Hoe Lang Sperziebonen Koken?

Deel deze blog makkelijk via:

De sperzieboon is een peulvrucht die met schil en al wordt gegeten net zoals de Haricot Vertes, Pronkers, Kousenband en snijbonen. Sperziebonen worden vaak gegeten in de Nederlandse keuken. Ze zijn makkelijk klaar te maken; roerbakken, wokken, stomen, stoven en natuurlijk koken. Deze blog gaan we het hebben over ‘Hoe lang sperziebonen koken?’.

#Wijze van kokenKooktijd
1Sperziebonen beetgaar koken10-12 minuten
2Sperziebonen koken voor roerbakken en wokken8-10 minuten
3Sperziebonen koken voor baby15-18 minuten
4Sperziebonen koken in de magnetron3-4 minuten
5Sperziebonen koken voor blancheren3 minuten
6Sperziebonen koken voor salade10 minuten
7Geblancheerde sperziebonen koken10 minuten

Koken van sperziebonen kan, zoals je ziet, voor vele toepassingen en op meerdere manieren. Stomen is ook een soort koken welke we hier niet behandelen, maar de stoomtijd is ongeveer 10 minuten voor beetgaar.

Onderstaand zullen we het koken van de diverse toepassingen verder behandelen en tips geven voor een lekker sperziebonen gerecht.

Sperziebonen kan je ook op andere manieren bereiden zoals wokken, roerbakken en stoven. Als je hier meer over wilt weten lees dan onze blog ‘Hoe sperziebonen snijden en bereiden?‘ en je weet alles over het bereiden van sperziebonen.

Sperziebonen Koken

Koken van sperziebonen is de meest toegepaste manier van bereiden van sperziebonen. Koken is eenvoudig om te doen en met de juiste kruiden ook heel erg lekker.

Nu verder met het koken:

 1. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe geen zout in het water. Zout zorgt ervoor dat de schil hard en taai wordt, dus niet doen.
 2. Wanneer het water kookt gaan de schoongemaakt sperziebonen in de pan met kokend water. Kook de sperziebonen nu in 10-12 minuten beetgaar.
 3. Prik met een vork in een sperzieboon om te voelen of deze beet gaar is. De vork moet er makkelijk ingaan, dan is deze gaar.
 4. Giet de sperziebonen nu af in een vergiet.

De makkelijkste manier van kruiden is met een klontje plantaardige boter en een beetje peper en zout.

Sperziebonen Koken Voor Roerbakken

Wanneer sperziebonen verder nog verwerkt worden bijvoorbeeld in een roerbak gerecht of wokken is het verstandig om de sperziebonen eerst te koken. Alleen roerbakken of wokken van sperziebonen duurt erg lang. Eerst koken verkort de verder bereidingstijd.

Voor het sperziebonen koken voor roerbakken kan je bovenstaande werkwijze aanhouden zoals omschreven is in het hoofdstuk ‘Sperziebonen Koken’. De kooktijd is echter ongeveer 8 minuten. Laat ook het kruiden achterwege wanneer je de sperziebonen verder verwerkt.

Sperziebonen Koken Kruiden

Voor het kruiden van sperziebonen lees je onze blog ‘Welke kruiden bij sperziebonen?‘ en je hebt altijd sperziebonen die lekker smaken. Hier geven we een eenvoudige manier om je sperziebonen op smaak te brengen.

Hoe Lang Sperziebonen Koken

Het eenvoudigst kruiden van gekookte sperziebonen doe je als volgt. Voor 4 personen heb je nodig:

 • 1 tl mosterd 
 • 5 el citroensap 
 • 1 el olijfolie 
 • snuf Peper en zout 
 • 1 tl suiker 

Kook de sperziebonen beetgaar zoals bovenstaand omschreven is. Wanneer de sperziebonen beetgaar zijn kan er een dressing over van citroensap, scheutje olie en een theelepel mosterd, maar dat is naar smaak en een beetje suiker om het zure wat te verzachten. Heeft mosterd niet je voorkeur laat het dan weg. Zonder smaakt het ook uitstekend.

Maak de dressing in een kom, goed mengen tot de olie is opgenomen in het geheel. Giet dit over de afgegoten bonen in de pan. Nog een beetje opwarmen wanneer het te veel is afgekoeld en opdienen maar! 

Sperziebonen Koken Magnetron

Sperziebonen koken in de magnetron gaat heel erg goed. Wij Nederlanders zetten liever een pan met water op, maar de magnetron is eigenlijk makkelijker en sneller. Om je op weg te helpen onderstaande werkwijze voor het koken van sperziebonen in de magnetron.

 1. Bekijk bovenstaande video voor het wassen en snijden van de sperziebonen.
 2. Doe dan de sperziebonen in een magnetronschaal
 3. Dan gaat er 30 milliliter water in de schaal en deze schaal dekken we af met de deksel of magnetronfolie.
 4. Zet de magnetron op de hoogste stand en kook de sperziebonen nu in 3-4 minuten beetgaar.
 5. Prik met een vork in de sperzieboon om te voelen of deze gaar zijn. De vork moet er makkelijk in gaan.

De sperziebonen kunnen nu op smaak gebracht worden met alleen een klontje plantaardige boter, zout en peper. Of kruid ze op je eigen manier.

Hoe Lang Sperziebonen Koken Voor Baby

Voor een baby vanaf ongeveer 6 maanden gaat het koken van sperziebonen weer anders. De kooktijd is langer en er wordt geen zout toegevoegd. Wat heb je nodig en hoe gaat en in zijn werk voor 1 baby hapje.

Hoe Lang Sperziebonen Koken
 • 75-100 gram aardappels, dit is meestal een kleine aardappel, geschild.
 • 100 gram sperziebonen, schoongemaakt.
 • klontje plantaardige boter.

De bereidingswijze:

 1. Schil de aardappelen en maak de sperziebonen schoon. Zie bovenstaande video.
 2. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 3. Kook nu de aardappelen en sperziebonen voor 15 minuten en giet vervolgens af.
 4. Doe het nu met een klontje plantaardige boter in de mixer en maak er een smeuïg geheel van.
 5. Doe niet gelijk alle aardappelen in de mixer. Hou een klein beetje achter de hand en kijk eerst of het hapje naar jouw wens is. Je kan de rest van de aardappel altijd nog toevoegen.

Sperziebonen Blancheren

Blancheren is de laatste methode van koken. Dit wordt gedaan wanneer we sperziebonen willen invriezen om te bewaren.

Blancheren is kort koken en snel weer afkoelen. Door het kort koken worden de bacteriën gedood en door het snel afkoelen wordt het gaaringsproces gestopt.

Hoe Lang Sperziebonen Koken

Hoe werkt blancheren?

 1. Maak de sperziebonen schoon zoals vertelt wordt in bovenstaande video.
 2. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 3. Zet ook een grote kom klaar met ijswater. Heb je geen ijsblokjes? Zet dan het vergiet klaar in de gootsteen.
 4. Wanneer het water kookt gaan de sperziebonen in het water. Breng het water weer aan de kook. Kook de sperziebonen voor 3 minuten.
 5. Giet de sperziebonen af in het vergiet en doe ze gelijk in het ijswater.
 6. Heb je geen ijswater? Spoel dan de sperziebonen langdurig af onder de kraan totdat ze koud zijn.
 7. Dep de sperziebonen droog en doe ze in een diepvrieszak die je in het vriesvak legt. De bonen blijven zo zeker 12 maanden goed.

Nu we het toch over bewaren hebben, bekijk onze blog over sperziebonen bewaren eens; ‘Hoe sperziebonen bewaren?‘. Dan kan je bereidde en verse sperziebonen goed bewaren voor een volgende keer. Weggooien is zonde!

Geblancheerde Sperziebonen Koken

Sperziebonen die geblancheerd zijn moeten ook weer een keer gekookt worden. Het belangrijkste is dat je je sperziebonen niet laat ontdooien. De sperziebonen gaan gelijk uit de vriezer in de pan met koken water. Als je ze eerst laat ontdooien worden ze slap en verliest de sperzieboon zijn structuur en textuur. Dus vanuit de vriezer in het kokende water.

Breng het water dan weer aan de kook en kook de sperziebonen in 8-10 minuten beetgaar.

Kijk voor een uitgebreide uitleg over bonen koken naar het eerste hoofdstuk van deze blog ‘Sperziebonen Koken’.

Nu weet je alles over hoe lang je sperziebonen moet koken. Ik hoop dat je kookwijze erbij staat.

Wil je meer weten over vele soorten bonen? Bekijk dan onze blog ‘17 soorten bonen‘ eens. Leuk en informatief om te lezen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs