8 Soorten Bieten, En wat je ermee kunt doen?

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn een aantal soorten bieten waarvan de rode biet de bekendste is om te eten. Daarnaast zijn er ook nog bieten die vergeten zijn en bieten die aan dieren worden gegeven om te eten. Als laatst is er ook nog een biet waarvan je alleen de blaadjes eet. Welke soorten bieten er dan zijn:

Er zijn 8 soorten bieten: Chioggia bieten, de gele biet, de rode biet, de vergeten Oerbieten, snijbiet, suikerbiet en als laatste witte bieten. Daarbij het je ook nog zomer en winter bieten.

Wil je het verschil weten van al deze bieten dan kun je er lekker voor gaan zitten want hier zijn ze, 8 soorten bieten.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Chioggia biet

Deze prachtig uitziende biet heeft een heerlijk zoete en zachte smaak. Je kunt deze rauw eten, gekookt of geroosterd in de oven. Rauw ziet deze Chioggia biet er prachtig uit wanneer je er dunne plakjes van snijdt. Deze biet is namelijk wit en rood gestreept wanneer je deze door de midden snijdt van boven naar beneden. Dat wordt echt een feestje op jouw bord wanneer je deze biet rauw verwerkt. Gekookt verlies de biet de witte kleur. Wil je toch deze biet koken dan duurt het 30 tot 45 minuten voordat hij gaar is.

chioggia biet soorten bieten

De chioggiabiet is het jaar rond verkrijgbaar en is een van de ‘vergeten groente’. Lees onze blog ‘Vergeten Groenten‘ voor meer informatie.

De Gele Biet

De gele biet is eigenlijk een kleurvariant van de rode biet. Hij is iets zoeter van smaak. Deze gele biet kan gekookt en geroosterd worden in de oven maar rauw, in een salade bijvoorbeeld, is hij ook heerlijk.

gele biet soorten bieten

Daar komt bij dat de kleur geel fantastisch staat bij een groene salade maar ook gemengd met andere kleuren bieten. Een lust voor het oog!

De Rode Biet

De rode biet is wel de bekendste biet en wordt ook wel krootjes genoemd. Met zijn zoete aardse smaak komt hij op vele borden gekookt terecht bij de avondmaaltijd. Geroosterd uit de oven, in dunne plakjes gesneden in een salade of gestoofd, het kan allemaal. De rode biet kan dus op vele manieren worden klaar gemaakt. Meer informatie over het bereiden van rode biet kan je lezen in onze blog hierover.

rode bieten soorten bieten

Je hebt zomerbietjes die wat kleiner zijn dan de winterbiet en worden halverwege juli ongeveer geoogst. De winterbieten worden van september tot november geoogst.

De Oerbiet

De oerbiet werd al in 1700 geteeld. Nu is hij een vergeten groente maar nog wel bij de kweker te vinden. De oerbiet is een langwerpige knol die ook rood/wit gestreept is wanneer je deze doorsnijdt.

Hij is vooral geschikt om rauw te eten, in dunne plakjes of julienne gesneden. De smaak is zoet en vol aroma.

Snijbiet

Deze snijbiet is een geheel ander soort dan de bietjes waar hierboven over is beschreven. Snijbiet komt namelijk niet van een knol af maar zijn ‘gewoon’ blaadjes die gegeten kunnen worden.

snijbiet

Het is wel familie van de biet. De blaadjes van snijbiet kunnen klein worden geoogst en als sla worden gegeten. Wanneer er grote bladeren van snijbiet te koop zijn kun je deze wokken. Snijbiet heeft een beetje een aardse smaak tussen andijvie en spinazie in.

Lees onze blog ‘Meerdere Snijbiet Recepten‘ en je weet gelijk wat je allemaal met snijbiet kan klaarmaken.

Witte Biet

De smaak van biet is een stuk zoeter dan de bieten hierboven beschreven. Het is ook een vergeten groente en niet in de supermarkt te koop.

witte bieten soorten

Er zijn kwekers die deze witte bieten telen. Ze zijn voornamelijk nog verkrijgbaar voor de professionele keuken.

Suikerbiet

De suikerbiet is een harde biet waar in Nederland en België suiker uit wordt gewonnen. De suikerbiet is eetbaar maar erg hard en wordt daardoor niet op tafel gezet om te eten.

suikerbiet

De rode biet is een variant van de suikerbiet en veel beter eetbaar.

Voederbiet

Voederbiet is niet iets wat wij mensen op tafel zetten. Voederbieten wordt (weer) gebruikt om aan vee te geven. De voederbiet is nauw verwant aan de suikerbiet er zit alleen veel minder suiker in de voederbiet. Minder suikergehalte is beter voor de koeien.

voederbiet

Deze bieten worden pas geoogst wanneer zij 1 tot 2 kilogram wegen. Echte grote knollen dus. De bladeren van de voederbiet zijn voor de dieren ook te eten en worden alleen net na de oogst gegeven. Voederbiet wordt tegenwoordig weer gemengd met wintergras om het wintergras smakelijk te maken voor koeien. Het schijnt dat koeien voerderbieten erg lekker vinden.

Dit zijn de 8 soorten bieten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs