Hoe Rode Bieten Bereiden? Zomer of winter bieten?

Deel deze blog makkelijk via:

Rode bieten, of gewoon bieten zijn een groente die vaak klaargemaakt wordt in de Hollandse keuken. Rode bieten hebben een aardse smaak en wanneer we rode bieten bereiden wordt de smaak heerlijk zoet. Maar er zijn nog meer manieren om rode bieten te bereiden.  

Hoe Rode Bieten Bereiden?

 • Verse zomer rode bieten moeten 30 minuten koken 
 • Verse winter rode bieten moeten 90 minuten koken 
 • Rode bieten uit de oven in 60 minuten klaar 
 • Rode bieten grootmoeders recept in 45 minuten klaar 
 • Verse rauwe bieten in salade of carpaccio, 20 minuten bereidingstijd.  

De rode biet is een heerlijke groente die lekker klaar gemaakt kan worden. In deze blog wordt het allemaal vertelt.

Wij hebben ook een blog geschreven hoe je verse rode bieten lang en goed kunt bewaren. Hoe Bieten Bewaren? vertelt je alles over het bewaren. Tijdens het bereiden kan je de rode bieten ook kruiden. Lees dat in onze blog ‘Welke Kruiden Bij Rode Bieten?‘.

Als je aan rode bieten denkt, komt al vaak de gedachten naar boven van oma, rode bieten volgens grootmoeders recept. Hier beginnen we dan ook mee.  

Rode Bieten Grootmoeders Recept 

Als je over rode bieten praat komt altijd grootmoeders recept ter sprake; Rode bieten bereiden op de Oudhollandse manier samen met aardappelpuree.  
Deze manier is voor vele ook de lekkerste manier om rode bieten te eten. Wat zijn nu rode bieten volgens grootmoeders recept?  

Wat zijn de ingrediënten voor 4 personen?   

 • Circa 1 kilo verse rode bieten of 750 gram gekookte bieten 
 • 2-3 blaadjes laurier 
 • 1 grote appel 
 • 1 grote ui 
 • Snufje kruidnagelpoeder 
 • 1 eetlepel zonnebloemolie 
 • 1-2 eetlepels azijn 
 • 1 theelepel suiker 
 • Peper en zout 

Wat nu als eerste moet gebeuren is het schoonmaken en koken van de verse bieten.  

Hoe Bieten schoonmaken

Verse bieten komen van het land en groeien onder de grond. Wanneer we bieten willen gaan bereiden of koken moeten we bieten eerst schoonmaken. Snijd de eventueel nog aanwezige groene bladeren en de steel van de biet af.  

bieten
Ongewassen rode biet

Was de bieten vervolgens onder de kraan grondig schoon. Zorg ervoor dat al het zand en klei weg is. Nu kunnen ze gekookt worden.  

Hoe Bieten Koken? 

Wanneer we verse bieten koken moeten we weten wat voor bieten we hebben. Zijn het zomerbieten of winterbieten? (Winterbieten zijn groter dan zomerbieten). 

Echt alles over het koken van rode bieten staat beschreven in onze blog ‘Hoe lang rode bieten koken?‘.

Het koken van de bieten is gelijk alleen de kooktijd verschilt. Zomerbieten zijn binnen 25-30 minuten gaar en bij winterbieten duurt het 1,5 tot 2 uur voordat ze gaar zijn.  

Ze een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt gaan de laurierblaadjes en de bieten in het kokende water. We koken de bieten nu gaar in de juiste tijd.   

Om te kijken of de bieten gaar zijn kan je er met een vork inprikken. Als de vork er makkelijk ingaat zijn de bieten gaar.  

rode bieten
Gekookte biet

Giet nu de bieten af in een vergiet. Vul nu de pan met koud water en doe de bieten weer in de pan en laat ze afkoelen.  

Wanneer ze afgekoeld zijn kunnen we de bieten pellen, we halen de buitenste schil van de bieten af. Nu zijn ze klaar voor verdere bereiding.  

Rode Bieten Bereiden?

Nu kunnen we rode bieten volgens grootmoeders recept gaan maken. Hiervoor kan je je eigen gekookte bieten gebruiken of de kant en klare gekookte bieten uit de supermarkt.  

Schil de ui en rasp de ui in een pan. Doe hetzelfde met de appel, schil deze en rasp de appel in de pan. Doe dit ook met de bieten. Kijk wel uit met spetters, want deze krijg je moeilijk uit je kleding! 

Heb je geen rasp, snijd dan de appel en ui in kleine blokjes en de rode bieten in reepjes.  

Zet nu een pan op de warmtebron en zet de warmtebron op een middelhoge stand. Doe de geraspte ui, appel en de bieten in de pan. Voeg vervolgens de zonnebloemolie, kruidnagelpoeder en peper en zout toe en kook zachtjes warm. Roer af en toe door de pan en wees er zeker van dat het niet aanbakt.  

Wanneer het warm is proef dan of de smaak naar wens is, je kunt het nu nog bij kruiden.  

Serveer de rode bieten volgens grootmoeders recept met bijvoorbeeld aardappelpuree. Eet smakelijk.  

Rode Bieten Uit De Oven 

Voor bereiding in de oven worden verse rode bieten gebruik.  

Wat we nodig hebben voor 4 personen zijn 4 grote bieten, takjes tijm, zout en peper en agavesiroop of ander zoetmaker. Daarnaast is aluminiumfolie nodig en een bakplaat.  

Was en borstel de bieten goed schoon onder stromend water. Snijd vervolgens de bovenkant en de onderkant van de bieten af. Snijd dan de bovenkant van elke biet een paar keer in met je mes.  

Pak nu 4 velletjes aluminiumfolie. Ze moeten dusdanig groot zijn zodat ze helemaal om de bieten heen kunnen.  

Plaats elke biet op een velletje aluminiumfolie en rits de tijm takjes schoon en bestrooi de bieten met tijm. Vervolgens met een snufje zout en agavesiroop; Agavesiroop is naar eigen inzicht en smaak.  

Doe nu de aluminiumfolie over de bieten en maak de pakjes dicht.  

Plaats de bieten op de bakplaat en plaats deze in de voorverwarmde oven op 225 graden. Na een uurtje zijn de bieten gaar en kunnen ze uit de oven.  

Serveer de pakketjes op een bord, samen met aardappelpuree.  

Zodra je het pakketje opent, komen de geuren los en kan je lekker peuzelen. Het vruchtvlees is lekker zacht en komt los van de schil. Eet smakelijk.  

Rode Bieten Rauw Eten 

Rode bieten, gekookt zijn ook heerlijk om zo te eten in bijvoorbeeld een salade als carpaccio en bietensap.  

Rode Bieten Carpaccio 

Carpaccio zijn hele dunne plakjes rode biet. Vaak gekookt maar ook ongekookte bieten worden hiervoor gebruikt. Dit is een gerecht wat vaak gemaakt wordt voor vegetariërs als voorgerecht bij bijvoorbeeld een kerstdiner.  

bieten
Carpaccio

Rode Bieten Salade 

Voor een salade moet de rode biet eerst goed schoongemaakt worden onder de kraan. Vervolgens de biet schillen en in dunne plakjes snijden of raspen. Nu kan het toegevoegd worden aan de salade. 

Bovenstaand is al beschreven dat je ongekookte rode bieten kunt gebruiken voor een salade. Dit kan ook met geraspte gekookte rode bieten. Lekker met sinaasappelschijfjes en een beetje citroensap.  

Rode Bietensap 

Hiervoor worden rauwe bieten gebruikt en hier heb je dus ook een sapcentrifuge voor nodig. Rode bietensap wordt vaak gemaakt met wortelen of met appel en kaneel.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs