Hoe Broccoli Snijden en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Broccoli is een voedzame groente. Het zit boordevol vezels, vitamine en mineralen. Wanneer de broccoli juist klaargemaakt is, is het een lekkere groente die je op verschillende manieren kan bereiden. Hoe je broccoli kan bereiden lees je in dit artikel.  

Hoe broccoli bereiden? Broccoli kan je bereiden op meerdere manieren.

  • Door te koken en stomen voor ca. 5 minuten.
  • Broccoli te grillen voor ca. 15 minuten.
  • Met een dressing in de oven voor ca. 10 minuten.
  • En gefrituurde broccoli met een jasje. 

Elke bereiding heeft zijn eigen smaak. Probeer ze allemaal(!) en ontdek.  

Wij hebben ook een artikel geschreven over welke kruiden je bij broccoli kan gebruiken. Lees Welke Kruiden Bij Broccoli? hier. Wil je weten hoe je broccoli goed kan bewaren? Lees dan onze blog Hoe Broccoli Bewaren?.

Broccoli Snijden 

Voordat je gaat beginnen met koken moet de broccoli eerst gewassen en gesneden worden. Wat je ook gaat maken spoel de broccoli af met koud water om eventuele zandresten te verwijderen. Verwijder daarna de nog aanwezigen bladeren.  

Snij nu de stam van de broccoli af en snij de rest van de broccoli in kleine roosjes.  

De afgesneden stronk kan je ook meekoken en eten, het is in Nederland alleen niet gebruikelijk. Verwijder de onderkant van de stam en snij de rest in plakken of blokjes. Ook dit kan je in elk gerecht gebruiken.   

Broccoli Koken 

Broccoli is het lekkers wanneer deze beetgaar is. Wanneer je broccoli iets te lang kook wordt deze heel slap en wordt de smaak bitter.

Maak de broccoli schoon zoals hierboven omschreven. Voor het koken wordt een pan met water gevuld en er wordt een klein beetje zout toegevoegd. De pan wordt op de warmtebron geplaats. Wanneer het water kookt wordt de broccoli in de pan gedaan. Doe dit met een schuimspaan of grote lepel in verband met spetters. 

De broccoli wordt nu voor 5 minuten gekookt. De broccoli is beetgaar wanneer je er met een vork inprikt en de vork gaat er zonder moeite in.  

Kook de broccoli niet te lang! De kleur verandert dan, deze wordt donkergroen en de broccoli wordt heel slap en papperig. 

Zet de warmtebron uit en giet de broccoli af in een vergiet.  

In onze blog ‘8 manieren om broccoli te koken‘ vind je echt alles over het koken van broccoli.

Broccoli Stomen 

Broccoli is een fijne groente om te stomen. Het behoud zijn kleur, lichtgroen en de vitamines blijven in de broccoli zitten. Stomen kan op twee manieren nl. Met een stoommand of in de magnetron.  

Broccoli Stomen Met Een Stoommand.  

 Er zijn in de handel diverse stoommanden te koop. Gemaakt van bamboe tot staal. Kijk welke voor jou geschikt is en of deze in een van je pannen past.  

Maak de broccoli schoon zoals hierboven omschreven. Vul de pan met een laagje water. De onderkant van de mand mag niet onderwater staan. Zet de warmtebron aan en laat het water koken. Wanneer het water kookt wordt de mand gevuld met broccoli. Doe een beetje zout en peper of andere kruiden op de broccoli. Dek de pan nu af met het deksel en stoom de broccoli voor ongeveer 5 minuten. De stoomtijd is afhankelijk van hoe groot de broccoli roosjes zijn. Prik met een vork in een de broccoli, wanneer deze er makkelijk in gaat is de broccoli klaar.  

Haal de pan van de warmtebron en doe de broccoli in de schaal.  

Broccoli Stomen In De Magnetron 

Maak de broccoli schoon zoals hierboven omschreven. Stomen in de magnetron gaat ook prima. Pak een magnetronschaal en vul deze met een laagje water. Leg hierin de broccoli en bestrooi met een beetje zout en peper.  

Doe de deksel op de magnetronschaal en zet deze in de magnetron. Zet de timer op 4 minuten. De stoomtijd is afhankelijk van het vermogen van de magnetron. Kijk na ongeveer 2,5 minuten hoe het stomen verloopt door met een vork in de broccoli te prikken. De broccoli is gaar wanneer een vork makkelijk in de broccoli gaat. Is de broccoli nog niet gaar, zet dan weer terug in de magnetron en zet deze weer aan.  

Wanneer de broccoli gaar is haal je deze uit de magnetron en leg je de broccoli in een schaal.  

Broccoli (Roer)Bakken 

Broccoli kan je ook bereiden door te roerbakken. Zeker met de toevoeging van knoflook is dit er lekker. Maak de broccoli schoon zoals hierboven omschreven. 

Zet een braad- of wokpan met een beetje plantaardige boter op de warmtebron. Laat de boter smelten.  

Snij in de tussen tijd 2-3 teentjes knoflook fijn.  

Wanneer de boter gesmolten is kan de broccoli en knoflook in de pan. Blijf nu de broccoli en knoflook voor ongeveer 2 minuten roeren. Wanneer de broccoli begint te verkleuren doe je de deksel op de pan en zet je het vuur lager. Laat de broccoli nu voor een paar minuutjes staan. Kijk af en toe in de pan hoe het gaat en roer even. 

Prik in de broccoli en wanneer de vork er makkelijk in gaat is de broccoli klaar. Haal de pan van de warmtebron en leg de broccoli op een schaal.  

Broccoli Uit De Oven 

Broccoli kan je ook bereiden in de oven. Verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden.  

Maak de broccoli schoon zoals hierboven omschreven. Voordat de broccoli in de oven gaat wordt deze eerst voor 3 minuten gekookt in heet water. Giet de broccoli af in een vergiet.  

Doe de broccoli in een ovenschaal. Om meer smaak aan de broccoli te geven kan je een dressing maken van 5 eetlepels olijfolie en 5 eetlepels balsamico met een snufje zout en peper. Roer dit mengsel goed door de broccoli heen. Zet de schaal voor 10 minuten in de oven.  

Contoleer of de broccoli gaar door er met een vork in te prikken. Wanneer de vork er makkelijk in gaat is de broccoli klaar.  

Broccoli Grillen 

De broccoli kan je ook bereiden door het te grillen. Door de broccoli te grillen karamelliseert de broccoli deels waardoor de smaak zoeter wordt.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de broccoli in plakken van circa 1 centimeter in plaats van de roosjes eraf te halen. De stam van de broccoli kan je ook gebruiken.  

Doe olijfolie in een kom en hussel de broccoli door de olie. Leg op een bakplaat bakpapier en leg de broccoli hierop. Zorg ervoor dat de broccoli elkaar niet overlapt. Schuif de bakplaat in de oven voor 15-20 minuten. De tijd is afhankelijk van de dikte van de plakken. Hou de broccoli wel in de gaten, want het kan ineens snel gaan.  

Wanneer de broccoli klaar is haal je het uit de oven en leg je het op een schaal.  

Broccoli frituren 

Broccoli kan ook gefrituurd worden, alleen wel in een jasje.  

Maak volgens recept een meelbeslag. Je kan hier nog peper en knoflookpoeder aan toevoegen. Zet de frituurpan alvast aan op een temperatuur van 170 graden.  

Snij de broccoliroosjes van de stam. Maak de roosjes niet te klein! Kook de roosjes voor circa 2 minuten in kokend water (blancheren). Doe de broccoli in het vergiet en laat afkoelen. 

Haal de roosjes nu door het beslag, laat het overtollige beslag er een beetje aflopen en doe de roosjes in de frituur. De broccoli is klaar wanneer het beslag mooi goudbruin is.  

Serveer de broccoli direct uit.  

Nu ben je op weg met het bereiden van broccoli. Bloemkool bereiden is een ander verhaal, dit lees je in dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs