Hoe Prei Invriezen – Blancheren ja of nee?

Deel deze blog makkelijk via:

Prei, die lange wit/groene stroken die ruiken naar ui zijn het hele jaar door te koop. Er is namelijk winterprei, welke dikke stroken heeft en er is zomerprei, welke dunne stronken heeft. Prei ruikt naar ui en is dan ook familie van de ui. Het witte gedeelte van de prei heeft nooit de zon gezien en daar zit dan ook alle smaak. Maar kan je prei ook invriezen?

Prei invriezen. Verwijder een groot deel van het groene blad en snijd de prei in ringen. Was de prei onder de kraan. Doe de prei vervolgens voor 2 minuten in kokend water en spoel daarna af onder de koude kraan. Maak nu portie verpakkingen en plaats deze in de vriezer. Je kunt het 12 maanden bewaren.

Prei wordt heel veel gebruikt in de Nederlandse keuken. Je kunt het dan ook op vele manieren bereiden en klaarmaken. Lees onze blogs over prei wokken en prei stoven. Dat is weer eens iets anders dan het traditioneel koken van groente. Nu verder met prei invriezen.

Verse Prei Invriezen

Voor prei invriezen moet je alleen verse prei gebruiken die goed schoongemaakt is. Prei heeft namelijk in de aarde gestaan en tussen de bladeren zit meestal veel zand. En zand bevat bacteriën dus afspelen is zeker gewenst.

prei invriezen

Koop altijd verse prei als je deze wilt invriezen. Deze is altijd fris groen en wit van kleur en voelt stevig aan. Een prei met bruine bladeren ligt er meestal al een tijdje en deze kan jij ook beter laten liggen. Thuis kan je de prei bewaren op een donkere plaats buiten de koelkast. In de koelkast kan je de prei zeker twee weken bewaren. Je zult wel merken dat de prei slapper wordt.

Voor prei invriezen verwijderen we eerst de bruine en dorre bladeren en gooi die weg. Ook een groot deel van het groen snijd je eraf. Dit is het bittere deel van de prei. Het is echter ook eetbaar en kan je gebruiken in bijvoorbeeld een groente soep.

Snijd nu ringen van de prei. Begin aan de bovenkant en snijd naar de wortels toe. Doe de prei nu in een vergiet en maak het goed schoon met stromend water. Laat de prei uitlekken in het vergiet.

Nu kan je twee dingen doen, prei blancheren of prei invriezen zonder blancheren.

Prei Blancheren

Zoals gezegd, prei komt uit de volle zandgronden en bevat veel vuil en zand. De kans dat er bacteriën op zitten is groot. Daarom is prei blancheren een handeling die vaak gedaan wordt als prei voor een langere periode bewaard moet blijven, dus ook invriezen. Blancheren is kort koken van de prei en daarna snel afkoelen om de garing te stoppen.

  • Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  • Zet een andere pan met (ijs)koud water klaar of plaats je vergiet onder de kraan.
  • Als het water kookt kan de gesneden prei in het water, gebruik hiervoor een schuimspaan.
  • Kook de prei nu voor 2 minuten.
  • Doe de prei vervolgens in het vergiet en gelijk in de pan met koud water of spoel de prei af onder de koude kraan.
prei blancheren

Na kan je de prei in portie verpakkingen doen, gebruik hiervoor afsluitbare diepvriesbakjes of diepvrieszakjes. Vergeet niet de datum op de bakjes te schrijven. Je kunt de prei nu zeker 12 maanden bewaren in de vriezer bij -18 graden.

Als je deze prei weer wilt gebruiken in je gerecht, haal het dan uit de vriezer en doe deze gelijk in de pan. Niet laten ontdooien, want dan wordt de prei heel slap en verliest het zijn textuur. Prei kan je op smaak brengen met kruiden, lees hiervoor onze blog ‘Welke kruiden bij prei?‘.

De prei die we invriezen kan niet meer gebruikt worden voor koude gerechten zoals een salade. De ontdooide prei wordt slap, verliest smaak en textuur. Alleen gebruiken voor warme gerechten!

Prei Invriezen Zonder Blancheren

Prei kan je ook invriezen zonder blancheren. Het kan, maar ik raad het niet aan. De prei heeft vele bacteriën die niet doodgaan in de vriezer. Dat kan alleen door blancheren en door blancheren blijven kleur en textuur behouden.

Wil je prei toch invriezen zonder blancheren, spoel de gesneden prei dan héééél goed af onder de kraan. Verwijder al het vuil en zand. Maak er vervolgens porties van en doe deze in een diepvriesbakje of diepvrieszak, zet de datum op de verpakking en plaats het nu in de vriezer. Ook nu kan je de prei 12 maanden bewaren bij -18 graden.

Wanneer je de prei wilt gebruiken kijk, ruik en proef eventueel of de niet geblancheerde prei nog goed is. Zo weet je zeker dat je geen bedorven groente aan het klaarmaken bent.

Dit zijn de mogelijkheden om de prei in te vriezen. Je kunt het 12 maanden bewaren in de vriezer bij -18 graden, maar ik hoop dat je het eerder opeet!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs