Roerbakgroenten! De 26 meest gebruikte

Deel deze blog makkelijk via:

Roerbakgroenten zijn groenten die je klein hebt gesneden en soms hebt voorgekookt om te roerbakken. Dit voorkoken van roerbakgroenten doe je om de roerbaktijd te verkorten. Er zijn echt heel veel groenten die je kunt roerbakken. Welke groenten gebruik je als roerbakgroenten en welke combinaties roerbakgroenten zijn er dan?  

Roerbakgroenten zijn: andijvie, asperges, aubergine, bosui, bloemkool, broccoli, champignons, courgette, meerdere koolsoorten, paksoi, paprika, peultjes, pompoen, prei, spinazie, sperziebonen, spruitjes, sugar snaps, taugé, ui, witlof, wortel.    

Er zijn veel groenten die je kunt roerbakken. Alleen of met meerdere groenten in de pan. Soms roerbak je enkel de groenten en soms maak je met meerdere groeten een suddergerecht van, met saus of bouillon. Roerbakgroenten heeft weinig smaak van zichzelf en moet gekruid worden, lees hiervoor onze blog lekker kruiden voor roerbakgroenten voor Italiaanse-, Chinese- en Hollandse roerbakgroenten.

Om roerbakgroenten te roerbakken kun je deze het beste eerst goed wassen, schoonmaken en snijden. Hoe je dat doet vertel ik verderop in de blog.  Maar nu eerst:

Wat is roerbakken? 

Roerbakken is niets anders dan roerbakgroenten bakken in een hapjespan of wok. De groenten blijf je regelmatig roeren zodat ze niet aanbranden en aan alle kanten kunnen garen. 

roerbakgroenten

De groenten kunnen dan wat knapperig blijven of doorgebakken tot het wat gaarder is, net wat je wilt of in het recept staat. Door roerbakken worden ook de meeste vitamine behouden. Er verdwijnen geen vitamine met het afgietwater mee de gootsteen in. Vaak kun je in een paar minuten groenten roerbakken omdat je de groenten hebt kleingesneden. Je kunt reepjes of blokjes maken van groente in de door jouw gewenste grote. Ook plakjes kunnen gesneden worden zo dik jij wilt. 

 Hoe dikker en groter de blokjes of reepjes groenten, hoe langer je deze moet roerbakken om te verwarmen en te garen. Snijdt daarom de blokjes, reepjes of plakjes van één groente in dezelfde gewenste grote. Dit zorgt voor gelijkmatige garing van de groenten.

Vaak is het zo dat, wanneer je gaat roerbakken, je dat met meerdere groenten en smaakmakers doet zoals met bijvoorbeeld knoflook en/of peper. Ook wordt er soms saus of bouillon aan toe gevoegd tijdens het roerbakken. De groente die je het langst moet roerbakken om te garen doe je als eerste in de pan. Daarna voeg je de andere roerbakgroenten erbij.  

Je kan kant en klare roerbakgroenten kopen in een zak, uit het koel schap van de supermarkt, maar dat is relatief duur en net niet altijd wat je zelf lekker vindt. Zelf roerbakgroenten maken is veel lekkerder (vind ik) en vers en precies dat, wat je wilt. Mijn voorkeur gaat daar naar uit, al is het wel eens makkelijk wanneer ik echt geen tijd heb, of zin. 

Roerbakken Van Groenten

Om te roerbakken gebruik je een hapjespan maar een wok is ook goed. Zo lang je de groenten lekker heen en weer kan schuiven, ‘omgooien’ of kan roeren in de pan is het prima. 

roerbakgroenten

Verwarm de pan, doe er plantaardige boter in of bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer deze warm is voeg je de groenten toe. Roerbakgroenten die snel gaar zijn kun je het laatst toevoegen. Smaakmakers zoals ui en knoflook gaan meestal eerst in de pan. Dit omdat deze smaakmakers dan lekker in de groenten kunnen trekken.

Onderstaand alle roerbakgroenten die je alleen en samen kunt roerbakken. Ook staat vermeld welke voorbereidingen je moet doen om deze groente goed te kunnen roerbakken. Ook de roerbaktijd is vermeld: 

 • Andijvie: Was de andijvie, laat het uitlekken en snijd deze in dunne reepjes. Voeg plantaardige boter in de hapjespan en laat het heet worden. Voeg de andijvie toe en roerbak dit tot het is geslonken. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten.
 • Asperges: Schil de asperges vanaf de onderkant van de kop naar beneden en snijd de onderkant ervan af (2 cm). Snijd de asperges in stukjes van 2 cm en kook deze 6 minuten. Giet de asperges af en voeg ze toe in de hapjespan om ze ongeveer 5 tot 8 minuten te garen. Groene asperges hoef je niet te schillen.
 • Aubergine: Was de aubergine en snijd deze in blokjes. Voeg de blokjes in de hapjespan, bij andere smaakmakers en roerbakgroenten, en roerbak ze in 6 tot 8 minuten gaar.  Je kunt ze natuurlijk ook alleen roerbakken.
 • Babymais: Laat de baby mais uitlekken wanneer zij uit blik komen. Verse babymais of uit de diepvries, goed afspoelen en droog deppen. Doe de mais in de hapjespan waar olie in is warm gemaakt. Baby mais kun je rauw eten dus de kooktijd ligt aan hoe gaar jij de mais wilt.
 • Bimi: kun je na het wassen in de pan doen om te roerbakken. Na een minuut op 5 te zijn meegebakken, eventueel met andere smaakmakers en roerbakgroenten, zijn ze gaar. Proef of jij dit ook zo vindt anders bak je nog wat minuten langer.
 • Bloemkool of broccoli: Snijd deze groente in roosjes en kook ze 5 minuten voor. Daarna als roerbakgroenten in de hapjespan doen en ongeveer 6 à 10 minuten bakken. Hele kleine roosjes kun je gelijk roerbakken, 10 minuten. Proef even of ze gaar genoeg voor jou zijn. Met een bite is ook lekker. 
 •  Boerenkool: Snijd het blad van de boerenkool in reepjes. Voeg dit in gedeelte toe aan de hapjespan of wok. Het is een hele berg aan boerenkool wanneer je een hele boerenkool wilt roerbakken. Laat de boerenkool slinken en doe er dan weer een hand boerenkool bij, blijf roeren. Wanneer alles is geslonken roerbak je het nog een minuut of 15 (ligt ook hier weer aan de hoeveelheid boerenkool). Proef of je het gaar genoeg vindt. 
 •  Bosui: Haal het buitenste blad weg en snijd 2 centimeter van het groene gedeelte af en gooi dit weg. Snijd nu vanaf het groene gedeelte ringen af naar het witte toe. Het groene gedeelte heeft de meeste smaak. Deze roerbakgroente wordt gaar in ongeveer 5 minuten. Dus later toevoegen wanneer je meerdere groenten in de pan hebt liggen.
 • Champignons: bakken is niet zo moeilijk. Borstel de champignons schoon, snijd deze in plakjes of in kwarten. Roerbak de champignons ongeveer in 5 tot 7 minuten gaar.  
 • Chinese kool, spitskool of paksoi: Snijd de kool in reepjes en was deze. Laat ze uitlekken in een vergiet en roerbak de groente in ongeveer 10 à 15 minuten gaar. De kool slinkt terug, de nerven wat minder en kunnen lekker knapperig blijven. Proef zelf wat je lekker vindt. 
 • Courgette: Was de courgette en snijd deze in plakjes of blokjes. Als roerbakgroenten kun je deze in 7 tot 10 minuten gaar bakken, eventueel met andere smaakmakers. 
 •  Peultjes: Snijd het uiteinde van de peultjes en neem de ‘draad’ mee die aan de zijkant van de peultjes zitten. Als roerbakgroente doen de peultjes het heel goed. In 3 minuten kunnen zij lekker in de boter of saus geroerbakt zijn. 
 •  Pompoenen: Ze zijn als roerbakgroenten in 6 minuten gaar (in blokjes). Schil de pompoen en maak er dobbelstenen van. Roerbak de pompoenen in ongeveer 6 minuten gaar. 
 •  Prei: Prei snijd je in ringen en was deze dan. Er kan veel zand aan de prei zitten. Roerbak de prei in ongeveer 5 minuten gaar. 
 • Rode (spits)kool en witte kool: Snijd deze doormidden en snijd de kern uit de kool. Snijd dunne reepjes van de kool. Als roerbakgroenten duurt het 15 minuten voor het gaar is. Wil je het echt gaar dan roerbak je wat langer. Rode spitskool is iets zachter en kan wat korter worden geroerbakt. 
 •  Sperziebonen: Snijd de sperziebonen in stukjes van 2 centimeter. Daarna kunnen ze gelijk worden meegebakken met eventueel andere smaakmakers en roerbakgroenten en zijn ze in ongeveer 7 minuten klaar. 
 •  Spruitjes: Snijd het kontje van de spruitjes en haal de lelijke blaadjes eraf. Kook de spruitjes 8 minuten alvorens je deze gaat roerbakken. Je kan ze ook doormidden snijden dan 5 minuten koken. Laat de spruitjes uitlekken en roerbak ze ongeveer 4 minuten mee. 
 •  Sugar snaps: Was de Sugar snaps goed. Na het uitlekken ook de boven, – en onderkant eraf snijden, dan kunnen ze zo de pan in. Na totaal 5 minuten zijn ze gaar.   
 • Taugé: Dit is echt één van de roerbakgroenten die pas laat de pan in kan. Gewoon taugé uit het pakje halen en dan op het laatst bij je gerecht doen. Even mee roerbakken (2 minuten) en klaar is de taugé. Wist je dat je taugé kunt invriezen? Nee, lees dan onze blog hierover.
 •  Uien: Het wel bekende uitje doe je meestal als eerst in de pan om te bakken. Het ligt aan jezelf wanneer jij vindt dat je uitje lekker is gebakken. De ene persoon wil de ui glazig (3 minuten) en de ander lekker doorgebakken (10 minuten of langer). Proef wat jezelf wilt en wat bij jouw gerecht past. Wil je uien karameliseren, lees dan onze blog over karameliseren.
 •  Witlof: Snijd de witlof in reepjes snijden wanneer je dit wilt roerbakken. De onderkant (2 centimeter ongeveer) gooi je weg, dit is een hard, soms bitter gedeelte. Je kunt ook het blad heel houden en de bladeren van de witlof in zijn geheel roerbakken. Witlof kun je rauw eten, dus wanneer ze geslonken zijn ze geroerbakt. 
 •  Wortel: Ook de wortel kun je als roerbakgroente gebruiken. Schrap de wortel (de buitenkant van de wortel weghalen met mes of dunschiller). Snijd de wortel in dunne plakjes of reepjes. Hoe dikker de plakjes of reepjes hoe langer het duurt dat ze gaar zijn. Ook wortel kun je rauw eten. Proef zelf even wanneer jij vindt dat ze lekker (beet)gaar zijn. Met een minuut of 6 à 10 is dit wel gedaan. 

Wanneer je een gerecht wilt maken met roerbakgroenten, die uit een bepaalde streek komt, zoals Italiaanse of Chinese roerbakgroenten, dan is het fijn om te weten welke groenten dan bij elkaar passen.

Hieronder vind je Chinese, Italiaanse, Thaise, Mexicaanse, Provencaalse en Hollandse roerbakgroenten.

Italiaanse roerbakgroenten

Je hebt ongeveer 200 gram roerbakgroenten nodig per persoon. Groenten die het heel goed doen bij een Italiaanse roerbak:

 • Prei
 • Courgette
 • uien
 • rode paprika
 • wortel
 • Champignons
 • knoflook

Bekijk zelf wat je lekker vindt en maak daar jouw Italiaanse roerbakgroenten van. Vind je prei bijvoorbeeld niet lekker, dan laat je dat weg. Er zijn genoeg andere opties.

Chinese roerbakgroenten

Je hebt ongeveer 200 gram gemengde roerbakgroenten nodig per persoon. De roerbakgroenten slinken vaak, dus qua volume wordt het een stuk minder in de pan naarmate je gaat roerbakken. Vooral koolsoorten slinker erg.

roerbakken

Welke groenten kun je allemaal gebruiken je bij een Chinees roerbakgerecht:

 • Chinese kool
 • tauge
 • Paksoi
 • witte kool
 • (rode) ui
 • gember
 • bosui
 • pepers
 • sperziebonen
 • knoflook
 • peultjes
 • rode paprika
 • spitskool

De hoeveelheid van een bepaalde groente mag je helemaal zelf bepalen. Wil je vandaag alleen de Chinese kool erin, wat let je! Doen! Wil je mixen met de groenten dan kan dat natuurlijk ook. Het staat je vrij om alle groenten te gebruiken die jij lekker vindt of in huis hebt.

Provençaalse roerbakgroenten

Om voor 2 personen te koken heb je ongeveer 400 gram roerbakgroenten nodig.

Welke groenten gaan goed samen in een provencaals gerecht:

 • Courgette
 • wortel
 • rode ui
 • groene paprika
 • peterselie
 • broccoli

Hoewel champignons niet vaak in dit rijtje voorkomt smaken zij er wel erg lekker bij. Ook hier kun je zelf de hoeveelheden zelf bepalen en je hoeft ze niet allemaal te gebruiken, het kan wel. Net waar jij zin in hebt of in huis hebt.

Hollandse roerbakgroenten

Per persoon heb je ongeveer 200 gram nodig. Welke groenten passen er in een Hollandse roerbakmix:

roerbakken
 • wortel
 • broccoli
 • sperziebonen
 • bleekselderij
 • (rode)uien
 • bloemkool
 • prei

Het staan je natuurlijk vrij om andere groenten toe te voegen wanneer je daar zin in hebt. Courgette zou ook goed passen of aubergine in blokjes. Doe lekker waar je zin in hebt.

Mexicaanse roerbakgroenten

Neem per persoon ongeveer 200 gram roerbakgroenten. Wanneer je een Mexicaans roerbakgerecht gaat maken kun je de volgende roerbakgroenten goed bij elkaar doen:

 • baby mais
 • sperziebonen
 • paprika
 • witte kool
 • prei
 • kidneybonen (uit blik)

Natuurlijk is het zo dat jij de kok bent en jij bepaald wat er in jouw Mexicaanse roerbakgroenten gaat. Wanneer jij echt niet van mais houdt bijvoorbeeld dan doe je dat er ook niet in, waarschijnlijk! En er zijn ook meerdere bonensoorten die je in een Mexicaanse roerbakgerecht kan doen.

Thaise roerbakgroenten

Van Thaise roerbakgroenten gebruik ongeveer je 200 gram per persoon. Je kunt deze allemaal gebruiken in een gerecht, apart maar ook allemaal bij elkaar. Ze ‘passen’ zeg maar, goed bij elkaar.

Wat zijn Thaise roerbakgroenten:

 • Witte kool
 • Prei
 • Groene paprika
 • rode uien
 • rode peper

Deze groenten worden vaak in Thaise roerbakmixen gebruikt. Persoonlijk vind ik taugé hier ook goed bij passen. Dit kun je eventueel ook zelf goed toevoegen aan het gerecht. Voordeel daarvan is dat je de taugé pas op het allerlaatste toe kun voegen zodat de taugé nog wat knapperig blijft. Deze hoeft maar 2 minuten te worden mee gebakken.

De meest voorkomende roerbakgroenten staan hier op een rijtje. Ik vind roerbakken altijd feestje. Lekker vers en makkelijk klaar te maken. Veel plezier en eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs