Snijbiet is een bladgewas. De steel en de bladeren worden gegeten. Het heeft wat weg van spinazie; Ook daarvan eten we de bladeren en de steel. Alhoewel niet zo vaak gegeten in Nederland heeft het een hele lekkere aardse-nootachtige smaak waar je veel mee kunt combineren. Deze blog vertelt je wat je allemaal met snijbiet kan maken en geven we verschillende snijbiet recepten.
We bespreken een aantal recepten en vertellen hoe je snijbiet kan koken en wokken. Kortom veel informatie. We beginnen met een
Inhoudsopgave
Recepten Snijbiet
Als je niet zo bekent bent met snijbiet is het fijn dat er recepten zijn. Je kunt snijbiet in heel veel gerechten gebruiken. Te veel om hier allemaal te benoemen. Daarom, onderstaand een aantal recepten die je zo kunt gebruiken. Of neem ze als leidraad en maak jouw eigen recept!
We beginnen met een salade, daarna een stamppot, pasta gerecht en aardappel gerecht. Kies je favoriet en koken maar!
Snijbiet Salade
Deze bladgroente is zeer zeker lekker in de salade, in elke salade. Dit komt vanwege de nootachtige smaak. Het kan zelfs de basis zijn van de salade!
Snijbiet is ook opgenomen in onze lijst van 17 sla soorten. Bekijk hiervoor onze blog ‘17 Soorten Sla Met Alle Informatie!‘.
Om je op weg te helpen kan je de volgende zomerse salade maken met avocado:
Dit zijn de ingrediënten:
- 1 grote of 2 kleine avocado’s, geschild en in plakjes gesneden.
- Cherrytomaatjes, zo veel als je wilt maar 8 gehalveerd is genoeg.
- Komkommer, gewassen en ongeschild. Geschild kan ook. Gehalveerd en in plakjes. Bepaal zelf de hoeveelheid die je wilt gebruiken.
- Snijbiet, hele kleine blaadjes of gesneden grote bladeren.
- Broccoli roosjes, beetgaar gekookt.
Het maken van de salade spreekt voor zich, toch!. Voeg alles bij elkaar en maak het mooi op. Het enige wat je vooraf moet doen is de broccoli koken met zout. Kleine roosjes kook je in 8 minuten beetgaar. Zo behouden ze de textuur. Prik er met een vork in om te zien of ze gaar zijn. Giet af en laat ze afkoelen.
Voor de dressing heb je nodig: 3 el olijfolie, 1 el azijn, 1 tl mosterd en 1 tl agavesiroop of andere zoetstof. Meng dit heel goed door elkaar en serveer apart. Indien het te weinig is, verdubbel dan de ingrediënten.
Wil je een andere dressing, bekijk dan onze blog ‘Hoe Dressing Maken! 8 manieren‘ en maak je keuze.
Dit is maar één van de manieren om een salade te maken. Laat je creativiteit de loop en maak jouw eigen unieke salade. Het is makkelijk om te doen met snijbieten, het is gewoon een ander soort sla!
Snijbiet Stamppot
Ja, echt snijbiet stamppot is lekker. Je denk er niet zo snel aan maar het is lekker. Ik help je op weg om een heerlijke stamppot met snijbiet te maken. Dit zijn de ingrediënten voor 2 personen:
- 500 kruimige aardappels
- 200 gram snijbiet
- 1 ui, gesnipperd
- 200 milliliter sojamelk
- 30 gram plantaardige boter
- 1/2 tl nootmuskaat
- 2 theelepels (grove) mosterd
Hoe maak je het klaar? Dit gaat als volgt:
- Maak de aardappelen schoon en kook de aardappelen voor ongeveer 18 minuten. Bekijk anders even onze blog ‘Hoe Lang Aardappelen Koken?‘.
- Snijd de stelen van de snijbiet af en snijd de stelen in stukjes en de bladeren in reepjes van 3 centimeter.
- Breng water aan de kook en kook de stelen voor 3 minuten en voeg dan de bladeren toe. Kook nog eens 1 minuut. De bladeren zijn geslonken. Giet het nu af.
- Fruit in een koekenpan de ui even aan. Voeg dan de mosterd en nootmuskaat toe en zet de warmtebron uit.
- Stamp de aardappelen tot puree, voeg steeds een beetje melk toe zodat een gladde puree ontstaat.
- Doe dan alles bij elkaar en meng het goed met elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
Nu moet je proeven. Proef of het op smaak is. Nu kan je nog bij kruiden of mosterd toevoegen. Maak het helemaal op jouw smaak. Lekker met vega braadworst van Garden Gourmet of vega rookworst.
Snijbiet Aardappel Recept
Het volgende recept is met aardappelen en staat zo op tafel. Het is een Kroatisch recept met snijbiet. Je hebt niet veel ingrediënten nodig maar het is o zo lekker. Dit is het lijstje met benodigdheden:
- 500 g snijbiet
- 450 gram ongeschilde aardappelen
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- Zonnebloem- of olijfolie
Het klaar maken gaat als volgt:
De aardappelen en de snijbiet worden gezamenlijk, in 1 pan gekookt. Aangezien ze een verschillende kooktijd hebben moeten we de aardappelen in kleinere stukken snijden.
- Schil en snijd de aardappelen in stukken
- Was de snijbiet en snijd deze in repen van 3 centimeter. De stengels in stukjes van 1 centimeter.
- Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg ook een halve eetlepel zout toe.
- Als het kookt gaan eerst de aardappelen in de pan. Breng het water weer aan de kook. Voeg dan ook de snijbiet toe. De kooktijd is ongeveer 10 minuten. Prik met een vork in de aardappelen om te voelen of ze gaar zijn.
- Giet de aardappelen en snijbiet af in het vergiet.
- In de tussen tijd fruit je de ui en de knoflook aan in een hapjespan met de zonnebloemolie.
- Doe dan de aardappelen en snijbiet in de hapjespan en meng alle goed met elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
Proef, altijd proeven of het lekker is. Je kan het nu nog op smaak brengen.
Snijbiet Recept Pasta
Pasta en snijbiet gaat heel goed samen. Snijbiet kan je als vervanger gebruiken voor heel veel groente in jouw eigen pasta recept.
Snijbiet is makkelijk om klaar te maken dus je gerecht staat zo op tafel. Wat heb je nodig voor 4 personen?
- Ongeveer 300 gram pasta, kijk hiervoor op de verpakking!
- 500 gram snijbiet
- 2 el zonnebloemolie
- half bakje (kastanje)champignons
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 200 milliliter plantaardige kookroom.
Wat ga je doen?
- Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking en giet deze af in het vergiet.
- Was de snijbiet onder de kraan en spoel het vuil ervan af.
- Snijd de stengels van het blad en maak hiervan kleine stukjes van 2 centimeter. Snijd het blad in reepjes van 3 centimeter.
- Zet een hapjespan op de warmtebron en maak hierin de olie warm.
- Voeg de gesnipperde ui toe en pers de knoflook uit. Fruit dit voor ongeveer 2 minuten.
- Laat de kleine champignons heel en maak de grote champignons klein. Voeg dit toe aan de hapjespan. Bak dit voor 3-4 minuten. Af en toe roeren.
- Voeg de stengels toe en bak deze voor 3 minuten mee. Voeg dan ook het blad toe en bak nogmaals voor 5 minuten; roer het geheel regelmatig om.
- Voeg dan de plantaardige room toe en peper en zout. Doe gelijktijdig de pasta in de pan en maak het geheel nu warm.
Bestrooi de pasta met kaas en proef altijd of je gerecht op smaak is. Nu kan je het nog bij kruiden met peper en zout of eventueel uienpoeder. Serveer je gerecht en eet smakelijk.
Pasta Snijbiet Courgette
De volgende in het overzicht van snijbiet recepten is een pasta gerecht met courgette en wortel. Gewoon, omdat het zo lekker is. Dit zijn de ingrediënten:
- Pasta voor 4 personen, kijk voor de hoeveelheid op de verpakking
- 1 courgette, in reepjes
- 2 wortels, in dunne schijfjes
- 600 gram snijbiet
- 1 bosje lente ui, in stukjes gesneden, ook de groene stengels gebruiken
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 120 ml droge witte wijn
- 200 ml plantaardige room
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Wat ga je doen om het klaar te maken:
- Kook de pasta met een halve eetlepel zout in ruim water volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Snijd de stengels van het blad van de snijbiet. Snijd de stengels in stukjes en de bladeren in reepjes of laat de bladeren heel. Bewaar het even apart.
- Zet een hapjespan op de warmtebron en maak de olie warm.
- Fruit de knoflook even aan de voeg den de gesneden courgette en wortel toe en roerbak dit nu voor 5 minuten. Beetje afhankelijk van de grootte van de stukken die je gebruikt.
- Voeg dan de stengel toe aan de wok en bak het geheel nu 4 minuten.
- Dan gaat het blad in de pan en bak dit mee voor 3 minuten.
- Doe nu de helft van de room en de helft van de wijn erdoor. Roer alles goed om. Als het te weinig is dan je meer room en wijn toevoegen in dezelfde verhouding. Het moet een sausje zijn.
- Maak alles nu goed warm voor een minuutje of twee en breng op smaak met peper en zout.
Serveer je gerecht om een mooie schaal met stokbrood en kruidenboter. Eet smakelijk.
Snijbiet Bereiden
Snijbiet beschouwen we als groente. En groente kan je op meerdere manieren bereiden. De meest gebruikte bereidingswijze voor snijbiet zijn koken en wokken. Daarnaast kan je het natuurlijk rauw eten in een salade.
Snijbiet Koken
Snijbiet koken is makkelijk en kan daarna in meerdere gerechten gebruikt worden zoals door de pasta heen of rijst. Hoe kan je snijbiet koken?
Maak de bladeren eerst schoon onder de kraan. Spoel vuil en zand er vanaf. Je kunt de grote bladeren nu in stukken snijden. Snijd de stengel van het blad af en snijd de stengel in stukken van ongeveer 1 centimeter. De bladeren snijd je in repen van ongeveer 3 centimeter.
Zet een pan met water en zout op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg dan als eerste de stengels toe en kook deze voor 4 minuten. Voeg dan ook de bladeren toe en kook deze 1 minuut mee.
Giet de snijbiet af in het vergiet. Ga je het gelijk verwerken in je gerecht dan kan je dat gelijk doen. Spoel anders de snijbiet af met koud water, zo stop je de verdere garing. Vries de snijbiet in of je kan het 2 dagen bewaren in de koelkast.
Snijbiet Wokken of roerbakken
Wokken of roerbakken van snijbiet is nog makkelijker en zo klaar. Ook nu weer de bladeren wassen en de stengels van de bladeren af snijden. Snijd de stengels in stukken van 1 centimeter en de bladeren in repen van 3 centimeter.
Zet de wok op de warmtebron en voeg een beetje olie toe aan de wok. Als de olie warm is gaan eerste de stengels in de wok. Bak deze voor 3 minuten. Daarna de bladeren in de wok. roer het goed om en wanneer de bladeren geslonken zijn is de snijbiet klaar. Breng op smaak met peper en zout of besprenkel met een beetje balsamico. Serveer de snijbiet als bijgerecht.
Snijbiet Vervangen
Zoals in de inleiding al gezegd is lijkt snijbiet wat betreft smaak op spinazie. Spinazie kan dan ook heel goed als vervanger van de snijbiet gebruikt worden. Ook spinazie kook en wok je heel kort.
Snijbiet Seizoen
Snijbiet wordt in de maand april gezaaid en kan vanaf juni tot eind september geoogst worden. Dat is dan ook het seizoen voor snijbiet.
Dit zijn de snijbiet recepten en andere informatie over snijbiet. Zoals ik al gezegd heb, je kunt de snijbiet recepten volgen maar je kunt de snijbiet recepten ook aanpassen naar jouw eigen smaak. Experimenteer en probeer! Ook dat is koken.