Hoe Venkel Bewaren?

Deel deze blog makkelijk via:

De groente venkel is nauw verwant aan het kruid van dezelfde naam. Dit zorgt soms voor verwarring. Beide hebben een ook een uitgesproken anijssmaak. De groente venkel wordt vaak gebruikt voor bouillon voor soepen. Maar hoe kan je venkel bewaren? Dat wordt in deze blog besproken.  

  • Buiten de koelkast blijft venkel 2 dagen goed.
  • In de koelkast kan je verse venkel 1 week bewaren.
  • Gesneden venkel blijft 5 dagen goed in de koelkast.
  • In de vriezer bewaar je venkel voor 9 maanden.
  • Gekookte venkel bewaar je voor 2 dagen in de koelkast.  

De groente venkel behoort tot de stengelgroentes en is een vaak gegeten groente in de Italiaanse keuken. Ook in de Hollandse keuken is de venkel vaak gebruikt.  

Wil je meer weten over het bereiden van venkel? Lees dan onze blog Hoe Venkel Bereiden? Ook hebben wij een blog over het kruiden van venkel; Welke Kruiden Bij Venkel? 

Verse Venkel Bewaren 

Het begint eigenlijk allemaal al in de supermarkt wanneer je de venkel koopt. De versheid van de venkel bepaalt de houdbaarheid.  

Koop bij voorkeur kleine malse knollen. De knollen moeten schoon zijn en stevig aanvoelen. Er mogen geen beschadigingen op zitten en de kleur moet wit zijn. Wanneer de bladeren er nog aan zitten moeten deze vederzacht zijn.   

Zo weet je zeker dat je een verse venkel hebt die je dus langer kunt bewaren. Buiten de koelkast is de verse venkel ongeveer 3 dagen houdbaar. Je zult zien dat de kwaliteit bij langer bewaren snel achteruitgaat.  

Aangesneden venkel nooit buiten de koelkast bewaren, maar altijd in de koelkast.  

Venkel Bewaren In De Koelkast 

De venkel houdt wel van een beetje koude! De verse niet aangesneden venkel bewaar je dan ook het liefst in de koelkast. De venkel kan je goed bewaren bij temperaturen tussen de 0 en 5 graden.  

De venkel niet in een afgesloten verpakking in de koelkast leggen, want dan kan deze niet ventileren. Bewaar de venkel bij voorkeur in de groentelade van de koelkast. Zo kan je de venkel 1 week bewaren.  

Gesneden Venkel Bewaren 

Gesneden venkel mag je nooit buiten de koelkast bewaren. Buiten de koelkast gaat gesneden venkel snel verrot. Bewaar de gesneden venkel in de koelkast.  

De beste plaats is in de groentelade. Doe de venkel niet in een afgesloten bakje of zak, maar leg de aangesneden venkel gewoon in de groentelade. Deze kan je dan nog zeker 5 dagen bewaren. 

Venkel Bewaren In De Diepvries 

Venkel kan je voor langer tijd bewaren in de vriezer. De venkel kan niet gelijk in de vriezer gedaan worden. Er zijn wel wat handelingen voor nodig wil je dit goed doen. Voer je het goed uit, dan is de venkel lang te bewaren.

Venkel Blancheren

Spoel de venkel als eerste goed af onder de kraan en verwijder de eventueel aanwezige groen bladeren en stengels.  

Snijd vervolgens de onderkant van de venkel af en snijd de rest van de venkel in dikke repen.  

Zet in de tussentijd een pan met water op een warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt gaat de gesneden venkel in de pan.  

Kook de venkel voor 2-3 minuten. Haal de venkel uit de pan en doe deze in een vergiet en spoel de venkel af met ijskoud water.  

Dit hele proces heet blancheren! Door het verhitten gaan de eventueel aanwezige bacteriën dood. Door het daarna weer snel af te kolen wordt het garingsproces gestopt. De kleur, smaak en textuur blijven door middel van blancheren goed bewaard.  

Droog de natte venkel nu af met een schone theedoek of een paar velletjes keukenpapier. Vervolgens gaar de venkel in een plasticzak en deze wordt in de vriezer gelegd. De venkel kan je zo zeker nog 9 maanden bewaren.  

Wanneer je besluit om de venkel te gebruiken, laat deze dan langzaam ontdooien in de koelkast. Leg de venkel in een schaaltje, zodat deze het lekwater kan opvangen.  

Gekookte Venkel Bewaren 

Is de venkel al gesneden en heeft deze het hele kookproces al doorlopen, dan kan je de het ook bewaren. Dit kan in de koelkast of in de diepvriezer.  

Wanneer je het wil bewaren in de koelkast dan doe je het in een afgesloten bakje. Dit bakje kan de koelkast in. De venkel kan je zo nog 2 dagen bewaren.  

Wil je de het voor langer tijd bewaren, dan kan je de het bewaren in de vriezer. Doe de venkel in een afgesloten plasticzak en doe de zak in de diepvriezer. De venkel kan je nu zeker nog 3 maanden bewaren.  

Advies Voor Het Eten Van Bewaarde Venkel 

Voor alle groente die je na het bewaren in de koelkast weer wilt gebruiken geldt altijd dit advies; Kijken, ruiken en proeven. Dit is ook van toepassing op de venkel 

Kijk of de kleur nog mooi is zoals je het in de koelkast of vriezer hebt gedaan.  

Ruik of het niet snikt. Ruikt het zuur of muf dan is het raadzaam om het niet meer te eten.  

Wanneer bovenstaande 2 methode nog geen uitsluitsel geven kan je alleen nog maar proeven. Neem en hapje en je weet meteen of het nog eetbaar is. Twijfel je, neem dan geen risico en gooi het weg.  

Bereiden Venkel Bewaren 

Venkel is ook goed te bakken. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog ‘Hoe Venkel Bakken?’. Venkel kan ook heel goed toegepast worden in andere gerechten zoals roerbak gerechten. De venkel is dan een onderdeel van een gerecht.  

Deze gerechten kan je meestal nog wel 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en zeker 3 maande in de vriezer.  

Echter voor dat je het weer wilt gaan eten, volg dan het bovenstaande advies op. Zo weet je zeker dat het gerecht nog goed is.  

Dit is alles wat je moet weten om venkel te bewaren. Weet je niet zeker of de venkel nog goed is? Kijk, ruik en proef, dan weet je het zo.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs