Welke Kruiden Zijn Lekker Bij Rode Bieten?

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn verschillende soorten eetbare bieten te koop in meerdere kleuren. De rode biet is in Nederland zeer bekend. Er is ook een witte en gele biet en een biet die gemarmerd is wanneer je deze doorsnijdt. Maar welke kruiden gaan goed bij rode bieten? 

Welke kruiden bij rode bieten? 

bieten
  • Dille 
  • Marjolein 
  • Peper 
  • Zout 
  • Koriander 
  • Mosterd 
  • Tijm
  • Knoflook 

Ook andere smaakmakers kunnen smaak toevoegen aan de rode bietjes Bijvoorbeeld Uien, sinaasappelsap en Balsamico azijn.  

De hoeveelheden kruiden zijn afgestemd voor bietjes voor 2 personen (400 gram). De theelepel en eetlepels zijn afgestreken.   

Lees ook onze blog over het bereiden van rode bieten, ‘Hoe Rode Bieten Bereiden?’. Heb je bieten over? Lees dan onze blog ‘Hoe Bieten Bewaren?‘.

Rode Bieten Koken En Kruiden 

  • 4 el Azijn 
  •  Snuf witte Peper of meer 
  • Snuf Zout 
  • 1 tl Tijm 
  • 1 tl suiker 

De gekookte bieten kun je raspen of in plakjes snijden en in het pannetje terug doen. Zet het pannetje weer terug op de warmtebron en zet deze op een lage stand. Doe bij de bietjes wat witte (of zwarte) peper, zout en tijm. 

welke kruiden bij rode biet

Roer dit even door. Voeg de azijn toe, doe dit lepel voor lepel en proef even tussen door. Voeg eventueel de suiker erdoor. Warm de rode bieten even goed op. Eet smakelijk! 

Wanneer je bepaalde kruiden niet in huis hebt doe je dat gewoon er niet bij. Gebruik je azijn en heb je geen suiker dan zou ik de azijn matigen.

Proef eerst, voor je alle azijn erin doet. Soms zijn bietjes zoet genoeg en is de combi met 2 lepel azijn prima.  Proef! 

Wil je alles weten over het koken van bieten, lees dan onze blog ‘Hoe lang bieten Koken?‘ en je zet altijd beetgaren bieten op tafel.

Rode Bieten Uit De Oven 

Rode bieten kun je poffen in de oven met heerlijke kruiden. Dit zijn er voorbeelden van:

  • 1 teen Knoflook  
  • 1 tl Marjolein 
  • 1 tl Oregano 
  • Snuf Zout 
  • Snuf Peper 

Ook de smaakmakers olijfolie en balsamico azijn smaken hier prima bij.  

Wanneer je grote bieten wil gaan poffen kun je deze beter eerst doormidden snijden. Anders duurt het erg lang voor zij gaar zijn. Kleine bieten kun je zo gebruiken.  

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Leg een stuk aluminiumfolie op het aanrecht en leg er 1 rode biet op. Snijdt de knoflookteen in kleine plakjes en verdeel de plakjes over het aantal bieten dat je hebt.  

Verdeel de kruiden over het aantal rode bieten, het zal op het aluminiumfolie vallen maar dat geeft niet. Maak nu een schuitje van de folie zodat de balsamico er niet van wegloopt. 

Giet een klein scheutje balsamico azijn over de bietjes en klein beetje olijfolie en sluit de aluminiumfolie goed dicht. Het folie niet aanknijpen rond de biet maar losjes eromheen vouwen maar goed afsluiten.   

In de oven: 1 uurtje poffen en uit de folie halen. Let op! De folie is heet maar koelt snel terug.

Wanneer je de folie open doet kan daar hete stoom uitkomen. Haal het vel van de bietjes, dit is niet lekker om te eten. Snijd kop en staart van de biet af. 

Welke Kruiden Bij Rode Bieten
Of roosteren met pompoen. Ook lekker.

In plaats van Marjolein en oregano kun je ook tijm en rozemarijn gebruiken. 

Kruiden Bij Rode Bieten Salade  

  • 1 tl gedroogde Munt 
  • Oregano
  • Peper 
  • Zout 

Andere smaakmakers zijn: granaatappelpitjes, sap van een halve citroen en een lente-uitje klein gesneden. 

Dit is een koude rode bietensalade. 

De gekookte bieten (400 gram) zijn ontveld en er is een stuk afgesneden van allebei de kanten. Snijdt de rode bietjes in blokjes.

rode bieten

De munt is in kleine reepjes gesneden, daar heb je 1 eetlepel van nodig of je gebruikt 1 theelepel gedroogde munt. Doe dit door de rode bietensalade. Roer het citroensap erdoor, de lente-ui en de granaatappel pitjes.

Wanneer je het te zuur vindt is suiker de oplossing. Doe er een theelepeltje suiker bij. Meng het allemaal goed door elkaar. Je hebt nu een heerlijke rode bietensalade!  

Bieten Koken In De Magnetron 

Dit is een snelle manier om heerlijk gekruide rode bieten te eten uit de magnetron. 

  • Peper, witte 
  • Zout 
  • Een paar takjes kleingemaakte Dille of 1 tl gedroogde Dille 

Andere smaakmakers zijn sojaroom, scheutje azijn en een beetje plantaardige boter. 

Snijd de gekookte biet in plakjes. Maak plantaardige boter warm in een magnetronschaal en doe er de bietjes bij. Maak de rode bieten warm door de magnetron op 3 minuten of langer in te stellen.

bieten

Het ligt aan het aantal WATT van de magnetron hoelang de bietjes erin moeten tot ze warm zijn. Doe de deksel wel op de magnetronschaal anders drogen de bietjes uit. Bieten moeten nu goed heet zijn.

Voeg een scheutje azijn en de sojaroom toe. Goed doorroeren en naar smaak zout en peper toevoegen. Voeg de dille toe en roer dit erdoor. Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs