Hoe Prei Zacht En Smaakvol Stoven?

Deel deze blog makkelijk via:

Prei is heerlijk en makkelijk om te stoven. Je kunt de prei in dunne reepjes snijden, in stukken van ongeveer 5 centimeter of door de helft. Het maakt niet uit: gestoofde prei is een cadeautje op jouw bord, met en zonder toevoegingen. Om prei te stoven moet je deze in het vocht leggen, in de pan en de deksel erop doen. Zo wordt prei gestoofd. Het gaart namelijk in het vocht en de hete verdampte lucht in de pan, die niet weg kan. Iedereen kan dit! Ik zeg: doen!

Prei stoven. Was de prei en snijdt de prei in reepjes. Doe boter in de pan en voeg de prei toe. Roer goed om en doe de deksel op de pan. Zet het vuur half hoog en roer af en toe. Na ongeveer 5 minuten stoven is de prei gaar.

Dit is in het kort hoe je prei kun stoven. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van prei stoven en wat uitgebreider uitgelegd. Prei is neutraal van smaak dus kruiden is zeker nodig. Lees hiervoor onze blog over het op smaak brengen van prei.

Prei Stoven Met Room

Wat heb je nodig om prei te stoven:

 • prei
 • room (kook of soja room)
 • boter
 • peper en zout

Hoe moet je prei stoven in room:

Snijd het meeste van het groen af van de prei en snijd de onderkant eraf. Snijd nu de prei in de lengte doormidden, dan in stukken van 5 centimeter. Was nu de prei met ruim water zodat alle zand weg spoelt.

prei stoven room

Voeg een beetje boter toe aan de hete hapjes of koekenpan en doe de prei erbij. Roer het goed om. Voeg wat room toe. Zorg ervoor dat de prei lekker in een laagje room ligt maar niet in een zwembad. Voeg zout en peper toe en roer de prei om. Doe de deksel in op de pan en laat de prei stoven op half hoog vuur of iets lager. Kijk af en toe hoe de prei ervoor staat en roer even om. Na ongeveer 5 tot 10 minuten is de prei gaar. Proef of jij dit ook vindt anders stoof je nog even door.

Prei Stoven In Boter

Wat heb je nodig om prei te stoven in boter

 • Prei
 • boter
 • peper en zout

Hoe prei stoven in boter:

Maak de prei schoon door de onderkant en het donkerste gedeelte van de bladeren af te snijden. Snijd de prei in reepjes en was deze. Laat de prei uitlekken in het vergiet

Zet een pan op het vuur en doe de boter erin. Voeg de prei toe en roer dit goed door. Voeg wat zout en peper toe en zet het vuur middelhoog of iets lager. Doe de deksel op de pan. Roer af en toe door de prei. Nu kun je de prei gaan stoven en na ongeveer 5 minuten is deze klaar. Proef even of het gaar genoeg is voor jou.

Prei Stoven Witte Wijn

Om heerlijk prei te stoven in witte wijn heb je het volgende nodig:

 • 2 Prei
 • scheut witte wijn
 • boter
 • kwart blokje kruidenbouillon
 • eventueel een takje tijm

Hoe ga je prei stoven in witte wijn:

Snijd het donkere gedeelte van de prei af. Snijd dan de prei in de lengte doormidden tot aan de onderkant. Deze moet vast blijven zitten. Was de prei onder stromend koud water. Snijd nu de onderkant van de prei en gooi deze weg. Snijd dan de prei in vier stukjes.

prei stoven

Zet een pan op het vuur en voeg een beetje boter toe. Leg daarna de prei met de ingesneden kant in de pan. Bak deze even aan. Voeg een scheut droge witte wijn toe (het hoeft geen zwembad te worden) en verkruimel een beetje kruidenbouillon in de wijn. Leg een tijmtakje in het vocht en doe de deksel op de pan. Laat de prei ongeveer 15 minuten stoven op half hoog vuur of iets lager. Proef of je het gaar genoeg vindt of dat je nog even door wilt stoven. Misschien wil je nog wat peper toevoegen. Dan kan je dit nu doen.

Prei Stoven In Oven

Wat heb je nodig om de prei te stoven in de oven:

 • prei
 • groenten of kruidenbouillon
 • laurierblaadje
 • boter
 • voorverwarmde oven 180 graden
 • pan met kokend water

Hoe ga je prei stoven in de oven:

Snijd bij de prei het donkergroene blad eraf. Snijd de prei in, in de lengte tot aan de onderkant. Deze blijft vast zitten. Was de prei, haal alle zand eruit. Snijd de prei in stukken van 5 centimeter en kook deze ongeveer 5 minuten. Haal de prei uit de pan en leg deze in een ovenschaal die is ingevet met wat boter.

Voeg een laagje groentebouillon toe (deze mag iets sterker zijn dan de aangegeven hoeveelheid) en leg het laurierblaadje in de bouillon. Leg wat klontjes boter op de prei en zet deze in de voorverwarmde oven van 180 graden. Je kunt de prei nu laten stoven in de oven op 180 graden. Kijk af en toe of de prei niet aanbrandt, dan wat aluminiumfolie erover leggen of de prei draaien zodat de onderkant boven ligt.

Na ongeveer 45 minuten kan de prei uit de oven en is deze gaar.

Prei Stoven Hoe Lang

Er zijn verschillende manieren om prei te stoven, namelijk in de pan of in de oven. Wanneer je gaat stoven in de pan dan moet je wel de deksel op de pan doen anders stoof je niet. Zet het vuur half hoog. Het vocht verdampt dan en dan kan de prei niet stoven. De bereidingswijze zijn verschillend zoals je boven kunt lezen.

Hoe lang je prei moet stoven kun je hieronder lezen:

 • Prei in klein reepjes stoven in de pan: 5 tot 10 minuten
 • Stukken prei van 5 centimeter stoven in de pan: tussen 10 en 15 minuten
 • Een hele, schoongemaakte prei in de pan stoven: 40 tot 50 minuten
 • Een hele, schoongemaakte prei stoven in de oven: ongeveer 45 minuten

Nu weet je hoe je prei kunt stoven. Wij hebben ook een blog geschreven over het wokken van prei. Ook lekker!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs