Venkelknol is sterk verwant aan het kruid Venkel. Venkel is een knol die anijsachtig smaakt. Je kan Venkel op allerlei manieren bereiden en kruiden. Goede kruidencombinaties bij Venkel vind je in deze blog.
Welke kruiden bij venkel?
- Mosterdzaad
- Kardemonpoeder
- Zout
- Peper
- Komijnpoeder
- Knoflook
- Oregano
- Rozemarijn
- Tijm
- Dille
Er zijn ook andere smaakmakers zoals citroensap of rasp, olijfolie, witte wijn of tuinkruidenbouillon die gebruikt worden bij venkel. Deze zijn ook beschreven. Wanneer er meerdere kruiden in het rijtje staan, hoef je deze niet allemaal tegelijk te gebruiken. Het zijn combinaties die mogelijk zijn. Kruiden kunnen ook ‘alleen’ schitteren bij venkel.
De hoeveelheden van de kruiden zijn berekend op 2 personen. Het zijn afgestreken theelepels of eetlepels.
Wil je precies weten hoe je venkel kan bereiden lees dan onze blog Hoe Venkel Bereiden? Wil je weten hoe je venkel moet bewaren? Lees dan onze blog Hoe Venkel Bewaren?
Inhoudsopgave
Gekookte Venkel En Kruiden
- Snuf Zout
- Snuf Pep
- 500 ml Tuinkruiden bouillon
Wanneer de blokjes venkel zijn gekookt in tuinkruidenbouillon en ze zijn afgegoten, strooi dan wat peper over de venkel. Wanneer je het nog flauw vindt, kun je wat zout toevoegen. Meer heeft het niet nodig. De Tuinkruidenbouillon kun je maken volgens de instructies op de verpakking.
Venkel Bakken En Kruiden
Venkel is ook goed te bakken. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog ‘Hoe Venkel Bakken?‘.
- 50 ml Witte wijn
- Snuf Peper
- Snuf Zout
- 1 teen Knoflook
- zonnebloem of olijfolie
De venkelplakjes wordt om en om even gebakken in olijfolie. Dan gaat er knoflook bij die in stukjes zijn gehakt. Laat de knoflook even bakken. Wanneer je knoflookpoeder gebruikt hoef je deze niet te laten bakken.
Nu gaat er een scheutje witte wijn in de pan mag het een kwartiertje stoven. Haal nu de deksel van de pan zodat de wijn kan verdampen. Laat de wijn zachtjes koken, het is zo verdampt. Serveer het op een schaal en strooi er eventueel nog wat zout en/of peper over.
Venkel Wokken En Kruiden
Het zijn niet alleen kruiden die smaak geven aan groenten. Hieronder kun je lezen dat er ook andere smaakmakers zijn dan alleen kruiden.
- 1 takje Rozemarijn
- 50 ml witte wijn
- 2 el Zonnebloemolie
- Snuf Zout
- Snuf Peper
In een beetje zonnebloemolie kun je de door de helft gesneden ringen venkel wokken. Je kunt ook hele plakjes venkel wokken maar maak deze dan niet te dik. Eventueel wok je een ui mee.
Na 3 minuten voeg je naaldjes van de rozemarijn toe en een scheutje witte wijn. Wok de venkel tot de wijn is verdampt. Proef of de venkel gaar is, anders nog even laten wokken. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Venkel Grillen En Kruiden
- Citroensap van halve citroen
- Snuf Peper
- Snuf Zout
- 1 takje Dille
De plakken venkel, uit de grillpan, barbecue of oven zijn heerlijk wanneer je daarna wat uitgeknepen citroensap, zout en peper doet. Ook een takje dille, die klein is gemaakt kun je daarover heen strooien.
Venkel Roerbakken En Kruiden
- 4 el Plantaardige boter
- 0,5 tl Komijnpoeder (djinten)
- 1 tl Mosterdzaad
- 0,5 tl Kardemonpoeder
- Snuf zout
Alle kruiden heel even laten bakken in wat plantaardige boter. Daarna de reepjes venkel toevoegen en roeren. Zet de warmtebron op een middelhoge stand, zodat de venkel kan bakken.
Blijf erbij,want de kruiden kunnen verbranden. Wanneer de kruiden dreigen te verbanden moet je de warmtebron lager zetten. De reepjes venkel zijn snel gaar. Ik zou zeggen: proeven en opdienen maar!