Hoe Broccoli Bewaren? Heel veel manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Broccoli betekent in het Italiaans ‘de bloeiende top van kool’. Het zijn dan ook de gesloten bloemen van de broccoli die wij eten. De broccoli is familie van de bloemkool. Maar eenmaal gekocht, hoe kan je broccoli bewaren?  

Hoe broccoli bewaren? 

  • Vers in de koelkast 2-3 dagen. 
  • Vers in een beker met water of gewikkeld in vochtig keukenpapier 3-5 dagen. 
  • In de vriezer, na blancheren 12 maanden. 
  • Gekookte broccoli 2 dagen in de koelkast, 3 maanden in vriezer.   

Broccoli is een groente die met vele andere ingrediënten goed te combineren is en er worden smakelijke gerechten mee gemaakt, omdat broccoli zo veelzijdig is.  

Wil je meer weten over het bereiden van broccoli? Lees dan onze blog Hoe Broccoli Bereiden? Wil je weten hoe je broccoli lekker op smaak kunt brengen? Lees dan onze blog Welke Kruiden Bij Broccoli?  

In deze blog wordt besproken hoe je broccoli lang goed kunt houden. Het begint al in de winkel bij het kopen van broccoli. 

Broccoli Kopen 

Hoe lang je broccoli kunt bewaren is ook afhankelijk van hoe vers de broccoli is je gekocht hebt in de supermarkt. De broccoli is vandaag de dag ingepakt in krimpfolie. Bij de groenteboer zijn ze natuurlijk nog wel onverpakt te krijgen.  

Een broccoli moet bij aankoop mooi groen van kleur zijn. Er mogen geen donkere en zeker geen gele plekjes op zitten. Dit is namelijk het begin van bederf.    

Voel ook even of de broccoli stevig aanvoelt. Het moet een vast structuur hebben en stevig aanvoelen. Dan is hij vers!

Hoe Broccoli Bewaren? 

Eenmaal thuis is de vraag; hoe en waar moet ik de broccoli bewaren om het zo lang mogelijk vers te houden.  

De eerste optie is om de broccoli in de keuken op bijvoorbeeld de fruitschaal te leggen. Dit is een mogelijkheid. Laat de broccoli dan in de folie maar maak er een paar gaatjes in, zodat het kan ventileren. Lang kan je de broccoli zo niet bewaren, hooguit 2 dagen en dan wordt het geel en gaat het slap aanvoelen.  

Er is een andere mogelijkheid die de houdbaarheid verlengt.  

Broccoli Bewaren In de Koelkast 

Bewaar de broccoli in de koelkast en je verlengt de houdbaarheid. Verwijder hiervoor eerst de folie van de broccoli. Doe vervolgens de broccoli in een plastic zak en laat deze open. Sluit de zak niet af. Broccoli heeft namelijk ventilatie nodig.  

De beste bewaarplek voor de broccoli in de koelkast is de groentelade. Leg hier de open zak met broccoli in. Deze methode van bewaren kan je toepassen wanneer je broccoli binnen 3 dagen wilt gaan gebruiken. 

Kijk voor gebruik even of de broccoli nog vers is. Het moet stevig aanvoelen en de roosjes mogen niet geel zijn.  

Broccoli Bewaren In Water 

Een andere methode om broccoli in de koelkast te bewaren is als een bos bloemen!  

Haal de hele broccoli uit de plasticverpakking en doe een laagje water in een kom of beker. Snijd vervolgens een stukje van de onderkant van de stam van de broccoli en zet de broccoli in de beker met een laagje water.  

Plaats de beker nu op een plank in de koelkast. De broccoli kan je op deze manier ongeveer 3-5 dagen goed vers houden. Het is belangrijk dat elke dag het water ververst wordt, om de broccoli zo lang mogelijk vers te houden.  

Deze methode neemt alleen veel plaats in, in de koelkast. Wanneer je deze ruimte niet hebt kan je misschien gebruik maken van de volgende methode.  

Broccoli Bewaren In Keukenpapier 

Deze methode neemt minder plaats in beslag in de koelkast en de broccoli blijft zo ook lang vers. Je hebt hier wel een plantenspuit voor nodig! 

Broccoli roosjes

Snijd als eerste de broccoli roosjes van de stam af en leg ze samen op een paar velletjes keukenpapier. Besproei nu de roosjes met een nevel aan water van de plantenspuit. Maak ze niet te nat, want dan kan het weer gaan rotten. Dus niet onder de kraan afspoelen.  

Leg er vervolgens weer keukenpapier overheen en leg het geheel op een schaaltje in de koelkast. Ook op deze manier kan je broccoli 3-5 dagen bewaren.  

De stam van de broccoli kan je ook gewoon eten. Wij in Nederland hebben de neiging om deze weg te gooien.  Wanneer je de stam in de koelkast legt en klein snijdt tijdens het bereiden van de broccoli kan je deze gewoon meenemen in je gerecht.  

Broccoli Invriezen 

Wanneer je de broccoli voor langere tijd wil bewaren kan dat heel goed in de vriezer. Het is niet raadzaam om de hele broccoli gelijk in de vriezer te leggen. Zo worden vuil en eventuele bacteriën worden ook ingevroren. Er zijn een paar handelingen nodig, voordat we broccoli kunnen invriezen.  

Broccoli Blancheren 

Blancheren is het kort koken (2 tot 3 minuten) van broccoli die, in dit geval, de vriezer in gaat. De broccoli behoud zijn smaak dan beter na het ontdooien en eventuele ongedierte en bacteriën worden gedood.

Snijd als eerste de roosjes van de stam van de broccoli. Probeer de roosjes even groot te maken. Zet een pan met koud water klaar en doe hier een paar ijsblokjes in. Heb je geen ijsblokjes zet dan je vergiet klaar in de gootsteen.  

Zet vervolgens een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt gaan de broccoli roosjes in de pan met kokend water. Kook de roosjes nu voor maar 2-3 minuten. Dit heet blancheren. 

Hoe broccoli bewaren
Broccoli kort koken

Haal de broccoli uit de pan en doe ze in de pan met ijswater of giet de broccoli af in het vergiet en spoel de broccoli goed af onder de koude kraan. Dit wordt gedaan omdat de broccoli zo niet verder gaart. Wanneer de broccoli is afgekoeld, leg je het neer op een paar velletjes keukenpapier of op een schone theedoek. Droog vervolgens de broccoli af.  

Als laatste stap wordt de gebalanceerde broccoli in een diepvrieszak gedaan en deze wordt in de vriezer gelegd. De broccoli kan je zo zeker 12 maanden bewaren.  

Tip: Schrijf op een sticker, die je op de diepvrieszak plakt, de datum van verpakken. Zo voorkom je dat je broccoli gaat koken waarvan de smaak niet meer optimaal is. Schrijf eventueel de houdbaarheid van 12 maanden erop.

In onze blog ‘8 manieren om broccoli te koken‘ vind je echt alles over koken van broccoli.

Gekookte Broccoli bewaren 

Gekookte of bereide broccoli kunnen we ook goed bewaren. Dat kan in de koelkast of in de vriezer. De bewaartijd is echter afhankelijk van de andere ingrediënten die gebruikt zijn.  

Het meest kwetsbare ingrediënt bepaalt dan de lengte van de houdbaarheid.  

Over het algemeen kan je bereide of gekookte broccoli 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.  

In de vriezer kan je gekookte of bereide broccoli 3 maanden bewaren in een afgesloten bakje.  

Broccoli Niet Goed Meer 

Ook al heb je alles goed gedaan, toch kan het zijn dat de broccoli niet goed meer is. Hoe kan je dit dan zien?  

Om te bepalen of de broccoli niet goed meer is gebruiken we onze zintuigen.  

  • Kijk of het er fris uit ziet. Heeft het nog de goede kleur? Is het groen en niet gelig? 
  • Ruik of de broccoli niet zurig is want dan is het niet meer goed.  
  • Voel of de broccoli het nog ‘body’ heeft  
  • En als laatste proef. Is de smaak nog goed?  

Indien je twijfelt neem dan geen risico en gooi de broccoli weg.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs