Hoe Tijm Drogen? Dé 3 Manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Tijm kan je op vele manieren bewaren. Eén van de manieren is om verse tijm zelf te drogen en daarna goed verpakt op te bergen zodat het lang goed blijft. Je kunt de takjes tijm in de oven drogen of een zelfs in speciale droogovens voor groente en fruit.  Lees hier meer over in deze blog.  

Tijm drogen: wanneer je tijm wilt drogen dan kun je kleine bosjes tijm ophangen in een donkere ruimte. Na 1 week zijn de bosjes tijm droog of je droogt tijm langzaam in een oven. Tijmblaadjes kun je ook drogen nadat je deze van de takjes hebt geritst

In deze blog lees je waar je op moet letten wanneer je tijm gaat drogen en wat de mogelijkheden zijn. Je kunt namelijk takjes tijm drogen maar ook alleen de blaadjes. Voor het drogen en bewaren van andere verse kruiden kan je onze blog ‘Hoe Verse Kruiden Bewaren?‘ lezen.

Tijm Gedroogd 

Wanneer we een bosje tijm kopen houden we over het algemeen meer dan de helft over. Wat je dan zou kunnen doen is tijm drogen. Hoe droog je nu tijm? Er zijn een aantal manieren om tijm te drogen. 

  • Aan de lucht laten drogen 
  • In een oven laten drogen 
  • Alleen de naaldjes laten drogen 

Tijm Drogen – Aan De Lucht 

Wanneer je tijm uit de tuin hebt geplukt of je hebt tijm over dan was je de tijm en laat je dit uitlekken op keukenpapier of je ‘slaat’ het even uit. Zo haal je eventueel spinrag, zand en beestjes van de tijm af.  

gedroogde tijm

Nadat dit is uitgelekt kun je bosjes maken van 6 à 7 takjes. Maak de bosjes niet te dik want dan kunnen zij gaan schimmelen en zorg ervoor dat de takjes een beetjes uit elkaar hangen. Doe om de takjes een touwtje wanneer je de bosjes decoratief wilt ophangen anders volstaat een elastiekje ook wel. 

Hang de bosjes, los van elkaar op. Hang de tijm op de kop. Doe dit het liefst in een donkere ruimte die goed geventileerd wordt. Kan een schuur zijn, een kelder of zolder maar ook een binnenkant van een kast die op een kier staat. Na een week of 2 kun je kijken of alle tijm gedroogd is. Kijk vooral bij het gedeelte wat is samengebonden. Dit duurt iets langer om te drogen. 

Berg de gedroogde tijm op in een bakje dat je goed kunt afsluiten. Zet het weg in een ruimte die droog is anders zou er weer vocht kunnen bij komen en gaan schimmelen. Plaats een sticker op het bakje zodat iedereen weet wat erin zit. 

Je kunt natuurlijk de bosjes ook ergens hangen voor decoratie en eventueel gebruiken wanneer je dit wilt.  

Tijm Drogen – Blaadjes 

Wanneer de tijm is gedroogd kun je de blaadjes er makkelijk afhalen/schudden. Zo houd je alleen de blaadjes over en hoeft het opbergen minder ruimte in beslag te nemen. Het geeft wel even een rommeltje en je moet alleen de gedroogde blaadjes eruit vissen. 

tijm en gedroogde tijm

Er is een andere manier om blaadjes van de stelen te krijgen om een vrij eenvoudige manier. Dat moet je de blaadjes van de steeltjes af ritsen. Wanneer je dit met een vers takje doet dan breekt het takje meestal aan het einde en de blaadjes blijven er bij mij ook grotendeels aan zitten. Dus nu doe ik het zo: 

Tijm Ritsen 

Er is een eenvoudige manier om de blaadjes eenvoudig van de verse stelen te ritsen: 

Neem een zeef of een vergiet met kleine gaatjes. Steek de steeltjes in de gaatjes van bovenaf en trek aan de onderkant het steeltje eruit. Kijk zelf even met welke snelheid je dit moet doen maar nu blijven in ieder geval de blaadjes van de tijm in het vergiet of zeef hangen.  

Deze blaadjes kun je op keukenpapier drogen, uit de zon, in een geventileerde ruimte. Na een week zijn de blaadjes gedroogd. Je kunt dat nakijken door de blaadjes te breken. Breken ze snel dan zijn ze droog anders mogen zij nog een dag of wat.  

Tijm Drogen Oven 

Kruiden kun je ook drogen in de oven. Het kost wat meer energie maar je hebt absoluut tijdwinst. 

Wanneer je de oven op de laagste stand zet (50 graden) dan duurt het drogen van tijm ongeveer 3 à 5 uur. Zet de oven op een kier zodat het vocht wat in de tijm zit weg kan. Je kunt ook de oven op 80 graden zetten dan duurt het ongeveer 2 à 3 uur. Hoe langzamer het droog hoe beter de smaak blijft behouden. 

Kijk goed, wanneer je timer gaat, of de tijm ook echt droog is. Kun je de tijm makkelijk breken dan zijn de takjes droog. Anders haal de het deel weg wat droog is en laat je de rest nog even in de oven om verder te drogen.  

Veel plezier met het drogen van tijm! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs