Venkel Bakken – Zeker Wel, En Lekker!

Deel deze blog makkelijk via:

Venkel kun je op één manier bakken in de pan maar ook in de oven bakken. Daarnaast kun je venkel ook met veel verschillende groenten en kruiden bakken. Gebakken venkel is lekker wanneer het zoet wordt klaargemaakt maar ook met hartig. Het is maar net wat je lekker vindt!

Snijdt de groene pluimen van de venkel en snijd de venkel in plakken van een halve centimeter, van boven naar beneden. Doe wat olie in de pan en bak de venkel plakken, 5 minuten per kant, mooi bruin. Voeg wat kruiden en specerijen toe.

Wanneer je venkel wilt bakken zijn er even wat voorbereidingen nodig, want een venkel heel in de pan gaat m niet worden. En mocht je venkel over hebben, verse of gekookte, bekijk dan onze blog ‘Hoe Venkel Bewaren?‘ en je hebt altijd verse venkel.

Venkel Bakken In De Pan

Wanneer je venkel wilt bakken in de pan maak je eerst de venkel schoon. En met schoon bedoelen we dat we een stukje van de onderkant af snijden, ongeveer een halve centimeter en de uitlopers van de venkel aan de bovenkant, het groen, wordt er afgesneden. Dan kun je later weer gebruiken dus leg dit even op zijn. Haal dan het eventuele lelijke buitenblad van de venkel af.

venkel bakken

Wat heb je nodig:

 • Venkel
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Groen van de venkel

Aan de slag:

Snijd de venkel in plakjes van een halve centimeter. Zet een koekenpan op het vuur met olijfolie en leg de venkel erin. Bak de venkel 5 minuten per kant ongeveer. Pas op dat het niet aanbrand, zet dat het vuur wat lager. Geef de venkel een snuf zout en haal ze uit de pan. Nu kunnen de andere plakken gedaan worden. Leg de plakken op een verwarmt bord zodat de venkel warm blijft. Serveer de warme venkel met het fijngesneden dunne groen van de venkel, die je op zij hebt gelegd.

Je kunt venkel ook op smaak brengen met kruiden en specerijen. Voor ideeën lees je onze blog ‘Welke kruiden bij venkel?‘.

Bakken Van Venkel

Je kunt venkel 10 minuten bakken in de pan tot ze gaar zijn maar het kan ook spannender zijn wanneer je het langer bakt en het laat karamelliseren. Zo kun je venkel ook heerlijk knapperig en zoet bakken. Net een cadeautje met een klein beetje citroensap erover heen. Dat gaan we hier doen: karamelliseren!

Wat het je nodig:

 • Venkel
 • Olijfolie
 • Een scheutje citroensap
 • Zout en peper

Aan de slag:

Maak de venkel schoon door een stukje van de onderkant af te snijden en de bovenkant recht af te snijden. Haal lelijk blad weg en snijd dan de venkel in plakken van links naar rechts, wanneer je de venkel rechtop zet.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de pan heet is mag je er een scheutje olie in doen. Niet te veel want de venkel moet bruin bakken in olie, bij veel olie wordt de venkel gestoofd.

Leg de venkel in de pan en zorg ervoor dat ze goed verspreid liggen en zeker niet op elkaar. Alle kanten van de venkel moeten bruin worden gebakken om te karamelliseren. Wanneer er niet genoeg ruimte is in de pan kun je nog één pan op het vuur zetten of het in delen bakken.

Draai het venkel om en om totdat beide kanten goed bruin zijn na een minuut of 12. Blijf ervoor zorgen dat zij niet op elkaar liggen dus spreidt de venkel constant uit in de pan. Na 12 minuten haal je de venkel uit de pan en leg je ze op een bord. Knijp er een halve citroen over uit als je dit lekker vindt, het hoeft niet.

Deze venkel is lekker als bijgerecht maar kan ook als snack van dienst zijn. Heerlijke gebakken venkel die gekaramelliseerd is. Eet smakelijk!

Venkel Bereiden En Bakken

Wanneer je venkel wilt bakken kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt venkel bakken in de pan, maar ook, met andere groenten, in de oven.

venkel bakken

In dit recept gaan we venkel bereiden en bakken met andere groenten, in de oven.

Wat heb je nodig:

 • Venkel
 • Uien
 • Wortels (mag ook met pastinaak zijn)
 • Zout en peper
 • Balsamico saus

Aan de slag:

Zet de oven aan op 200 graden

Maak de venkel schoon door een stukje af te snijden van de onderkant. Haal de uitlopers (het groen) van de venkel af en bewaar dat. Schrap de wortels (en eventueel pastinaak) en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de uien in vieren. Leg de groenten op de met bakpapier beklede ovenplaat en sprenkel er wat olie en zout overheen.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de venkel met groenten ongeveer 30 minuten. Let op dat de wortel niet verbrand, deze kunnen wat harder gaan (leg dan aluminiumfolie over de venkel en wortel de laatste minuten). Haal de venkel met wortel uit de oven en serveer deze op een bord. Zigzag een beetje (of veel) balsamico saus over de venkel en wortels, door zachtjes in het flesje te knijpen en een zigzag beweging te maken. Staat leuk en smaakt nog beter. Eet smakelijk!

Venkel kan je ook op andere manieren klaar maken dan alleen koken. Bekijk hiervoor onze blog ‘Hoe Venkel Bereiden? Meerdere manieren!‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs