Hoe Taugé Invriezen en Bewaren?

Deel deze blog makkelijk via:

Taugé is een ontsproten mungboon. Onder de juiste omstandigheden en met veel water ontspruit de mungboon in 7 dagen en heb je taugé. Het is knapperig en rijk aan vitamine B en C en kan in vele gerechten gebruikt worden. Maar hoe kan je taugé invriezen en bewaren?

Alleen verse taugé kan je invriezen, wel eerst 30 seconden blancheren. Je kunt het zo 12 maanden bewaren. In de koelkast in een bakje kan je taugé 1-2 dagen bewaren, afhankelijk van de versheid. In een bak met water 2-3 dagen, afhankelijk van de versheid.

Taugé kan je koken roerbakken stomen en rauw eten. Als je het rauw eet raad ik wel aan het 10 seconden te koken, zo maak je de eventuele bacteriën dood. Spoel na het kort koken de taugé gelijk af onder de koude kraan, zo blijft het knapperig. De kooktijd voor taugé is 30 seconden tot een minuut en voor roerbakken staat een tijd van 1 -2 minuten. Nu gaan we de vraag van deze blog beantwoorden; hoe taugé invriezen en bewaren.

Kun Je Taugé Invriezen?

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden, want het antwoord is ja. Taugé kan je invriezen. Er zijn wel een paar handelingen voor nodig, maar als je dit gedaan hebt kan je de taugé 12 maanden bewaren in je vriesvak. Het begint echter allemaal met verse taugé.

Verse Taugé Invriezen

Wat belangrijk is om te weten is dat alleen verse taugé ingevroren kan worden. Hoe weet je nu of je taugé nog vers is? Verse taugé is knapperig en heeft een stevige structuur. Als je een stukje taugé pak en je breekt dit doormidden dan hoor je het knappen. Als je dat hoort kan je het invriezen.

taugé

Taugé die niet knapt is niet vers en kan je niet meer invriezen. Je ziet het waarschijnlijk ook aan de kleur en de structuur. De taugé is slap en soms ook bruinig van kleur. Dan zit de taugé tegen het verrottingsproces aan en moet je het eigenlijk weggooien. Maar hoe nu verder. Hoe kan je tauge bewaren in de vriezer.

Bewaren Vriezer

Als je verse taugé hebt kan je deze niet gelijk invriezen. Je moet het eerst blancheren; dit is kort koken en daarna onderdompelen in ijswater of afspelen onder de koude kraan.

Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Zet gelijktijdig een bak met ijswater klaar of plaats een vergiet in de gootsteen.

Als het water kookt doe je de taugé in het water. Na 2,5 minuten haal je met een schuimspaan de taugé uit het water en deze doe je gelijk in het ijswater.

Heb je geen ijswater, giet dan de pan leeg in je vergiet en spoel de taugé af onder de kraan totdat het koud is.

Dep de taugé nu droog en doe deze in een afsluitbaar diepvrieszakje of bakje en plaats deze in de vriezer.

Ontdooien

Als je de taugé weer wilt gebruiken dan is dit waarschijnlijk voor een roerbak of wokgerecht. In een salade smaakt de ingevroren taugé niet echt meer lekker.

taugé wokken

Doe de bevroren taugé vanuit de vriezer gelijk in je wok gerecht en bak voor 3 minuten mee. Dan is je taugé warm en eetbaar. Het hoeft alleen maar opgewarmd te worden.

Hoe Taugé Bewaren

Taugé kan je ook in de koelkast bewaren. Heb je een gesloten verpakking van de supermarkt, hou dan de richtlijn aan die op de verpakking staat.

Is de verpakking open, verwijder dan de folie en plaats de taugé in de koelkast. Je kunt het dan nog 1 – 2 dagen bewaren.

Hebt je verse taugé van de groenteboer, doe deze dan in een bakje en plaats deze in de koelkast. Het blijft zo 2 – 3 dagen goed.

Je kunt verse taugé ook in een bakje met een water bewaren, maar de taugé verliest dan wel wat van zijn smaak. Je kunt het dan ongeveer 4 dagen bewaren.

Voordat je de taugé wilt gebruiken in je gerecht is het advies altijd: kijken, ruiken en proeven. Kijk of het er nog vers uitziet, niet bruin en snotterig. Ruik of er geen vreemde geuren vanaf komen en proef eventueel of het nog knapperig is en smaak heeft.

Hoe Lang Taugé Bewaren

Onderstaande tabel geeft een duidelijk beeld van de bewaartijden per methode.

#Methode Bewaartijd
1Invriezen12 maanden
2In koelkast in gesloten supermarkt bakje Lees de verpakking
3In koelkast in open supermarkt bakje1-2 dagen
4Van de groenteboer in de koelkast 2-3 dagen
5In een bak met water3-4 dagen
6Buiten de koelkastNiet doen
Bewaartijd taugé

Taugé Ontkiemen

Taugé wordt vaak gebruikt in een salade maar niet alle sla past bij taugé. Ben je nieuwsgierig welke soorten sla er allemaal zijn, lees dan onze blog ‘17 Soorten Sla En Alle Informatie‘.

Nu weet je alles over hoe je taugé kan invriezen en bewaren. Succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs