Hoe Venkel Bereiden? Bakken, grillen, stoven, stomen en…

Deel deze blog makkelijk via:

Venkel is een groente met een anijsachtige smaak. De kleur is wit met groene uitlopers. Je kunt venkel bakken, smoren, stoven, grillen, roosteren en stoven. Venkel kan je zowel rauw als bereidt eten, maar hoe moet je venkel bereiden?  

Hoe venkel bereiden? Venkel maak je eerst schoon voor je verder gaat met koken. Je gaat venkel snijden en 15 minuten koken. Venkel bakken: in bakpan met boter en 15 minuten bakken. Venkel stoven: Bak de venkel 5 minuten en voeg bouillon toe. Nu venkel stoven 15 minuten stoven. Venkel roosteren: plakjes venkel mengen met olie en kruiden, dan op de ovenplaat 30 minuten.

De Venkel is een veelzijdige groenten met een uitgesproken smaak en venkel kan op heel veel manieren bereidt worden. De verschillende bereidingswijzen worden in dit artikel besproken. 

Wil je precies weten hoe je venkel kan kruiden? Lees dan onze blog Welke Kruiden Bij Venkel? Wil je weten hoe je venkel moet bewaren? Lees dan onze blog Hoe Venkel Bewaren?

Hoe Maak Je Venkel Schoon? 

De venkel die je in de supermarkt koop is meestal al ontdaan van de bladeren. Alleen de stelen zitten nog aan de venkel. Koop in de winkel een venkel die geen bruine plekken heeft en wanneer het loof er nog aanzit moet dit frisgroen van kleur zijn. Net als alle groenten moet ook venkel schoongemaakt worden onder de kraan. Zo verwijderen we het vuil en zand. Doe dit onder de kraan en was de venkel schoon door er met de hand overheen te wrijven.  

Hoe Snijd Je Venkel? 

Voor verdere verwerking moet de venkel gesneden worden.  

Pak een groot keukenmes en snijd als eerste de groene stengels er af. Snijd vervolgens de onderkant ervan af. De volgende stap is het doormidden snijden van de venkel. Vervolgens kan je de harde binnenkant van de venkel verwijderen.  

Het vervolg is afhankelijk van wat voor gerecht je met de venkel wilt maken. De venkel kan nu in repen of in blokjes gesneden worden, al naar gelang het recept.  

Hoe Venkel Koken? 

Was en snijd de venkel zoals bovenstaand omschreven. 

Snijd de venkel op de snijplank in repen. Zet een pan met ruimwater op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt kan de venkel in de pan. Doe ook een snufje zout bij de venkel.  

Na circa 10 minuten is de venkel klaar. Wil je iets zachtere venkel, laat dan nog 5 minuten koken. Je kan controleren of de venkel gaar is door er met een vork in te prikken. De vork moet makkelijk in de venkel gaan. Haal nu de pan van de warmtebron en giet de venkel af in een vergiet en dien de venkel en serveer de venkel in een schaal.  

Hoe Venkel Stomen?  

Wanneer een groente gekookt kan worden kan je het ook stomen. Door stomen blijven de smaak, structuur en kleur behouden.  

Was en snijd de venkel zoals boven omschreven is.  

Snijd de venkel in repen en doe deze in de stoommand. Zet vervolgens een grote pan met een laagje water op de warmtebron en zet de stoommand in de pan. Let er wel op dat het waterniveau onder de stoommand staat. Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook.  

Na ca. 18 minuten is de venkel klaar. Dit kan je controleren door er met een vork in te prikken. Wanneer dit makkelijk gaat is de venkel klaar. Haal voorzichtig de stoommand uit of van de pan (want de stoom is erg heet) en serveer de venkel op een schaal met een klein beetje zout.  

Hoe Venkel Stoven? 

Om venkel te stoven gebruik je altijd iets van vocht, in dit geval bouillon. Stoven doe je met een deksel op de pan.   

Was en snijdt de venkel zoals aangegeven. Kook 125 milliliter water en voeg daar een kwart bouillonblokje aan toe. Snijd de venkel in plakjes. Doe wat boter in een hapjespan en verhit deze. Voeg de venkel toe en bak de venkel om en om, ongeveer 5 minuten. Voeg nu de bouillon toe en laat de venkel 10 tot 15 minuten stoven met de deksel op de pan.  (Je kunt uien en plakjes tomaat mee stoven wanneer je dit wilt.

De venkel is klaar wanneer het vocht voor een groot deel van de bouillon is verdampt. Doe er nog wat peper bij en leg de venkel op en schaal. Het is klaar om gegeten te worden.  

Hoe Venkel Bakken? 

Venkel kan heel goed gebakken worden. De venkel wordt tijdens het bakken op smaak gebracht met kruiden.  

De venkel wassen en snijden is boven omschreven en dit moet als eerste gedaan worden. Snijd de venkel hierna in repen en zet een pan met plantaardige boter op de warmtebron. Bak wat knoflookteentjes en voeg nu de venkel toe en bak deze. Roer het goed door elkaar, zodat de knoflook goed worden opgenomen door de venkel. Zet de warmtebron op halfhoog vuur en bak voor ongeveer 15 minuten.  Na het bakken kun je nog wat peper toevoegen.

Hoe Venkel Grillen?  

Venkel kan ook gegrilld worden in de grillpan. Als eerste was en snijd de venkel schoon zoals bovenstaand omschreven is.  Snijd de venkel in plakken en zet de grillpan op de warmtebron en verwarm de pan. Bestrooi de venkelplakken met olijfolie, peper en zout en eventueel geraspte schil van de citroen.  Leg de plakken venkel in de grillpan en grill 1 kant ongeveer 5 minuten. Deze kant moet nu mooie grillstrepen hebben. Draai de venkel om en bak nogmaals voor 5 minuten. De venkel wordt nu iets doorzichtig. Als dit het geval is dan kan de venkel uit de pan. Doe dit nu met alle venkel plakken.  

Leg niet te veel venkelplakken in de pan, zeker niet zo vol zodat de plakken over elkaar heen liggen. Elke plak moet de op de bodem van de grillpan liggen.  Wanneer je in de venkel kan prikken en de vork gaat er makkelijk in dan is de venkel klaar op gegeten te worden.  

Hoe Venkel Roosteren? 

Voordat de venkel we gaan roosteren in de oven moet eerst de venkel gewassen en gesneden worden zoals bovenstaand is omschreven. Snijd de venkel in dunne repen en doe deze in een kom. Voeg aan de kom olijfolie, zout en peper toe en hussel alles goed door elkaar.  Zet de oven aan op 180-200 graden en leg bakpapier op de ovenplaat. Leg de venkel op de ovenplaat en spreid de venkel goed uit over de bakplaat. Wanneer de oven op temperatuur is kan de bakplaat de oven in, halverwege.   

Rooster nu de venkel in 25-30 minuten gaar totdat de venkel gebruinde randen heeft. Draai de venkel om op de bakplaat en rooster deze kant nog 5 minuten.  

Haal de bakplaat uit de oven en serveer de venkel op een schaal.  

Hoe Venkel Roerbakken 

Snijd de venkel in plakken. Zet de hapjespan op het vuur en voeg boter toe aan de pan. Wanneer de boter is gesmolten voeg je de plakken venkel toe, strooi je er wat zout op en bak je de venkel 5 minuten om en om op een flink vuur. Blijf erbij en laat het niet aanbranden.

Voeg een scheutje witte wijn toe om het geheel af te blussen (of bouillon) en laat de venkel nog even een paar minuten sudderen totdat de wijn of bouillon is verdampt. Serveer nu de roergebakken venkel samen met bijvoorbeeld rijst.  

Venkel Rauw Eten In Salade 

De laatste manier om venkel te bereiden in makkelijk: venkel kan namelijk ook rauw gegeten worden in bijvoorbeeld een salade. De anijs smaakt is dan op zijn best.  

Voor het bereiden van de salade moet eerst de venkel gewassen en gesneden worden zoals boven omschreven is.  

Snijd daarna de venkel in blokjes of in dunne reepjes en maak de salade naar eigen wens klaar. Venkel past goed bij alles wat je normaal gesproken in een salade doet. Eet smakelijk.  

Zo, nu weet je precies hoe je venkel kan bereiden!  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs