Meest Gebruikte Kruiden En Specerijen? Wel 30 soorten

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn in Nederland veel kruiden en specerijen die wij gebruiken in de keuken. Maar wat zijn kruiden en wat zijn specerijen? Volgens het Voedingscentrum groeien kruiden in landen met een gematigd klimaat en specerijen groeien in landen met een (sub) tropische klimaat. Voorbeelden van kruiden zijn peterselie, basilicum, en lavas maar ook karwijzaad en jeneverbes. Specerijen zijn bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, peper en paprika. Hieronder de Meest Gebruikte Kruiden En Specerijen.

Meest Gebruikte Kruiden:

Onderstaande de meest gebruikte kruiden. De meeste kruiden worden vers of gedroogd gebruikt in gerechten.

Meest Gebruikte Kruiden En Specerijen
  1. Dille
    • Dit kruid kun je bijvoorbeeld in soepen, sauzen en marinades gebruiken. Heerlijk in de komkommersalade.
  2. Bieslook
    • Deze sprietjes smaken ietwat naar uien, zij het in zeer lichte mate. Verwerk deze in soepen, ragout en sausen, maar ook bij aardappel en in marinades.
  3. Basilicum
    • Gebruik dit heerlijke plantje bij Italiaanse gerechten. In pastasauzen, pizza’s, en bij tomatensalades.
  4. Laurier
    • Deze gedroogde blaadjes kunnen bij (vegetarische) goulash, rode kool, uien, groentesoep en ingelegde groenten zoals en zuurkool.
  5. Rozemarijn
    • Rozemarijn kun je gebruiken in soepen, salades en stoofschotels.
  6. Oregano
    • Ook oregano smaakt erg goed bij Italiaanse gerechten maar ook bij Griekse en Spaanse gerechten.
  7. Tijm
    • Tijm smaakt bijvoorbeeld goed bij wortels, Champignons, soepen, bouillon en in sauzen.
  8. Jeneverbes
    • Heerlijk door zuurkool en soepen en kruidenolie. Gebruik niet veel van de jeneverbes.
  9. Bonenkruid
    • Bonenkruid is heerlijk bij sperziebonen, prei en spruitjes. Ook lekker bij andere koolsoorten.
  10. Kerrie
    • Kerrie (een mix van kruiden) is heerlijk bij bloemkool, prei, spitskool en broccoli en door rijst als kerrie saus bijvoorbeeld.
  11. Munt
    • Verse (biologische) muntblaadjes kun je verwerken in de thee. Ook kun je munt gebruiken in Thaise soep, alcoholische drankjes en in een lekker glas ijswater. Gebruik muntblaadjes ook voor desserts!
  12. Venkelkruid
    • In de soep is venkel erg lekker en in diverse curry. Venkel kruiden kun in ook in stoofschotels te gebruiken en in venkelthee!
  13. Salie
    • Salie is te gebruiken bij allerlei vleessoorten maar zeker ook in een vegetarische pasta is hij op zijn plaats.
  14. Peterselie
    • Peterselie kun je gebruiken in soepen, sauzen maar ook over gerechten heen als versiering of knapperige bite. Daarnaast wordt peterselie vaak als laatste over of in een gerecht gebruikt anders verlies het zijn smaak.
  15. Koriander
    • Koriander toevoegen aan oosterse gerechten is bijna een must. Het wordt vaak als laatste toegevoegd om de smaak niet te verliezen. In soepen, sauzen en salades verwerken we ook koriander.
  16. Paprikapoeder
    • Paprika is te gebruiken bij pasta gerechten, goulash (vegetarische), soepen en groenteschotels. Vaak wordt paprikapoeder ook als decoratie gebruikt over mayonaise heen vanwege de rode kleur. Bijvoorbeeld bij huzarensalade.
  17. Marjolein
    • Marjolein kun je gebruiken in soepen en sauzen. Ook bij aardappelgerechten is het een geliefd kruid. Marjolein kun je ook gebruiken in ragouts en tomatengerechten. Genoeg mogelijkheden!
  18. Mosterdzaad
    • Mosterdzaak komt van het kruid ‘de mosterdplant’ en gebruiken we in soepen en sauzen. Natuurlijk wordt er ook mosterd van gemaakt of mayonaise.
  19. Karwijzaad
    • Karwijzaad gebruiken we in zuurkool, maar ook in groentes, soepen en gebak.
  20. Knoflook
    • Knoflook is heerlijk in sauzen, pasta gerechten, gebakken groenten, aardappelen en kruidenboter bijvoorbeeld.
  21. Citroenmelisse
    • Citroenmelisse is heerlijk in fruitsalades, in thee en vinaigrette.

Meest Gebruikte Verse Kruiden

Verder met de meest gebruikte verse kruiden in de lijst van ‘meest gebruikte kruiden en specerijen’.

Meest Gebruikte Kruiden En Specerijen
  1. Basilicum
  2. Tijm
  3. Koriander
  4. Bieslook
  5. Knoflook
  6. Rozemarijn
  7. Salie
  8. Citroenmelisse
  9. Oregano
  10. Peterselie
  11. Dille

Veel van deze verse kruiden kun je kopen in een bosje of wat takjes, verpakt in plastic of los op de markt. Ook kun je kruiden echt als klein plantje kopen en deze in de vensterbank zetten.

Er is ook nog een mogelijkheid om zelf kruiden te kweken en zaden of kleine plantjes te kopen bij een tuincentrum en die zelf in de tuin of vensterbank zetten.

Meest Gebruikte Specerijen

En dan nu de specerijen. Zoals al gezegd is, specerijen groeien in landen met een (sub) tropische klimaat.

Meest Gebruikte Kruiden En Specerijen
  1. Peper
    • Peper geeft pit aan heel veel gerechten zoals soepen, sausen, groenten, aardappelen en veel in Aziatische en Chinese gerechten.
  2. Nootmuskaat
    • Dit specerij gaat gemalen of geraspt over boontjes, bloemkool, spinazie en door de aardappelpuree bijvoorbeeld en in koek en gebak.
  3. Vanillestokjes
    • Het vanillestokje is een delicate specerij. Vanille wordt dan ook vaak gebruikt in rijstpudding, taarten, koekjes, desserts en chocola.
  4. Steranijs
    • Stoofpeertjes, appelmoes en cake krijgen graag wat smaak mee van steranijs. Ook de Indiase curry vindt het heerlijk om dit ingrediënt mee te krijgen.
  5. Kaneel
    • Dit specerij kan bij vele zoet gerechten. Bij bijvoorbeeld pannenkoeken, appeltaart, marinades en in warme wijn of thee maar ook bij rode kool en stoofperen.
  6. Gember
    • Gember gebruik je in thee maar ook brood, koek en oosterse gerechten.
  7. Mierikswortel
    • Gebruik mierikswortel voor pittige sausen en salades.

Kruidenmixen:

Daarnaast heb je natuurlijk de kant en klare kruidenmixen zoals nasi kruiden, bami kruiden, Hutspotkruiden, Chinese 5 kruidenpoeder, Italiaanse kruidenmix, speculaas kruidenmix, kruidenboterkruiden en shoarmakruiden. Kerrie en paprikapoeder zijn ook mixen van een aantal soorten kruiden bij elkaar. Er zijn kruidenmixen kant en klaar te koop maar natuurlijk kun je kruidenmixen zelf maken.

Lees onze blog als je zelf nasi kruiden of hutspot kruiden of kruidenmix voor chili sin carne wilt maken.

Het zout wordt natuurlijk ook veel gebruikt bij het op smaak maken van gerechten. Het is echter geen kruid of specerij. Vandaar dat zout in het lijstje ontbreekt., maar nu toch stiekem benoemd wordt….

Dit is de lijst van ‘Meest Gebruikte Kruiden En Specerijen’.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs