20 Stuks Vergeten Groenten! – En Hoe Ze Smaken!

Deel deze blog makkelijk via:

Wat zijn eigenlijke vergeten groenten? Vergeten groenten zijn letterlijk groenten die wij vergeten zijn. Vroeger was het gewoon om deze groente te eten maar vandaag de dag is ons eetpatroon verandert en eten we deze groenten niet meer.

De meeste van deze groente worden nog wel verbouwd en verkocht. Je kunt ze vinden is groente speciaalzaken of een biologische winkel. Ligt het niet in het schap, dan kan je het daar in ieder geval bestellen. Het klaarmaken voor de maaltijd is dan nog een dingetje, want de meeste kookboeken beschrijven deze groenten niet.

Wij hebben een lijst gemaakt van vergeten groenten. Het is een top 20 geworden. We beschrijven kort waar de groente vandaan komt en wat je ermee kunt doen. Laten we beginnen met het overzicht.

1. Mierikswortel

De mierikswortel heeft vele namen zoals peperwortel, boerenradijs en meiredi. Het is een plant met witte bloemen die eind mei bloeien. De plant heeft lange stengels met grote bladeren.

Mierikswortel vergeten groenten

De wortel van deze plant is eetbaar en staat bekend om zijn geneeskrachtige werking tegen o.a. urine problemen.

De smaak van mierikswortel lijkt op mosterd en radijs en is zeer scherp. De mierikswortel wordt gebruikt in sausjes. Hiervoor schil je de wortel en rasp je deze. Je kunt het ook geraspt toevoegen aan een salade voor een pittige smaak.

Wanneer je een wortel koopt moet deze stevig aanvoelen. Na aankoop kan je de mierikswortel ongeveer een week bewaren in de koelkast.

2. Teltower raap

Deze raap, de teltower raap is familie van de meiraapjes welke verderop worden besproken. Het zijn kleine gele bolletjes met groen loof. De bolletjes zijn eetbaar en hebben een zachte milde smaak.

Teltower raap vergeten groenten

De teltower raap is moeilijk verkrijgbaar in Nederland, soms bij speciaalzaken kan je ze vinden. Bij aankoop moet de knol stevig zijn en na aankoop kan je ze een week bewaren in de koelkast.

De raap wordt gekookt waardoor de zachte milde smaak vrijkomt. Je kunt ze verwerking in je soep, met meerdere groenten roerbakken of een lekkere stamppot van maken.

3. Aardpeer

De aardpeer komt oorspronkelijk uit Afrika, maar doet het ook goed in Nederland. Boeven de grond heeft de plant hele lange stengels en onder de grond groeit de knollige knol, deze is grillig van vorm. De knol is eetbaar, het loof niet.

aardpeer vergeten groenten

De knol lijkt een beetje op een gemberwortel en heeft een grootte van ongeveer 10 bij 5 centimeter.

De aardpeer kan rauw gegeten worden, hij is dan lekker knapperig en heeft wederom een radijsachtige/nootachtige smaak. Soms lijkt de smaak op die van een artisjok.

Door de aardpeer te koken wordt de smaak wat zachter en milder en lijkt het op een aardappel. Je kunt het gebruiken voor een soep, verwerken in ovenschotel en wokken met andere groenten.

4. Tomatillo

De tomatillo of ook wel Mexicaanse aardkers is een groente van de nachtschade familie. Meer informatie over nachtschade groenten kan je vinden in onze blog hierover.

Tomatillo Vergeten groenten

De vrucht is vandaag de dag moeilijk te vinden in Nederland. De smaak lijkt op een onrijpe tomaat, namelijk zurig maar toch fris, soms zoetig en tomatenachtig. Je kunt de vrucht rauw eten maar ook klaar gemaakt zoals een tomaat.

Deze vrucht kom je tegen in Mexicaanse salsa, Salsa Verde met groene pepers. Je kunt ze ook verwerken in soep en in salades.

5. Teunisbloem

Van de teunisbloem bestaan ongeveer 125 soorten en varianten. De plant komt van oorsprong uit Mexico. Veel van de teunisbloem kan gebruikt worden zoals de zaden voor olie en de knollen om te eten. Ook de bloemen kan je eten.

Teunisbloem vergeten groenten

De teunisbloem wordt ook wel plantaardige ham genoemd. De knol is zacht roze van kleur en de smaak lijkt op die van ham. Het is echter geen vleesvervanger! De knol kan je onder andere koken.

Het blad van de teunisbloem kan je gebruiken is stoofpotjes en de bloemen kan je gebruiken in een salade.

6. Snijbiet

De volgende groente in de lijst van vergeten groenten is de snijbiet. Het blad van de snijbiet en de stengels zijn eetbaar. De stengels kunnen verschillende kleuren hebben.

Snijbiet vergeten groenten

De smaak van de snijbiet lijkt op die van spinazie en is aards. In tegenstelling tot vele andere vergeten groenten kan je deze groente regelmatig tegenkomen in de supermarkt. De groente boer heeft de snijbiet zeker in huis.

Snijbiet kan je ongekookt toevoegen aan een salade. Je kunt de snijbiet goed wokken en roerbakken. En natuurlijk te gebruiken als vervanger van spinazie. Wil je meer met snijbiet doen, lees dan onze blog over het klaar maken van snijbiet met verschillende recepten.

7. Palmkool

Palmkool is een tweejarig, winterhard blad gewas. Het wordt palmkool genoemd, omdat de bladeren groeien als een palmboom. De plant zelf kan 3 meter hoog worden. De palmkool komt uit Toscane en wordt in Italië veel gegeten. De plant doet het overigens ook heel goed in Nederlandse grond.

Palmkool vergeten groenten

De smaak van palmkool is haast gelijk aan die van boerenkool. Het wordt ook vaak gebruikt als vervanger van boerenkool.

Je kunt het blad koken en gebruiken om te roerbakken. Eigenlijk kan je het net zo gebruiken als boerenkool. Bij stevige bladeren kan je het beste de nerven verwijderen, deze zijn dan taai.

8. Chioggiabiet

De chioggiabiet komt van oorsprong uit Italië, uit de stad Chioggia. Daar werd de biet als eerste gekweekt en gegeten. Het is een oud gewas en de biet is herkenbaar aan de mooie tekening wanneer de biet is doorgesneden.

Chioggiabiet vergeten groenten

De smaak van de chioggiabiet is is zacht zoet, iets zoeter dan de gewone biet. Vanwege zijn mooie tekening wordt de biet vaak rauw gegeten in bijvoorbeeld salades. Als je de biet kookt verdwijnt de mooie tekening. Je kunt de Chioggiabiet ze zo bereiden zoals je gewone bieten klaarmaakt.

9. Peterseliewortel

De volgende in de lijst van vergeten groenten is de peterseliewortel. De peterseliewortel is verwant aan de peterselie en wordt gekweekt voor zijn wortel. De wortel kan wel 15 centimeter lang worden.

Peterseliewortel vergeten groenten

Het lijkt op een kleine pastinaak en de smaak lijkt ook op die van een pastinaak.

De peterseliewortel kan je koken en stomen. De wortel wordt vaak geserveerd in soep en stamppotten en door het lage koolhydraten percentage worden ze ook wel gebruikt als vervanger van aardappelen.

10. Blauwe Aardappel

Er zijn verschillende blauwe aardappelen; Alleen met een blauwe schil, met een blauwe schil en blauw van binnen en dan zijn er nog verschillen in het koken. De ene aardappel verliest zijn kleur tijdens het koken en de andere juist niet.

Blauwe aardappel vergeten groenten

De smaak van de blauwe aardappel is licht nootachtig. Verder kan je de blauwe aardappel net zo bereiden als elke aardappel. Ze zijn alleen veel duurder omdat ze met de hand worden geoogst.

11. Pastinaak

Ook al kom je de pastinaak nu regelmatiger tegen, het is ook echt een vergeten groente. Hij groeide van oorsprong in het Middellandse zee gebied. Het was voor de komt van de aardappel een van de populairste groente tijdens de Middeleeuwen.

pastinaak vergeten groenten

De wortel is ongeveer 20 centimeter lang en heeft een zoete anijsachtige smaak. Al de wortel nachtvorst heeft meegemaakt dan is de smaak nog zoeter.

Je kunt pastinaak rauw, gekookt of gestoofd eten. Denk aan herfst salades, stamppot en soepen. Het is in Nederland een echte wintergroente.

12. Brave Hendrik

Dit is een zeer oud gewas waarvan de bladeren worden gegeten net zoals spinazie. De groente is lang geleden door de Romeinen in Nederland geïntroduceerd.

Brave Hendrik Vergeten groenten

Het is een ‘wilde’ groente die vroeger overal rondom de boerderij te oogsten was. Veel van de Brave Hendrik is te eten zoals het blad, de bloemscheuten worden bereid als asperges en de bloemknoppen kan je bereiden als kleine broccoli.

De bladeren kan je rauw eten in een salade, het is lekker in de soep of roerbakken met andere groenten.

13. Haverwortel

De haverwortel wordt ook wel de paarse morgenster genoemd omdat de bloem een van deze plant lijkt op een paarse ster. Het is een hele oude plant die ook ingeburgerd was in Nederland.

haverwortel vergeten groenten

Zowel de wortel als de bladeren zijn eetbaar. De bladeren zijn te verwerken in een salade of klaar te maken als spinazie. De wortel noemen we haverwortel. Deze wortel is zoet van smaak en wordt onderwater geschild. Er komt namelijk een kleverige stof vrij tijdens het schillen. Vandaar dat het ook wel ‘keukenmeiden verdriet’ wordt genoemd.

Koken of stoven is voor de haverwortel de beste bereidingswijze.

14. Meiraapjes

Zoals eerder aangegeven bij de Teltower raap is deze familie van de meiraapjes. De meiraapjes hebben echter een paarse-witte bol. De meiraap heeft zijn naam gekregen, omdat deze in het voorjaar wordt geoogst, in mei.

Meiraapjes vergeten groenten

De verse meiraap moet ok weer stevig aanvoelen en moet groen loof hebben. Niet alleen de bol kan je eten, maar het loof ook.

De meiraap heeft een scherpe radijsachtige smaak. Eenmaal gekookt is de smaak zachter en milder. De smaak lijkt dan ook op aardappel. En dit is de rede dat we de meiraap niet meer eten. Hij is vervangen door de aardappel.

15. Schorseneren

De schorseneren werden voor de tweede wereld oorlog heel veel gegeten in Nederland. Maar na de oorlog niet meer. Dit komt waarschijnlijk omdat het schoonmaken een klusje is. Net als de haverwortel komt er een kleverige stof vrij. Dus schillen doe je onderwater.

Schorseneren vergeten groenten

Na het schillen worden de schorseneren heel snel bruin. Ook tijdens het koken kunnen ze verkleuren en een scheutje azijn of citroensap gaan dit tegen. Snijd ze wel eerst in kleine stukjes voordat je gaat koken.

De smaak is zeer zacht en wordt wel vergleken met asperges. Het werd vroeger ook wel ‘armeluiasperges’ genoemd.

16. Zeekool

De volgende in de lijst van vergeten groenten is de zeekool. Zoals de naam al doet vermoeden komt het in de kuststreken voor. De oude bladen zijn bitter en niet eetbaar. Het eetbare deel van deze plant zijn de jonge witte scheuten.

Zeekool vergeten groenten

Deze jonge scheuten zijn vandaag de dag een delicatesse. Ze hebben een licht koolsmaak en omdat ze aan de kust groeien zijn ze iets zoutig.

De jonge scheuten kunne rauw gegeten worden in een salade. Daarnaast worden ze samengebonden en gekookt. Je kunt ze ook roerbakken en wokken. Heel veel mogelijkheden dus.

17. Kervelknol

Deze groente wordt ook wel eens knolkervel of knolribzaad genoemd. De plant heeft een tot knol verdikte stengel onder de zaadlobben. Het wordt nog op kleien schaal gekweekt in Nederland.

Kervelknol vergeten groenten

De kervelknol is familie van de pastinaak en de wortel. Deze knol werd vroeger veel gegeten maar verloor aan populariteit door de komst van de aardappel. Het heeft een nootachtige smaak die sterk lijkt op die van kastanjes. Rauw eten is geen optie, eerst koken voordat je deze groente gaat eten.

18. Zeekraal

Deze plant groeit zoals je waarschijnlijk al verwacht op stranden, duinen en andere plaatsen vlak bij zout water. Deze plant komt vandaag de dag veel voor in Zeeland.

zeekraal vergeten groenten

De bladeren zijn klein en schubachtig, zacht, knapperig en licht zout van smaak. Zeekraal kan je rauw of gekookt eten. Rauw bijvoorbeeld in een salade. Gekookt lijkt het een beetje op zeewier. Het heeft een zilte smaak dus verder niet te veel zout toevoegen aan je gerecht.

19. Koolrabi

Koolrabi komt waarschijnlijk uit Noord Europa. Het is een verdikking in de stengel die de knol vormt en die eetbaar is. Het groeit in tegenstelling tot koolraap boven de grond.

De smaak van rauwe koolrabi is selderij-achtig, gekookt lijkt het echter op bloemkool. de kleine knollen zijn zachter en minder velziger dan de grotere knollen.

Koolrabi kan je verwerken in een salade, in soepen of koken met een lekkere saus.

20.Postelein

De laatste groente in de lijst van vergeten groenten is postelein. Postelein komt van oorsprong uit India en het Midden-Oosten. Het is een vergeten groenten die haast echt vergeten is.

postelein vergeten groenten

De smaak van postelein is best bijzonder, namelijk licht zuur, scherp en toch verfijnd. Er is een winter postelein en een zomer postelein. Postelein is een echte ijzerbom, het bevat veel meer ijzer dan bijvoorbeeld spinazie.

Rauw en gekookt kan je postelein eten. Rauw in een salade en gekookt als gewone groente bij aardappelen of roerbakken met knoflook en ui.

Dit waren de vergeten groenten. Heb je vragen of opmerkingen laat het dan even weten en mail ons op info@bonenenbiet.nl

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs