Sperziebonen is een groente die combineert met vele smaakmakers en kruiden zonder zichzelf daarin te verliezen. Niet allemaal tegelijk natuurlijk! In dit artikel smaakmakers en kruiden die hand in hand gaan met sperziebonen.
Welke kruiden bij sperziebonen?
- Knoflook
- Peper en zout
- Kurkuma
- Sesamzaad
- Rode peper
- Kokos
- Ketjap Manis
- Mosterd
- Citroensap
- (Zongedroogde)tomaatjes
Sperziebonen worden over het algemeen met zout gekookt. Wanneer je even wat meer aandacht besteed aan de sperzieboon kun je in een handomdraai het gerecht smakelijk verfraaien.
Wij hebben ook een artikel over het bereiden van sperziebonen op onze blog staan; Hoe Sperziebonen Bereiden? Wil je weten hoe je sperziebonen moet bewaren? Lees dan onze blog Hoe Sperziebonen Bewaren?
Onderstaand worden hoeveelheden genoemd van kruiden en smaakmakers voor het lekker bereiden van sperziebonen. Deze hoeveelheden zijn bedoeld voor een gerecht van 2-3 personen.
Inhoudsopgave
Sperziebonen Koken Met Kruiden
- 1 tl Mosterd
- 5 el Citroensap
- 1 el Olijfolie
- snuf Peper en zout
- 1 tl suiker
Een beetje zout bij het koken van de bonen is altijd lekker. Wanneer zij gaar zijn kan er een dressing over van citroensap, scheutje olie en een theelepel mosterd, maar dat is naar smaak en een beetje suiker om het zure wat te verzachten.
Goed mengen tot de olie is opgenomen in het geheel. Giet dit over de afgegoten bonen in de pan. Nog een beetje opwarmen wanneer het te veel is afgekoeld en opdienen maar!
Sperziebonen Smoren Met Kruiden
Het smoren van sperziebonen kan met verschillende smaakmakers en kruiden. Hieronder beschreven wordt pittige boontjes met kruiden:
- 1 teen of 1 el Knoflook
- 1 kleine rode peper
- 2 tl Kurkuma
- 3 el geroosterde Sesamzaadjes
Knoflook in wat olie laten bakken, niet te lang want dan verbrand het. Voeg de sperziebonen en tomatenblokjes (eventueel uit blik) toe. Roer dit goed door elkaar en voeg vervolgens een klein gesneden pepertje toe en als laatste de kurkuma.
Wanneer de bonen gaar zijn, zijn ook de kruiden goed ingetrokken. Het vocht nog wat inkoken, zodat de smaken van de kruiden wat meer tot zijn recht komen en daarna opscheppen. Eventueel kan je er geroosterde sesamzaadjes eroverheen strooien.
Sperziebonen Wokken Met Kruiden
- 1 tl Provinciaalse kruiden
- 2 el Zonnebloemolie
- 2 el Ketjap Manis
Wanneer de gesneden bonen (ongeveer 3 cm) warm zijn geworden in de wok, worden de provinciaalse kruiden toegevoegd. Goed doorroeren en wat Ketjap manis toevoegen. Laat dit geheel 4 minuten wokken tot de boontjes gaar zijn en er staat in een handomdraai een heerlijk groente met kruiden op tafel.
Sperziebonen Als Salade Met Kruiden
Sperziebonen zijn heerlijk wanneer zij als salade worden gegeten. Daarbij zijn kruiden een welkome aanvulling op de al heerlijke smaak van de sperziebonen. Door de hieronder omschreven kruiden worden de sperziebonen wat pittiger en ‘lekker even wat anders’! Het proberen waard.
- 0,5 tl Knoflookpoeder
- 0,5 tl Uienpoeder
- een snuf Chilivlokken
- 3 kleingesneden zongedroogde tomaatjes
Let op: de sperziebonen zijn gekookt. Rauwe sperziebonen zijn giftig! Voeg aan de sperziebonen de klein gesneden zongedroogde tomaten toe. Een beetje olie uit het potje van de zongedroogde tomaatjes zal ook heerlijk smaken bij de sperziebonen. Voeg knoflookpoeder, uienpoeder en wat chilivlokken toe aan de sperziebonen en roer dit goed om. Mooie schaal onder de sperziebonen en opdienen maar!