gaan basilicumplantjes ook gelijk een gerecht in waardoor meer voeding ook niet nodig is. Wil je deze plant wat langer bewaren omdat je niet zo veel nodig hebt bijvoorbeeld, dan is voeding wel handig. Zo blijft hij er lekker fris uitzien en blijven de bladeren mooi groen. De plant kan dan een paar weken goed bewaard blijven. 

Wil je een paar bladeren gebruiken voor een gerecht, pluk dan blaadjes aan de zijkant. Wanneer je de basilicum plant gaat toppen groeit die stengel niet meer. Pluk je ze van de zijkant dan kan de plant gerust nog doorgroeien en kun je de plant langer en mooi bewaren. 

basilicum

Zet de basilicum plant in een pot waar de plant water van onderaf kan opzuigen. Basilicum heeft graag natte voeten. Dit dus regelmatig bij vullen. Zo kun je de basilicum langer bewaren.

Zet de basilicum plant niet te donker, in de vensterbank is prima. In het donker groeit de plant niet goed. 

Bij thuiskomst kun je ook de plant verpotten in een pot met goed doorlatende grond, wanneer je de plant niet direct wil eten maar koesteren. Zo voelt de basilicum plant zich prima omdat de wortels niet meer in de verdrukking zitten. Dit is meestal het geval wanneer hij bij de kweker vandaan komt. De basilicumplant zal een heerlijke geur afgeven iedere keer dat je langsloopt. Zo kun je de basilicum langer bewaren en de blaadjes eten op het moment dat het jou uitkomt. 

Wanneer je al deze manieren toepast zal deze basilicum plant het zeker langer dan een paar maanden uithouden. Zoveel liefde kan de basilicumplant niet weerstaan! 

Basilicum Bewaren Koelkast 

Basilicum kun je in het plastic bakje kopen in de winkel. Deze Basilicum zit in een afgesloten bakje waar een speciaal luchtmengsel zit waardoor de basilicum langer houdbaar blijft. Dit bakje met basilicum bewaar je in de koelkast totdat je het open hebt gemaakt.

Verse basilicum van AH

Let goed op de houdbaarheidsdatum. Wanneer de basilicum over de datum is wordt hij slap en de smaak zal erg teruglopen.  

Heb je dan basilicum over wanneer je een gerecht hebt gemaakt dan kun je het volgende doen:  

Rol de overgebleven Basilicum in nat keukenpapier en leg dit op een bordje. Leg dit in de groentelade van de koelkast. Zorg er wel voor dat andere producten die niet tegen vocht kunnen daar niet mee in aanraking komen. Anders gaat deze weer rotten.

Leg de basilicum anders in het bakje met nat keukenpapier waar de basilicum in zat en leg het dan in de groentelade. Handig wanneer je niet zo veel over hebt. 

Basilicum Bewaren In De Vriezer 

Er zijn een aantal manieren om basilicumblaadjes in te vriezen. Basilicum is dan 2 maanden houdbaar. 

De makkelijkste manier om Basilicum te bewaren in de vriezer is de blaadjes na het wassen in de vriezer te doen. Je gaat als volgt te werk:

Zoek de beste bladeren van de basilicum en pluk ze. Was de bladeren goed in een vergiet en laat ze even uitlekken. Je kunt de bladeren in een diepvries bakje of zakje doen zodat de blaadjes snel invriezen.

Schrijf de datum zodat je weet wanneer je de basilicumblaadjes hebt ingevroren omdat over 2 maanden de munt blaadjes niet meer smaakvol zijn. Schrijf er ook bij tot welke datum je ze kunt gebruiken en wat in het bakje zit.

Wanneer je meerdere kruiden invriest is het fijn dat je niet alle bakjes hoeft open te maken. 

Basilicum Blancheren En In De Vriezer 

De beste manier om basilicum te bewaren is om de blaadjes van de plant eerst te blancheren. Zo blijft de smaak van de blaadjes het best bewaard.  

Kook een beetje water in een pannetjes. Doe de blaadjes in een zeef en laat dit zakken in het kokende water. Doe dit 15 seconden, niet langer want dan gaat de smaak van de basilicum juist verloren. Dit is blancheren.

Spoel ze daarna gelijk af in ijskoud water. Zo stop je het kookproces en ‘garen’ ze niet verder.  

Wanneer dit eenmaal is gedaan leg je de bladeren op een bord, een beetje uitgespreid en laat je ze koelen. Dit is zo gedaan. Daarna mag het bord of schaal in een plastic zak doen en laat dit invriezen in de vriezer.

Wanneer de bladeren van de basilicum zijn bevroren kun je het bord eruit halen en de bladeren in een diepvries bakje of zak doen. Handig om een sticker erop te plakken met de datum erop.

Nu kun je op elk moment van de dag heerlijke basilicum toevoegen aan je gerechten. De basilicumblaadjes zullen na het ontdooien slap worden. Je kunt ze dus niet echt gebruiken voor decoratie wanneer zij ingevroren zijn. 

Basilicum Pureren En In De Vriezer 

Zoek mooie basilicumblaadjes uit van de plant en pluk deze. Was de blaadjes in een zeef onder stromende water. Laat ze even uitlekken en doe de blaadjes in een keukenmachine of snijdt ze fijn.  

Maal de blaadjes fijn tot puree, voeg eventueel wat water toe als het niet goed maalt. Doe de puree in een diepvrieszak en leg dit plat op het aanrecht. Zorg ervoor dat de puree een dunne laag vormt. Zo kun je een stuk afbreken wanneer je basilicum nodig hebt in een gerecht. 

Ook handig om de puree in ijsblokjesvormen te doen. Dit is 1 eetlepel puree. Een makkelijke richtlijn voor gerechten. 

Basilicum Bewaren In Olie

Ook hier pluk je de beste blaadjes van de Basilicum. In de plaats van water toe te voegen kun je olie toevoegen aan de gepureerde Basilicum. Dan wel de blaadjes na het wassen goed drogen. Voeg wat olie toe aan de basilicum en pureer dit of snijd de blaadjes fijn.

Ook dit in ijsblokjeshouders doen of in een diepvrieszak of bakje met deksel. Ook hier geldt: Sticker op de diepvriesdoos. Datum erop van verpakken en hoe lang deze houdbaar zijn.

De basilicum puree is heerlijk bij pasta gerechten of om pesto van te maken. 1 ijsblokje met basilicum puree is ongeveer 1 eetlepel. Handig om te weten bij recepten!

Tip: Vermeld ook wat er in het doosje zit. Wanneer je meer invriest hoef je niet alle doosjes open te maken om te kijken wat erin zit. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs