Hoe Bieten Bewaren? Ook Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

In de tijd van de Romeinen, zijn de bieten, rond de 16de eeuw, door Europa verspreid. Bieten zijn eetbare knollen die rauw, gekookt of geroosterd gegeten kunnen worden. Bieten zijn familie van de suikerbiet en de voederbiet. Er zijn winter en zomer bieten in een aantal kleuren en variaties. Maar hoe kan je bieten nu bewaren?

Hoe bieten bewaren? Dat kan op verschillende manieren:

  • Gekookte bietjes zijn 2-3 dagen in de koelkast houdbaar.
  • De zomerbietjes zonder loof zijn 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.
  • De rauwe winterbiet bewaar je op een koele plaats, met het loof eraan bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. 
  • Gekookte bieten die ingevroren zijn blijven 12 maanden goed. 

De bewaarmethodiek is afhankelijk van wat voor soort biet het is en of deze bereid of niet bereid is. Hieronder worden diverse methode om bieten te bewaren beschreven. 

Wil je weten hoe je rode bieten kan bereiden o.a. volgens grootmoeders recept? Lees dan onze blog ‘Hoe Rode Bieten Bereiden?‘. In onze blog ‘Welke Kruiden Bij Rode Bieten?‘ vertellen we alles over het op smaak brengen van rode bieten.

Bieten In Pot Gekocht Bewaren 

Bieten die je zo uit de winkel hebt gekocht zijn lange tijd te bewaren wanneer deze dicht blijven. Het is verplicht in Nederland om een houdbaarheidsdatum te vermelden op de potten. Bij de bietjes staat dat meestal op de deksel.

bieten

Eenmaal open zijn zij beperkt houdbaar. In dit geval moet je zelf kijken, zien en proeven of de bietjes nog goed zijn. Bij schimmel of vieze luchtjes zijn de bietjes niet meer te eten.  Deze gaan dan richting composthoop of vuilniszak. 

Bieten Invriezen 

Bietjes kun je invriezen maar daar zijn wel vooraf wat handelingen nodig. Je kunt bietjes blancheren, koken en daarna bewaren. 

1. Blancheren

Dit betekent dat de bieten een paar minuten gekookt moeten worden en direct daarna moet laten schrikken met koud water. Het vel kan nu verwijderd worden. Dit is een lastige klus. Hierna kunnen de bietjes, geraspt of in plakjes gesneden, worden ingevroren. Gebruik diepvriesbakjes en sluit ze goed af. Dit voor langere houdbaarheid. 

2. Koken

De bieten worden een minuut of 50 gekookt (ligt aan de grote van de biet). Door het koken wordt het velletje van de biet zacht waardoor je deze makkelijk kunt verwijderen. De bietjes worden in plakjes gesneden of het wordt geraspt. Daarna vries je de bieten in. Het is handig om in porties in te vriezen. Gebruik diepvries bakjes of zakjes. Sluit deze luchtdicht af.  Dit voor langere houdbaarheid. 

Wil je alles weten over het koken van bieten, lees dan onze blog ‘Hoe lang bieten Koken?‘ en je gaat nooit de mist in.

Vries bieten niet in zijn geheel in. Bieten bevatten veel water. Wanneer deze ontdooien wordt dit een zacht knolletje wat er niet meer smakelijk uit ziet. 

Ingevroren geraspte of in plakjes gesneden bietjes kun je 12 maanden invriezen bij temperaturen van –18 graden.  

Tip: plak een sticker op de verpakking. Je weet nooit meer precies wanneer je de bieten hebt ingevroren. Wanneer je de bieten gaat gebruiken is het handig om even te kijken of ze er nog goed uit zien. Ruik en proef of de bieten nog goed zijn wanneer zij ontdooit zijn.  

Bieten Ingemaakt Bewaren; Wecken

Bieten inmaken is weer helemaal ‘in’. Er zijn diverse recepten om bietjes in weckflessen of potten te bewaren. Dit gaat gepaard met veel azijn en suiker. Het inmaken (wecken) van groente is even een werkje. Potten moeten uitgekookt worden en dus steriel zijn. Daarna moeten de bieten met pot en al in pan met heet water zo een 45 minuten blijven staan. Daarna wordt de pot op een donkere en koele plek weggezet. Je kunt ze dan zo een 4 a 5 maanden bewaren. Wanneer je de pot open maakt is het zaak de bietjes zo snel mogelijk te eten.  Kijk en proef altijd hoe de bietjes zich hebben gehouden in de pot. Zit er schimmel op, dan is helaas de weg naar de vuilniszak de enige weg.   

Bietjes Op Azijn Bewaren 

Wanneer je te veel bietjes hebt gekocht of je vindt het gewoon leuk en lekker om bietjes op azijn te zetten dan zijn daar een aantal recepten voor te vinden. Met zout, azijn en allerlei kruiden kunnen de bietjes ingemaakt worden. In een schone en goed afgesloten pot kunt je deze dan ongeveer 2 maanden bewaren.  

Bieten In De Grond. 

Wanneer je bieten in je groentetuin hebt staan kun je je afvragen wanneer zij gerooid moeten worden. Bieten kunnen in de volle grond blijven staan zolang het niet vriest. Je kunt dus gewoon het aantal rooien wat je nodig hebt en de rest voor later laten staan. Wanneer het gaat vriezen is het zaak om de bieten uit de grond te halen en deze te bewaren. Er zijn verschillende methode om bieten te bewaren. 

Inkuilen Van Bieten In De Grond

Bieten kun je, net als andere groente, inkuilen. Dat gaat grofweg of deze manier. Er wordt een kuil gegraven op een droog stuk land, in de schaduw. In die kuil wordt dan droge plantenresten neergelegd om het rotten van bieten tegen te gaan. De bieten worden opgestapeld in de kuil waar materialen overheen gaan zoals bijvoorbeeld stro of andere plantenresten.

In het midden van die kuil wordt er een soort schoorsteentje gemaakt om ervoor te zorgen dat er lucht bij de bieten kan komen. Dit gebeurt om het rotten zo veel mogelijk te voorkomen. De kuil, die vol zit met bieten, wordt dan met aarde, riet en stro afgedekt. Dit is een isolatielaag. Soms worden de bieten boven de kuil uit gestapeld en heb je een berg.

Bij heel koud weer worden de bieten extra toegedekt. Er is een risico op rotten. Controleer de bieten dan ook altijd op rottingsverschijnselen. Verwijder deze dan uit de kuil. Hoe minder vaak de kuil opengaat hoe langer de kans dat die bieten goed blijven. 

Inkuilen Van Bieten In Kratten 

Je kunt ook bieten in kratten inkuilen. Er worden eerst kranten in de kist gelegd om te voorkomen dat er zand verloren gaat. Daarna komt er een laagje zand in de kist met daarop de bieten, zij aan zij. Dan weer een laagje zand enzovoort.  Het blad wordt van de biet af gedraaid. Het zand moet licht vochtig zijn en blijven om het uitdrogen van de bieten te voorkomen. Er kan als laatst een jute zak overheen gelegd worden die ook vochtig gehouden dient te worden. 

In plaats van zand wordt ook wel turf gebruikt. 

Weetjes: 

  • In bieten zit veel kalium, (325 mg in 100 gram bietjes). Dit heeft een gunstig effect op de verlaging van de bloeddruk volgens het Voedingscentrum. 
  • Bietjes kun je rauw eten, gekookt of gegaard uit de oven 
  • Er zijn 2 soorten bieten: zomer en winter bieten 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs