8 Manieren Om Broccoli Te Koken

Deel deze blog makkelijk via:

Broccoli is een groente die veel gegeten wordt in Nederland. Van broccoli eten we de nog gesloten bloemknoppen. De stam is echter ook eetbaar, maar die wordt in Nederland niet vaak meegekookt en helaas weggegooid. Broccoli kan je op verschillende manieren koken voor verschillende toepassingen. Deze blog vertelt je 8 manieren om broccoli te koken.  

8 manieren om broccoli te koken:

#MethodeDuur
1Koken beetgaar5-8 minuten
2Koken in de magnetron3-4 minuten
3Blancheren3-4 minuten
4voor babyhapje10 minuten
5voor kaasfondue2-3 minuten
6voor roerbakken2-3 minuten
7voor wokken 2-3 minuten
8in bouillon5-8 minuten

– kooktijden zijn richttijden en afhankelijk van de grootte van de broccoli –

8 manieren om broccoli te koken

Broccoli Beetgaar Koken

Broccoli beetgaar koken is de manier om broccoli te koken wanneer we het niet verder bereiden. De broccoli wordt dan na het koken gegeten. Het koken van broccoli duurt ongeveer 8 minuten voor het beetgaar is. Doe dit in een klein laagje water (er niet onder).

Broccoli Schoonmaken En Snijden

Snijdt de grote steel van de broccoli. Snijd dat de roosjes los. De steeltjes kun je laten zitten, deze kun je heel goed eten. Was de roosjes in koud water en doe ze dat in de pan.

Broccoli Koken

Nu de broccoli gesneden en gewassen is kunnen we de broccoli beetgaar gaan koken. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Eventueel kan je zout toevoegen.
  • Wanneer het water kook kan de broccoli in de pan en breng vervolgens het water weer aan de kook.
  • De broccoli beetgaar koken duurt 5-8 minuten. Prik na 5 minuten in de broccoli. Gaat de vork er makkelijk in dan is de broccoli beetgaar.
  • Giet vervolgens de broccoli af in een vergiet en serveer de broccoli.

De broccoli kan je ook nog lekker kruiden. Wij hebben hier een blog over geschreven ‘Welke Kruiden Bij Broccoli?‘. Deze kruiden maken je gerecht pas echt af!

Broccoli Koken In Magnetron

De magnetron wordt niet alleen gebruikt voor het opwarmen. We kunnen broccoli heel goed koken in de magnetron. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

8 manieren om broccoli te koken
  • Maak de broccoli schoon en snijd de broccoli in roosjes zoals aangegeven in bovenstaande video. Probeer even grote stukken te snijden.
  • Doe de broccoli roosjes in een magnetronschaal.
  • Voeg 3-4 eetlepels water toe aan de broccoli in de magnetronschaal.
  • Dek de schaal af en plaats de schaal in de magnetron.
  • Zet de magnetron in de hoogste stand en de timer op 3 tot 4 minuten en druk op start.
  • Wanneer de magnetron klaar is prik dan met een vork in de broccoli. Als deze er makkelijk ingaat is de broccoli klaar. Zo niet, kook de broccoli dan nog een minuut langer.
  • Serveer de broccoli op een schaal met lekkere kruiden.

Broccoli Blancheren

We blancheren broccoli als we het willen invriezen of klaar willen maken voor verdere bereiding.

Blancheren is het kort verwarmen van de groente en vervolgens snel weer af te koelen. Het koken dood de eventueel aanwezige bacteriën en het snel afkoelen stop het garingsproces.

Voor het blancheren worden de volgende stappen doorlopen:

  • We moeten eerst de broccoli schoonmaken en snijden. Dit wordt uitgelegd in bovenstaande video.
  • Zet vervolgens een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Zet gelijktijdig een pan met koude water klaar, aangevuld met ijsblokjes. Heb je geen ijsblokjes, zet dan je vergiet in de gootsteen.
  • Wanneer het water kookt gaat de broccoli in de pan.
  • Breng het water wederom aan de kook en kook de broccoli voor 2 -3 minuten.
  • Giet de pan af in het vergiet en doe de broccoli vervolgens in de pan met ijswater. Heb je geen ijswater? Spoel dan de broccoli langdurig af onder koud stromend water.
  • De broccoli is nu klaar voor verdere verwerking.

Broccoli Koken Voor Babyhapje

Broccoli koken voor babyhapje duurt langer dan koken voor beetgaar. Volg de volgende stappen voor broccoli voor en babyhapje:

  • Was en snijd de broccoli zoals in bovenstaande video wordt uitgelegd.
  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het water kookt kan de broccoli in de pan. Breng het water wederom aan de kook. Kook de broccoli voor je babyhapje nu in 10 minuten gaar.
  • Giet de broccoli vervolgens af in een vergiet.
  • Vanuit het vergiet gaat de broccoli in de schaal van je mixer.
  • Voeg een klontje plantaardige boter toe voor de smeuïgheid.
  • Voor het baby hapje gebruik je 2/3 deel broccoli en 1/3 deel aardappel.
  • Is je baby smaakgevoelig, dan kan je iets meer aardappel gebruiken en iets minder broccoli.

Broccoli Koken Voor Kaasfondue

De broccoli koken voor kaasfondue hoeft niet lang te duren. De broccoli hoeft niet heel gaar te zijn, omdat de broccoli in de fonduepan nog verder gaart.

  • Snijd en was de broccoli zoals in bovenstaande video is uitgelegd.
  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het kook kan de broccoli in de pan. Breng het water weer aan de kook.
  • Wanneer de broccoli kookt giet je de broccoli af in het vergiet.
  • Spoel de broccoli langdurig af met koud stromend water.
  • Dep de broccoli droog met keukenpapier en de broccoli kan je nu verder verwerken voor de fondue.

Broccoli Koken Voor Roerbakken

Roerbakken van broccoli is heerlijk. Het geeft je de mogelijkheid om lekker creatief te zijn. Maar eerst moeten we broccoli koken, voordat we gaan roerbakken. Het duurt niet lang maar moet wel gebeuren.

  • Snijd en maak de broccoli schoon zoals in bovenstaande video is aangegeven.
  • Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het water kookt gaat de broccoli in het water. Breng het water wederom aan de kook.
  • Na 2 minuten koken is de broccoli klaar en deze gieten we af in een vergiet.
  • Spoel de broccoli nu af met koud water voor latere verwerking of verwerk het gelijk in je roerbak gerecht.

In onze blog ‘Welke Kruiden Bij Broccoli?’ vind je heerlijke kruiden combinaties die goed gaan met roerbakken.

Broccoli Koken Voor Wokken

Wokken is iets anders dan roerbakken. Wokken is broccoli kort bereiden op hoge temperatuur. Roerbakken is broccoli bereiden met andere groente op gemiddelde temperatuur.

  • Bekijk bovenstaande video voor het schoonmaken en snijden van broccoli.
  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Wanneer het water kookt kan de broccoli in de pan. Breng het water weer aan de kook.
  • Na 2 minuten is de broccoli klaar en kan deze afgegoten worden in het vergiet.
  • Spoel de broccoli af met koud water als je de broccoli later gaat verwerken of doe de broccoli na het afgieten gelijk in de wok en ga lekker aan de slag.

Broccoli Koken In Bouillon

Broccoli hoeft niet alleen gekookt te worden in water, dit kan ook in bouillon. Dit geeft de broccoli gelijk een kruidige smaak. Hoe gaan we broccoli koken in bouillon?

  • Snijd en was de broccoli zoals aangegeven in bovenstaande video.
  • Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Doe een bouillon blokje in de pan en wees er zeker van dat het goed is opgelost.
  • Doe vervolgens de broccoli in de pan en breng het water wederom aan de kook.
  • Broccoli koken in bouillon duurt 5-8 minuten. Kijk of de broccoli gaar is door er met een vork in te prikken. Gaat de vork er makkelijk in, dan is de broccoli gaar.
  • Giet vervolgens de broccoli af er serveer het op een schaal.

Dit zijn de 8 manieren om broccoli te koken. Over het roerbakken, wokken, stomen en ander bereidingsmogelijkheden van broccoli hebben wij ook een blog geschreven ‘Hoe Broccoli Bereiden?‘. Heb je broccoli over lees dan onze blog ‘Hoe Broccoli Bewaren?‘. Zo heb je volgende keer nog lekkere broccoli.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs