Hoe Lang Bieten Koken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Bieten, ook wel rode bieten of rode bietjes genoemd is een lekkere groente met een zoete/zure smaak. Niet alleen de biet is lekker op te eten ook het blad zit vol voedingsstoffen en wordt steeds vaker gebruikt in salades. Wij gaan het hier echter hebben over de biet en wel ‘hoe lang bieten koken?’.

#WijzeKooktijd
1Zomer bieten koken30 minuten
2Winter bieten koken90 minuten
3Gesneden bieten Koken5 minuten
4Rode bieten koken en invriezen4 of 30 minuten
5Chioggia bieten koken25-30 minuten
6Voorgekookte rode bieten koken5 minuten
7Rode bieten koken azijn en ui5 minuten

Er zijn vele manieren om rode bieten te koken, deze worden onderstaand besproken. Het verschil tussen winter en zomer bieten moet je echt weten, want anders heb je straks rauwe bieten op je bord.

Bieten kan je niet alleen koken maar roerbakken, stoven, stomen en er zijn nog meer bereidingswijze voor bieten. Wij hebben ze allemaal beschreven in onze blog ‘Hoe rode bieten bereiden?‘.

We gaan hen nu hebben over bieten koken.

Rode Bieten Koken

Het belangrijkste van rode bieten koken is weten welke bieten je hebt. Er zijn namelijk twee soorten bieten, zomer en winter bieten.

Zomer bieten zijn plat rond en kleiner dan de winter biet. De winter biet is groot en ruwer. Als je bieten ziet dan weet je eigenlijk al gelijk welke biet het is.

Zomer Bieten Koken

Koken van bieten is eenvoudig en iets anders dan het koken van nadere groente, omdat de bieten gekookt worden in de schil. Daar we de bieten koken in de schil blijven heel veel voedingsstoffen bewaard. Hoe gaat dit dan?

 1. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 2. Maak de bieten schoon onder de kraan. Haal het vuil en zand van de schil af. Haal de eventuele bladeren van de knol af (deze bladeren kan je gebruiken in een salade!).
 3. Wanneer het water kookt gaan de bieten in de pan. Breng nu het water weer aan de kook. De bieten worden nu in circa 30 minuten gaar gekookt. Je kunt er met een vork in prikken. Gaat deze er makkelijk in dan zijn de bieten gaar. Laat anders nog even verder koken.
 4. Giet de bieten nu af in het vergiet en laat ze een beetje afkoelen en verwijder dan de schil.
 5. Je kunt de bieten nu verder laten afkoelen en bewaren of in een slalade verwerken.
 6. Of je kunt ze in plakjes, blokjes of reepjes snijden en verder gaan met de bereiding van je gerecht.
 7. Wil je het wilt serveren als gerecht? Maak dan de gesneden bieten in een pan weer even warm.

Wil je de bieten kruiden en op smaak brengen? Lees dan onze blog ‘Welke kruiden bij rode bieten?‘ en je hebt zo een lekker bieten gerecht op tafel gezet.

Winter Bieten Koken

Winter bieten zijn groter dan de zomer bieten. Het gevolg is dat de kooktijd langer is. De zomer bieten moeten 30 minuten koken en voor winter bieten is de kooktijd ongeveer 90 minuten.

De manier van koken en voorbereiden is niet anders dan de zomer bieten. Kijk voor de stappen van het koken even hierboven en verander alleen de kooktijd.

Gesneden Bieten Koken

Gesneden bieten koken is eigenlijk gesneden bieten opwarmen! De gesneden bieten die je gekocht hebt in de supermarkt zijn al gekookt en schoon gemaakt. Ook je eigen bieten die je gekookt hebt hoef je dus niet meer te koken. Het enige wat je moet doen is deze bieten opwarmen en op smaak brengen en je bent klaar.

Hoe Lang Bieten Koken

Dit opwarmen heeft niet echt een kooktijd. Doe de gesneden bieten in een pan en zet deze op de warmtebron op een lage tot middelhoge stand. Je zult er snel genoeg achter komen wanneer het warm is. Je kunt natuurlijk ook even proeven.

Rode Bieten Koken en Invriezen

Bieten kunnen heel goed ingevroren worden. Je kunt ze dan voor langere tijd bewaren. Het is wel even wat werk, want een hele verse onbehandelde biet invriezen is geen goed idee. Wanneer je deze later gaat ontdooien voor het bereiden wordt het een grote kliederboel. Voordat we de bieten dus gaan invriezen moeten we nog wel het een en ander doen.

Er zijn twee manieren om bieten in te vriezen:

 1. Eerst bieten koken en invriezen
 2. Bieten blancheren en invriezen

Eerst Bieten Koken En Invriezen

Het maakt voor deze wijze niet uit of je zomer of winter bieten hebt. Hier worden de bieten gekookt zoals boven is omschreven. Daarna worden de bieten in plakjes, reepjes of blokjes gesneden.

Doe de bieten vervolgens, per portie in een diepvrieszak en leg deze in de vriezer. Zet ook even de datum op de plastic zak, want ze kunnen zo maximaal 1 jaar bewaard blijven.

Wanneer je ze wilt gebruiken, laat het dan ontdooien op een bord in de koelkast, zo vang je het rode sap op. Maak de bieten warm of verwerk ze in je gerecht.

Bieten Blancheren En Invriezen

De bieten kunnen we ook blancheren en dan invriezen. Blancheren is een proces van kort koken en snel weer afkoelen. Hoe gaat dit dan?

 1. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Zet ook een grote pan met koud water klaar of zet je vergiet in de gootsteen.
 2. Snijd de wortels en het loof af van de bieten. Maak de rest van de biet schoon onder de kraan. Haal al het vuil en zand ervan af.
 3. Wanneer het water kookt gaan de bieten in de pan. Breng het water aan de kook en kook de bieten nu voor 4 minuten.
 4. Giet vervolgens de bieten af en doe ze in de pan met koud water of spoel langdurig af onder de koude kraan.
 5. Verwijder nu de schil van de bieten.
 6. Doe de bieten in een diepvries bak of zak en leg deze in de vriezer.

Wanneer je deze bieten dus wilt gaan gebruiken moeten ze eerst nog volledig gekookt worden. Het koken van de bieten is bovenstaand omschreven.

Chioggia Bieten Koken

Dit is een speciale biet die vernoemd is naar de stad Chioggia in Italië. Het is een kleurige biet. Deze kleur zal deels verdwijnen wanneer de bieten gekookt worden. De biet heeft een zachte zoete smaak en is een kleurrijke aanvulling van elke salade.

Chioggia bieten

Het koken van deze biet is niet anders dan het koken van de gewone bieten; de bieten worden gekookt in de schil. Kijk dus in het eerste hoofdstuk hoe je de bieten moet koken. De kooktijd is gelijk aan de zomerbieten, ongeveer 30 minuten.

Voorgekookte Rode Bieten Koken

De voorgekookte bieten die je in een vacuüm verpakking koopt in de supermarkt zijn dus al gekookt. Deze bieten zitten nog wel in hun schil dus deze moet je verwijderen.

Daarna kan je de bieten snijden in blokjes, reepjes of plakjes en verwerken in je gerecht of salade.

Voor een warm gerecht moeten de bieten alleen even warm gemaakt worden en dit duurt maximaal 5 minuten op een laag vuur.

Rode Bieten Koken Azijn En Ui

Bieten met azijn en ui is een echt Hollands recept. Wat het je nodig voor dit gerecht:

 • 4 hele bieten, voorgekookt
 • 1 grote ui, gesneden
 • scheutje plantaardige bakboter
 • 1 scheut azijn
 • 1 el. suiker
 • water en zout

Je kunt ook nog stukjes schoongemaakt appels toevoegen!

Het bereiden doe we als volgt:

 1. De gekookte bieten snijden we in plakjes, grote blokjes of grote reepjes.
 2. Maak in de hapjespan de bakboter warm. Doe hier dan de azijn en suiker in en maak deze warm.
 3. Dan gaan de bieten, ui en eventueel de appel in de hapjespan. Voeg een klein beetje water toe en laat 20 minuten stoven.

Je hebt nu een heerlijk Hollands gerecht gemaakt wat traditioneel gegeten wordt met gekookte aardappel (gebakken mag ook).

Heb je na dit alles verse of bereidde bieten over dan kan je deze bewaren. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe bieten bewaren?‘, want weggooien is niet nodig.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs