Hoe Sperziebonen Schoonmaken en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

De sperzieboon is een peulvrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vaak wordt de sperzieboon gekookt maar je kan er veel meer mee doen. Op wat voor verschillende manieren kan je sperziebonen bereiden? 

Hoe Sperziebonen schoonmaken en bereiden?

  • Sperziebonen worden gekookt en gestoomd in circa 12 minuten.
  • Na het beetgaar koken kunnen sperziebonen gebakken worden in 6 minuten, wokken in 5 minuten en verder bereidt in de oven voor 20 minuten.
  • Sperziebonen nooit rauw eten.   

In onderstaand artikel worden de verschillende manieren van sperziebonen bereiden besproken. Van koken tot stomen en van grillen tot bakken.  

Wil je meer weten over het kruiden en op smaak brengen van sperziebonen. Lees dan dit artikel op onze site; Welke Kruiden bij Sperziebonen? Wil je weten hoe je sperziebonen moet bewaren? Lees dan onze blog Hoe Sperziebonen Bewaren?

Sperziebonen Schoonmaken

Voordat je groente gaat koken en verder verwerken moet de groente eerst schoongemaakt worden. Zo is het ook met sperziebonen.  

Leg de sperziebonen op de snijplak en snijd de kop en de kont ervan af. Wanneer je dit doet komt er soms een ‘draadje’ los. Verwijder ook dit draadje met een mesje.  

Doe de sperziebonen in een vergiet en spoel goed af met koud water. Hussel de sperziebonen door het vergiet heen.  

De sperziebonen zijn nu klaar voor verdere bereiding. Soms worden de sperziebonen nog doormidden gebroken of gesneden. Dit kan, maar het hoeft niet.  

Sperziebonen Koken 

De meeste sperziebonen worden gekookt. Verder in dit artikel worden andere bereidingsmethode besproken maar we beginnen met koken. Snijd en was de sperziebonen zoals bovenstaand omschreven.  

Ze een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt worden de sperziebonen in de pan gedaan. Het is niet nodig om zout toe te voegen. Van zout wordt de schil iets taaier.  

Kook nu de sperziebonen beetgaar in 12 minuten en 15 minuten voor zachtere sperziebonen. 

Haal de pan van de warmtebron en giet de sperziebonen af. Doe de sperziebonen op de schaal en ze kunnen geserveerd worden. Vroeger was het de gewoonte om een klontje plantaardige boter en nootmuskaat toe te voegen voor meer smaakt, kleine tomaatje en gebakken knoflook is ook lekker. Eet smakelijk.  

Diepvries Sperziebonen Koken 

Wanneer je verse sperziebonen hebt ingevroren kan je de sperziebonen prima koken. Belangrijk hierbij is dat je de sperziebonen niet laat ontdooien. 

Zet een pan water op de warmtebron en breng deze aan de kook. Wanneer het kookt haal je de sperziebonen uit de diepvriezer en deze gooi je gelijk in de pan met kokend water. Breng het water opnieuw aan de kook en wacht circa 8 minuten. De sperziebonen zijn nu beetgaar. 10 minuten koken en de sperziebonen zijn zacht.  

Je kan hiervoor ook de magnetron gebruiken. Zet een magnetron bestendige schaal met deksel en een laagje water in de magnetron. Voeg hierbij de niet ontdooide sperziebonen toe. Kook nu de sperziebonen voor 10 minuten gaar op 700 watt. Haal de sperziebonen uit de magnetron, even wat kruiden erop zoals nootmuskaat en het kan geserveerd worden.  

Sperziebonen Stomen 

Alle groente die je kan koken kan je ook stomen, dus ook sperziebonen.  

Was en schil de sperziebonen zoals bovenstaand omschreven.  

Zet een grote pan op de warmtebron en vul de pan met een laagje water. Zet de stoommand in de pan en zorg ervoor dat het water onder de stoommand staat. Breng nu het water aan de kook. Wanneer het water kookt doe je de sperziebonen in de stoommand en daarna de deksel op de pan. Wacht nu 12 minuten voor beetgare sperziebonen en 15 minuten voor gare sperziebonen. Haal de mand uit de pan en leg de sperziebonen op een schaal. Even wat kruiden erop en het is klaar om te eten.  

Sperziebonen Bakken 

Sperziebonen kunnen ook gebakken worden in een koekenpan. Ook nu weer eerst de sperziebonen snijden en wassen zoals boven omschreven.  

Zet een pan gevuld met water op de warmtebron en breng aan de kook. Doe nu de sperziebonen erbij en laat 15 minuten koken. Haal de pan van de warmtebron en giet de sperziebonen af in een vergiet.  

Zet nu de koekenpan op de warmtebron en laat plantaardige boter smelten. Om meer smaak te geven aan je gerecht bak je eerst twee teentjes knoflook voor 1 minuut waarna de sperziebonen erbij gaan. Bak het geheel voor ca. 6 minuten. Haal de koekenpan van de warmtebron en serveer de sperziebonen op een schaal. Dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld rijst.  

 Sperziebonen Wokken 

Met wokken kan je eindeloos combineren. Sperziebonen zijn ook lekker om mee te wokken. Je kunt er van alles bij doen wat je maar lekker vindt. Maar snijd en was de sperziebonen eerst zoals bovenstaand omschreven.  

Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan kook. Wanneer het kookt, doe dan de sperziebonen erbij en wacht 8 minuten. Giet nu de sperziebonen af in een vergiet.  

Snijd nu een ui in ringen en zet een koekenpan op de warmtebron. Doe vervolgens plantaardige boter in de pan en laat het smelten. Wanneer het gesmolten is gaan als eerste de uien in de pan. Bak deze voor 5 minuten. Daarna de sperziebonen erbij en nog 5 minuten wokken. Blijf nu wel in de pan roeren. Voeg als laatste bijvoorbeeld sambal, sojasaus of ketjap toe. Haal de pan van het vuur en serveer in een schaal.  

Sperziebonen Uit De Oven 

De laatste manier om sperziebonen te bereiden is in de oven. Wanneer de oven gebruikt wordt om sperziebonen te maken, zijn ze meestal onderdeel van een grotere ovenschotel. Hiervan zijn op internet voldoende recepten te vinden. Sperziebonen kunnen echter ook als hoofdgroente in de oven bereid worden.  

Als eerste de sperziebonen wassen en snijden zoals boven omschreven.  

Zet een pan met water op de warmtebron en kook hierin de sperziebonen voor 8 minuten beetgaar. Giet de sperziebonen af in een vergiet.  

Verwarm nu de oven voor op 180 graden en pak een ovenschaal op de sperziebonen in te doen. Als eerste gaan echter een paar geplette tenen knoflook in de ovenschaal en eventueel een paar cherrytomaten. Leg dan de sperziebonen in de ovenschaal. Plaats de schaal op de bakplaat en bak circa 20 minuten.  

Haal de schaal uit de oven en het kan gelijk geserveerd worden op een schaal. 

Sperziebonen Rauw Eten 

De sperzieboon is een groente die je niet rauw kan eten. In sperziebonen komt namelijk de giftige stof lectine voor, dit is een afweerstof van de plant. Het is in feite een giftige stof om kleine ongedierte bij de plant weg te houden.  

De stof verdwijnt bij het verwarmen van de sperziebonen en dan zijn de bonen dus niet giftig meer. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs