Welke Smaakvolle Kruiden Passen Bij Broccoli?


Deel deze blog makkelijk via:

Vaak komen we met het kruiden van broccoli niet verder dan peper en zout. Hieronder geven we suggesties om de blik op het gebruik van kruiden te verruimen.

Welke kruiden bij Broccoli?

broccoli
  • Dragon 
  • Foelie 
  • Koriander 
  • Nootmuskaat 
  • Karwij (=kummel) 
  • Kervel 
  • Komijn 
  • Mosterd 
  • Laurier 

Deze kruiden kunnen we los of in een kruidenmix gebruiken. Er zijn echter nog meer kruiden die heerlijk smaken bij broccoli. Dit is afhankelijk van de bereidingswijze of gerecht. Dit zijn voorbeelden van het gebruik van kruiden bij broccoli.

Wij hebben ook nog een ander artikel over broccoli geschreven, welke gaat over het bereiden van broccoli; Hoe Broccoli Bereiden? kan je hier lezen, over koken kan je onze blog ‘8 manieren van broccoli koken‘ lezen. Wil je weten hoe je broccoli goed kan bewaren? Lees dan onze blog Hoe Broccoli Bewaren?

Onderstaand worden hoeveelheden genoemd van kruiden en smaakmakers voor het lekker bereiden van broccoli. Deze hoeveelheden zijn bedoeld voor een gerecht van 2-3 personen.

Broccoli Stomen En Kruiden 

  • Peper en zout 
  • 1 tl Oregano 
  • 1 tl Dragon 

Doe de broccoli in een stoompan. Voeg er gedroogde kruiden aan toe zoals oregano of dragon. Hussel de broccoli met de kruiden even om zodat alle kruiden goed worden verdeeld. Deze stomen dan lekker mee met de Broccoli en worden zacht van de hete stoom. Zij geven tijdens het stomen hun smaken af. Weer een andere beleving van Broccoli eten. Het proberen waard.  

Na het stomen van de broccoli wordt peper en zout toegevoegd. Hussel de groente goed door zodat de kruiden goed worden verdeeld.  

Broccoli Koken En Kruiden 

Wanneer Broccoli gekookt wordt kunnen er specerijen worden toegevoegd aan het water. Kruiden worden er later overheen gestrooid.  Kruiden en specerijen die er goed bijpassen zijn: 

  • 1 blad Laurier 
  • snuf Peper 
  • 1 tl Zout 
  • 0,5 tl Nootmuskaat 
  • 0,5 tl Foelie 

Bij het koken van Broccoli kan een laurierblad en peper en zout worden toegevoegd aan het water. Zo trekken de smaken van laurier, peper en zout in de Broccoli. Gebruik niet te veel water tijdens het koken omdat anders de vitamine weggegooid worden met het vele water. Haal het laurierblad wel uit de broccoli, deze kun je niet eten. Na het afgieten van de broccoli kan er gekozen worden om nootmuskaat of foelie toe te voegen. Foelie is zachter van smaak dan nootmuskaat. Foelie is het schilletje van de nootmuskaat. Dus één van de twee kiezen.  

Broccoli Roerbakken En Kruiden 

Bij het roerbakken kunnen diverse kruiden en specerijen toegevoegd worden. Er zijn een aantal mogelijkheden: op zijn Nederlands bijvoorbeeld maar ook Indiaas of Mediterraans zou een mogelijkheid kunnen zijn. 

Kruiden die eraan te pas komen kunnen zijn: 

  • Peper en zout 
  • teen Knoflook  
  • Garam masala  
  • Cayennepeper 
  • Citroensap 

Bij het roerbakken van geblancheerde broccoli zijn er vele mogelijkheden wat kruiden combinatie betreft. Dit zijn 2 voorbeelden: 

Broccoli Kruiden Op De Hollandse Manier

  • 2 el citroen
  • 1 teen knoflook
  • plantaardige kaas naar wens 

In een hapjespan gaat wat olijfolie. Voeg de broccoli toe en roerbak deze even in de olie. Knijp de citroen uit over de broccoli en pers een knoflookteen uit. Doe de knoflook in de hapjespan en roer deze door de broccoli. Even mee roerbakken en wat vocht laten verdampen van de citroen tot de gewenste hoeveelheid.  

Leg de broccoli op een schaal en schaaf of strooi er wat plantaardige kaas overheen.

Broccoli Kruiden Mediterraanse Manier

  • 0,5 tl Garam Masala
  • 0,5 tl Cayennepeper
  • 2 elCitroensap.

Roerbak gekookte Broccoli in wat olijfolie en voeg een beetje citroensap toe. Niet te veel, dit kan overheersen. Voeg de Garam Masala kruiden toe en Cayennepeper naar smaak. Garam Masala kruiden zijn een mix van ongeveer 10 kruiden die kant en klaar te koop zijn. Natuurlijk kunnen we deze kruiden zelf mixen maar kant en klaar is net zo makkelijk. Roer de broccoli even goed door. Opscheppen maar!  

Broccoli Wokken Kruiden 

We kunnen broccoli op verschillende manieren kruiden tijdens het wokken:

  • 2 el Kokosolie 
  • 2 tl Kerrie 
  • snuf Zout  
  • 1 tl Gember 
  • 2 – 4 el Sojasaus 
  • 1 teen Knoflook 
  • snuf Peper

Kleine roosjes broccoli, die zijn geblancheerd (2 minuten koken in gekookt water), in een hete wok met kokosolie wokken. Pers knoflook uit en bak deze kort meer. Na even te hebben gegaard, 3 minuten, voeg je de kruiden, in dit geval kerrie, toe en bak deze even mee. Goed omschudden en de kerrie heeft zich verspreid. Doe een scheut sojasaus bij de broccoli en roer dit even door. Maal wat peper over de broccoli en voeg een snuf zout toe wanneer je dit wenst. Proef even of alles op smaak is. Na een minuut op 5 is de broccoli gaar en kan het opgediend worden. In plaats van Kerrie zou Gember ook heel goed kunnen.

Wij hebben ook een artikel geschreven over het bereiden van broccoli. Dat kan je hier lezen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs