Hoe Munt Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn verschillende soorten Munt. Aarmunt wordt vooral voor Munt thee gebruikt. Alle soorten Munt geven de stof ‘Menthol” af die voor veel producten worden gebruikt. In deze blog gaat het over verse Munt en wat is de beste manier is om verse Munt te bewaren? 

 • In de koelkast bewaren voor een paar dagen 
 • In de vriezer bewaren voor 12 maanden
 • Gedroogd, koel en op donkere plek bewaren, tot ze op zijn. 
 • Als plant in een pot, binnen, een paar maanden
 • In de volle grond in de tuin is munt jaren houdbaar. 
 • Op balkon, goed verzorgd, kun je munt lang bewaren. 
munt

Hieronder lees je op welke manier je verse munt het langst kunt bewaren. Er zijn trucjes om de houdbaarheid van munt te verlengen.

Wij hebben ook een groot artikel geschreven over het bewaren van verse kruiden; ‘Hoe verse kruiden bewaren?‘ vertelt je er alles over.

Verse Munt Bewaren 

Wanneer je verse munt koopt in de supermarkt, koop je altijd de verst uitziende munt in het plastic bakje. In dit afgesloten bakje zit een bepaalde concentratie zuurstof, koolzuurgas en stikstof (1) waardoor de munt langer houdbaar blijft zolang dit dicht blijft. Ook dit heeft wel een houdbaarheid die op de verpakking is vermeld.  

Heb je de verpakking opengemaakt of heb je een vers bosje Munt gehaald op de markt, dan is het zaak om dit goed te verpakken om dit zo lang mogelijk vers te houden. 

Munt Bewaren In Koelkast 

 • Bewaar de munt in een vochtige theedoek. En doe die in een plastic zak.  Leg de munt dan in de keukenlade. Dit heeft de juiste temperatuur voor de munt en deze blijft nu zo lang mogelijk vers. Dit blijft een paar dagen goed. Geen vochtige theedoek leggen bij andere groenten in de groentelade zonder plastic zak omdat deze sneller kunnen gaan rotten. 
 • Je kunt de munt ook in vochtig keukenpapier rollen en in een afgesloten koelkastbakje doen. Vervang het keukenpapier wanneer het te droog wordt. Ook dit in de koelkastlade bewaren voor ongeveer een paar dagen. 

Munt moet je altijd onder stromend water wassen voor je het gaat gebruiken omdat er altijd wat bestrijdingsmiddelen op zitten.  

Munt Bewaren Invriezen 

Er is een mogelijkheid om Munt in te vriezen en dit 12 maanden te bewaren. Daarna gaat de smaak van de Munt snel achteruit. Als decoratie op een mooie taart zal bevroren Munt geen succes zijn omdat de bladeren na ontdooien slap worden.  

hoe munt bewaren

Maar wil je bevroren muntblaadjes in een gerecht gebruiken of in de thee dan zal dit heerlijk smaken.  

 • Was de blaadjes goed onder stromend water. 
 • Sla het water uit de bladeren. 
 • Haal de bladeren van de steel en snijdt ze in repen of vries de gehele steel met het blad in.  
 • Doe de bladeren of de takjes in een diepvriesbakje en spreid ze een beetje uit. Doe er niet te veel in. Zo bevriezen ze het snelst en dat komt de smaak ten goede. 
 • Doe een sticker op het bakje en zet de datum erop van verpakken zodat je na een poosje weet hoelang dit nog houdbaar is. 

Wanneer je munt klein snijdt en in het bakje van de ijsblokjes doet staat dat erg leuk in een glas water. Daarbij smaakt dit heerlijk wanneer dit eenmaal is ontdooid. 

Munt Bewaren En Drogen 

Wanneer je weet dat je munt lang wilt bewaren maar niet in wil vriezen dan is drogen van Munt ook een optie. Gedroogde Munt heeft altijd meer smaak dan verse munt omdat dezelfde hoeveelheid smaakstof in minder theeblaadje zit wat is gedroogd. Je hoeft er dan ook niet zo veel van te gebruiken als vers. 

 Om Munt te drogen hoef je geen capriolen uit te halen. Neem wel wat voorzorgsmaatregelen zodat je de Munt langer kunt bewaren: 

 • Zorg ervoor dat de bosjes munt die je hebt gekocht of geplukt uit de tuin, goed is gewassen onder stromend water en van ongedierte ontdaan. 
 • Haal blaadjes met bruine randjes weg. Zorg dat je mooie groene blaadjes aan de stelen hebt.  

Munt Drogen Op De Verwarming

Je kunt de bosjes Munt op de verwarming leggen om te drogen. Het droogproces duurt ongeveer een week. Kijk daarna goed of alles goed droog is.  

Wanneer er binnenin toch iets vocht achterblijft en dit langzaam drogen gaat omdat je het van de verwarming hebt weggehaald, kan het gaan schimmelen. Dus het bosje open maken en goed controleren of alle vocht weg is. 

Dit doe je door de bladeren en stelen te verkruimelen of te breken. Anders laat je het bosje nog een dag op de verwarming liggen. 

Verkruimel de Munt met de hand of wanneer je een staafmixer of keukenmachine hebt kan dit heel handig zijn. Wanneer je Munt voor de thee gebruikt kun je de Munt grof malen zodat het in een thee-ei kan.  

Je kunt het ook in de zon drogen maar dan duurt dit een dag of 2 langer. Je hebt dan wel minder ‘gedoe’ bij de verwarming.  

Munt Drogen In De Magnetron

Je kunt Munt in een handomdraai ook drogen in magnetron. Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als hierboven omschreven bij Munt bewaren en drogen. 

Leg keukenpapier in de magnetron en leg er een bosje Munt op. Spreidt de munt over het keukenpapier en zet de magnetron aan op 650 Watt. Zet de timer op 4 minuten en controleer dan of de Munt goed is gedroogd. Wanneer dit zo is kun je de Munt verkruimelen of de keukenmachine zijn werk laten doen. 

Gedroogde Munt moet je bewaren in een afgesloten pot. Het zorgt ervoor dat de Munt droog blijft. Hierdoor zal je de Munt kunnen bewaren tot het ‘op’ is. Zet de thee het liefst donker weg wanneer je een glazen pot gaat bewaren.  

 Verse Munt Bewaren In Een Pot 

Wanneer je Munt in huis wil bewaren kan dit ook in een pot. De Munt wordt dan nooit zo sterk als een plant buiten in de tuin. Je kunt een pot met Munt op het balkon makkelijker bewaren of houden dan binnen. Maar het is mogelijk.  

Waar moet je op letten wanneer je een pot met Munt in huis bewaard: 

 • Zet de Munt altijd in het licht. Munt heeft minstens 3 tot 4 uur zonlicht nodig, per dag.  
 • Geef ongeveer 4 keer per week een beetje water. Geef pas water wanneer de aarde binnenin droog aanvoelt. Steek je vinger dus in de aarde.  
 • Geef stikstofrijke meststoffen om mee bladgroei te bevorderen. 
 • Oogst regelmatig omdat dit ook de groei stimuleert. 

Wanneer de Munt in een pot op het balkon wordt bewaard zal deze goed groeien omdat er genoeg licht is. Ook hier moet wel  het waterpeil en de bemesting in de gaten worden gehouden.  

Munt In De Tuin Bewaren 

En als laatste maar niet de moeilijkste manier van munt bewaren wanneer je een tuin hebt is er één te planten. Zorg er wel voor dat de wortels van de munt niet alle kanten uit kunnen groeien. 

 Wanneer je Munt zó in de tuin poot blijft hij voor altijd in de tuin. Dit is een grote woekeraar. Dit betekent eenmaal in de grond altijd in de grond. Het groeit overal tussendoor wanneer je geen maatregelen hebt getroffen tegen uitlopers. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs