Hoe Sperziebonen Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

De staakboon komt oorspronkelijk van het Amerikaanse continent waar hij al duizenden jaren gekweekt wordt. Sperziebonen vallen onder deze grote groep peulvruchten. Het is een gemakkelijke groente die in vele gerechten gebruikt wordt, maar hoe kan je sperziebonen bewaren?  

Sperziebonen houden niet van kou! Verse sperziebonen bewaar je op de fruitschaal voor 5 dagen. In de koelkast maar 2 dagen houdbaar.In de vriezer, na blancheren voor 9 maanden houdbaar. Gekookte sperziebonen 2 dagen te bewaren in de koelkast.  

Sperziebonen zijn vers verkrijgbaar, maar ook in pot, blik en uit de diepvriezer. Sperziebonen zijn ook een bekende groente in vele moestuinen. Hoe je ze kunt bewaren daar gaat deze blog over.  

Wij hebben ook een artikel over het bereiden van sperziebonen op onze blog staan; Hoe Sperziebonen Bereiden? Wil je meer weten over het kruiden van sperziebonen? Lees dan onze blog Welke Kruiden bij Sperziebonen?

Sperziebonen Kopen 

De sperziebonen in pot of de ingevroren sperziebonen, daar gaan we het in dit artikel nu niet over hebben. We gaan het hebben over verse sperziebonen die je koopt in de supermarkt.  

De sperziebonen die je koopt moeten er fris uitzien. Mooi groen en fris van kleur. Het uiteinde van de sperziebonen moeten ook nog groen zijn en niet bruin of verkleurd.  

De verse sperziebonen kan je ook herkennen aan het geluid. Pak er eentje uit het schap en breek de sperzieboon. Je moet nu een echte knak horen. De sperzieboon mag niet voor een groot gedeelte meebuigen en daarna breken. Het moet stevig aanvoelen en knakken tijdens het breken. Dan heb je een verse boon in handen die je langer kunt bewaren.  

Sperziebonen Bewaren 

Sperziebonen is een groente die niet van extreme koude houdt. Hieruit volgt dat de sperziebonen goed buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Een koele donkere plaats heeft de voorkeur. Echter is het lastig in de huizen van vandaag een koel donkere plek te vinden. De meeste huizen hebben geen kelderkast. Zoek dus in huis wat de beste plaats kan zijn, anders is de fruitschaal ook een goede plaats.  

hoe sperziebonen bewaren

Je kunt sperziebonen bewaren op de fruitschaal en ze blijven dan 3-5 dagen goed en vers. Ze blijven knapperig, dit kan je controleren door een sperzieboon te breken.  

 Sperziebonen Bewaren In De Koelkast 

Heb je geen goede plaats buiten de koelkast, dan kan je de sperziebonen ook bewaren in de koelkast. Bewaar ze zo hoog mogelijk in de koelkast, want daar is relatief de hoogste temperatuur. Sperziebonen zijn niet blij met een temperatuur lager dan 5 graden. 

Doe de zak open en leg ze op de hoogste plak van de koelkast.  

De bewaartijd gaat echter snel naar beneden, je kunt ze dan maximaal 2 dagen bewaren. De sperziebonen verliezen snel aan kwaliteit en kunnen slap en slijmerig worden. Als dit het geval is dan niet meer eten maar weggooien.  

Hoe Sperziebonen Invriezen 

Een bewaar methode die vaak voor sperziebonen gebruikt wordt is in invriezen. Bewaren in de vriezer is echter niet zomaar gedaan, er gaan nog wat handelingen vooraf.  

Niet schoongemaakte en gewassen sperziebonen kunnen gelijk ingevroren worden. Echter wanneer je de sperziebonen wilt gebruiken wordt het een beetje lastig. Ze moeten eerste ontdooid worden, voordat je ze schoon kunt maken en verder kan verwerken. Dit vinden sperziebonen niet zo fijn.  

Er is echter een andere methode om sperziebonen goed in te vriezen. Met deze methode kan je ze gelijk verwerken in je gerecht, wanneer je ze uit de vriezer haalt. Deze methode is via blancheren. De eerste handeling is schoonmaken van de bonen.  

Sperziebonen Schoonmaken En Snijden. 

Voordat we kunnen blancheren worden de sperziebonen eerst schoongemaakt. Snijd de onderkant en de bovenkant van de bonen af. Verwijder ook de slechte/bruine plekken. Als de bonen groot zijn kan je ze halveren.  

Pak vervolgens een vergiet en was de sperziebonen schoon onder de kraan. Zorg ervoor dat al het vuil van de sperziebonen is.  

Hoe Sperziebonen Blancheren 

De volgende handeling is blancheren, maar wat is het voordeel van blancheren?  

Blancheren heeft voordelen boven het gelijk invriezen van sperziebonen. Als eerste worden eventuele bacteriën door verhitting gedood. De sperziebonen behouden zo hun kwaliteit.  

Door het blancheren en daarna invriezen blijven de smaak, kleur en textuur bewaard. Kortom, het blijven ‘verse’ sperziebonen.  

Zet een pan met water op een warmtebron en breng het water aan de kook. Zet vervolgens een andere pan klaar en vul deze pan met koud water en ijsblokjes. Heb je geen ijsblokjes? Zet dan je vergiet klaar in de gootsteen.  

Wanneer het water kookt gaan de sperziebonen voor circa 3 minuten in het kokende water. Giet nu de sperziebonen af in een vergiet en doe ze gelijk in de pan met koud water of spoel ze af onder de koude kraan met koud water.  

Door het verhitten worden de bacteriën gedood en door het snel afkoelen wordt het garingsproces gestopt.  

Wanneer de sperziebonen zijn afgekoeld worden ze op een schone theedoek gelegd en afgedroogd. Dit kan natuurlijk ook met keukenpapier.  

Vervolgens worden ze in een diepvrieszak gedaan en in de vriezer gelegd. De sperziebonen blijven zo zeker nog 9 maanden goed.  

Bevroren Sperziebonen Koken 

Wil je de ingevroren sperziebonen gebruiken in een gerecht? Ontdooi ze dan niet maar doe ze gelijk vanuit de vriezer in kokend water of in het roerbakgerecht wat je aan het maken bent. Verwarm het water opnieuw. zodat het wederom gaat koken.  

Zo behouden ze hun structuur en smaak. Ze worden niet slap.  

Voor het verwerken van ingevroren sperziebonen uit de vriezer is er altijd nog een advies wat gevolgd kan worden. Dit is: kijken, ruiken, voelen en proeven.  

Kijk of de sperziebonen en nog goed uitzien. Ruik of er geen vreemde geurtjes vanaf komen. Voel of ze nog goed stevig zijn en als laatste, als het echt nodig is proef dan een stukje.  

Gekookte Sperziebonen Bewaren 

Gekookte sperziebonen kunnen bewaard worden. Zowel in de vriezer als in de koelkast.  

Bewaar de gekookte sperzienbonen in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast. Ze kunnen dan 2-3 dagen bewaard blijven.  

In een afgesloten bakje of zakje kunnen ze ook in de vriezer bewaard worden. De structuur, smaak en kleur gaan wel snel achteruit. Deze methode van gekookte sperziebonen bewaren heeft niet de voorkeur.  

Zijn de sperziebonen onderdeel van bijvoorbeeld een roerbak gerecht dan kan je het waarschijnlijk ook nog 2 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.  

Ga je het weer gebruiken of opwarmen neem dan dit advies ter harte; Kijken, Ruiken en Proeven.  

Kijk of het er nog eetbaar uitziet, ruik of er geen nare luchtjes vanaf komen en als laatste kan je proeven of het nog goed smaakt. Twijfel je over de versheid? Gooi het dan weg en neem geen risico.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs