Hoe Rozemarijn Bewaren? Meerdere opties

Deel deze blog makkelijk via:

Rozemarijn is een winterharde heester die goed in Nederland groeit. Rozemarijn is van oudsher een symbool voor vriendschap en trouw. Wie wil nu niet deze heerlijk geurende kruid bewaren om te eten? 

Hoe Rozemarijn bewaren? 

  • In verpakking vers van supermarkt, 7 dagen 
  • Rozemarijn vers geplukt in de koelkast, 4 dagen 
  • Zelf Rozemarijn drogen, langer dan een jaar 
  • Gehakte Rozemarijn invriezen, een half jaar  
  • Hele blaadjes Rozemarijn invriezen, 1 jaar 

Rozemarijn kun je op verschillende manieren bewaren. In deze blog gaan we uitgebreid in op de wijze van bewaren van Rozemarijn. 

Wij hebben ook een groot artikel geschreven over het bewaren van verse kruiden; ‘Hoe verse kruiden bewaren?‘ vertelt je er alles over.

Verse Rozemarijn bewaren

Wanneer je verse Rozemarijn hebt gekocht in een luchtdichte verpakking laat je deze in de verpakking zitten. Deze speciale luchtkwaliteit is gemaakt om de Rozemarijn zo lang mogelijk te bewaren.  

rozemarijn

Met verpakking en al gaat de Rozemarijn in de koelkast in de groentelade. Meestal kun je de verse Rozemarijn een week bewaren. Let wel op de datum die op de verpakking staat, wanneer je dit koopt. Koop het pakje waarvan de houdbaarheidsdatum het verst weg is van de dag van aankoop. 

Heb je de rozemarijn gebruikt en houd je iets over of heb je zelf geplukte rozemarijn uit de tuin dan is er een andere methode om dit te bewaren.

Rozemarijn Bewaren In De Koelkast 

Rozemarijn die zo uit de verpakking komt en waar je iets van over houdt of die van een plant is afgeknipt, bewaar je in nat keukenpapier. Wikkel de Rozemarijn in dit keukenpapier en leg dit op een bordje.  

Zet de ingepakte rozemarijn dan in de groentelade van de koelkast. Nu zal je het een dag of 4 goed kunnen bewaren. 

Rozemarijn Bewaren In Diepvries 

Er zijn 3 manieren om rozemarijn in te vriezen en voor lange tijd te bewaren: 

  1. De blaadjes los in een plastic zak doen en in de diepvrieslade leggen.  
  2. Invriezen van de blaadjes in de houder van de ijsblokjes 
  3. De blaadjes pureren met olie en dit in de ijsblokjeshouder doen 

Rozemarijn Bewaren In Diepvrieszak 

Wanneer je rozemarijn hebt gekocht in de winkel in een luchtdichte verpakking haal je deze eruit. Om in te vriezen moet je de takjes goed afspoelen onder stromend water. Dit om eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen.  

rozemarijn in zakje

Wanneer je takjes hebt geplukt van een struik uit de tuin, spoel je deze goed af in verband met het verwijderen van ongedierte. 

Rits de blaadjes van de takjes en gooi de takjes weg. Doe de blaadjes in een diepvriesdoosje of diepvrieszak en sluit deze goed. Leg de diepvrieszak vervolgens in de vriezer. De blaadjes kunnen zo 1 jaar bewaard blijven.  Plak een sticker op de zak of doosje met de datum van verpakken. 

Rozemarijn Bewaren In Diepvries In Water 

Begin bij het wassen van de Rozemarijn zoals hierboven omschreven en rits ze van de takjes. Doe de blaadjes, zonder te snijden, in een ijsblokjeshouder. Zonder te snijden en in ijs blijft de smaak beter bewaard.  

Doe er dan dus water bij en zet de houder in de vriezer. De rozemarijn blijft dan 1 jaar bewaard. Daarna loopt alsnog de geur en smaak terug.  

Tip: doe ook hier een sticker met de datum van verpakking op het doosje en wat erin zit. Zo hoef je niet alle doosjes die je hebt open te maken.  

Rozemarijn Bewaren In Diepvries Met Olie 

Was de rozemarijn blaadjes zoals boven omschreven en rits ze van de takjes. 

Doe de blaadjes in een bakje en pureer met bijvoorbeeld een staafmixer de blaadjes fijn. Doe er een scheut olie in om er een lekkere puree van te maken. Dit is de beste manier om de smaak van de Rozemarijn te bewaren.  

Doe de puree in een ijsblokjes houder of in een ander diepvriesbakje en zet dit in de vriezer. Na een half jaar loopt de smaak terug.  

Tip: ook hier kun je een sticker op het bakje doen en erop schrijven wat erin zit en de datum wanneer het is ingevroren. Of de uiterste gebruiksdatum. In dit geval een half jaar na invriezen.   

Rozemarijn Bewaren Door Drogen 

Rozemarijn kun je lange tijd bewaren door te drogen. Heel veel caperiolen hoef je daar niet voor uit te halen.  

Was eerst de Rozemarijn zorgvuldig onder een stromende kraan. Droog de rozemarijn op keukenpapier of sla voorzichtig het water er af. 

Maak bundeltjes van de Rozemarijn van ongeveer een takje of 5 tot 7 van ongeveer 20 cm lang. Wanneer je veel meer bij elkaar bundelt zal de binnenste tak niet goed en snel genoeg drogen en gaan schimmelen.  

rozemarijn

Doe een mooi touwtje om de Rozemarijn of een elastiekje. Hang de rozemarijn op een donkere koele plek waar het altijd droog is. In een vochtige keuken zal het niet drogen en kans op schimmel komt dan om de hoek kijken.  

Hang voor het bewaren en drogen van Rozemarijn de bundels in een kelderkast, meterkast of een kamer in een kast waar het goed droog is. Zorg wel dat het goed kan worden geventileerd. Draai af en toe het bundeltje wanneer het tegen een muur rust. Zo wordt de achterkant ook droog.   

Na 2 weken zal het waarschijnlijk goed droog zijn. Kijk en voel even of dit ook echt zo is. Eenmaal goed droog kun je Rozemarijn heel lang bewaren.  

Heb je het voor gebruiksdoeleinde laten drogen dan haal je het touwtje of elastiekje van de Rozemarijn af en rits je alle blaadjes in een bakje. 

Nu kun je de rozemarijn als hele blaadjes in een bakje bewaren maar gestampt en kleingemaakt is ook een optie. Doe het in een luchtdicht doosje met een sticker ‘Rozemarijn’ of in een glazen pot waar de deksel goed van sluit. 

Zo blijft de geur goed behouden. Gedroogde Rozemarijn kun je net zo lang bewaren tot het op is. Wanneer het nat geworden is gaat het meestal schimmelen en is het zaak om dit weg te gooien.  

Het kan zijn dat je het voor decoratie doeleinde hebt gedroogd dan kun je na een week of 2 deze op de plek van bestemming hangen als bundeltje. Ook kun je geurzakjes maken van Rozemarijn.  

Rozemarijn Bewaren Door Drogen In De Oven 

Rozemarijn kun je ook drogen door dit een poosje in de oven te laten liggen. Dit gaat sneller maar het kost je 2 uur stroom.  

gedroogde rozemarijn

Was de Rozemarijn onder stromend koud water en laat het uitlekken op keukenpapier. Afdrogen kan ook.  

Zet de oven aan op 50 graden. Doe keukenpapier op de bakplaat en leg daar de blaadjes op die je van de tak hebt geritst. Doe dan de ovenplaat in de oven, in het midden, en laat de deur op een kier staan. Zo kan er vocht weg wat in de blaadjes zit en gaat het droogproces beter.  

Laat de oven 2 uur draaien en kijk dan of de blaadjes broos geworden zijn. Bewaar de blaadjes droog in een doosje met goed sluitende deksel of in een glazen pot met deksel.  

Zo blijft de Rozemarijn droog en kan het niet gaan schimmelen. Je kunt de blaadjes verpulveren of in zijn geheel gebruiken om op het eten te strooien tijdens de bereiding. Nu kun je Rozemarijn heel lang goed houden. Waarschijnlijk zijn ze snel op!? 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs