Hoe Maak Je Een Heerlijke Hutspot Met Kruiden

Deel deze blog makkelijk via:

De oer-Hollandse pot van peen en ui, hutspot. Lekker met kruimelige aardappel en jus. De hutspot wordt vaak alleen maar gekruid met nootmuskaat. Echter, een mix aan kruiden geeft meer smaak. Dus wat gaan we doen? Hutspot kruiden maken.

Hoe hutspot kruiden maken?

#Maat Kruiden
1/4theelepelnootmuskaat
1/2theelepelzwarte peper
1/2theelepel knoflookpoeder
1/4theelepellaulierpoeder
1/4theelepel mosterdpoeder
1/2theelepelwitte peper
1/4theelepel zout

 – De genoemde hoeveelheden zijn afgestreken theelepels! –

De hoeveelheid zout is eigenlijk naar eigen wens. Er zijn vandaag de dag vele mensen die minder zout eten of zelfs zoutloos moeten eten. De 1/4 theelepel is het minimum.

Deze hutspot kruidenmix geeft meer smaak aan de hutspot dan alleen maar het gebruikelijke nootmuskaat. Met deze kruiden maak je er echt iets bijzonders van.

Hoe Hutspot Kruiden Maken?

Het maken van de kruidenmix is makkelijk nu we het recept van de kruiden hebben.

hoe hutspot kruiden maken

Zet een kom en de kruiden klaar. Meet de kruiden af zoals boven staan aangegeven. Doe de afgemeten hoeveelheden in de kom.

Wanneer je dit hebt gedaan meng je alles goed door elkaar. Proef even of het lekker smaakt. Soms moet er nog een beetje zout in, maar dit is natuurlijk helemaal je eigen keuze.

Nu is het kruidenmengsel klaar voor gebruik. Je zult dadelijk zelf proeven dat deze hutspot kruiden een beetje pit aan de hutspot geven.

Wanneer Kruiden Door De Hutspot?

Wat is nu het beste moment om kruiden door hutspot toe te voegen? Vaak is dit lastig, omdat het ene kruid lang moet koken om smaak af te geven en een ander kruid of specerij moet juist aan het einde worden toegevoegd.

hoe hutspot kruiden maken

Voor de hutspot kruiden is dit anders. Deze worden tijdens het stampen van de peen en ui samen met de aardappelen toegevoegd. Voeg steeds een beetje toe, meng dit weer met elkaar en proef.

Het toevoegen van kruiden is het belangrijkste deel van je gerecht. Om te weten of het lekker is kan je maar een ding doen en dat is proeven. Smaakt het nog niet naar wens? Voeg weer wat kruiden toe en proef wederom. Blijf dit doen, totdat jouw hutspot de juiste smaak te pakken heeft.

Hutspot Met Nasi Kruiden

Andere hutspot kruiden die lekker smaken is ook een mix van kruiden namelijk nasi kruidenmix. Deze mix wordt ook vaak gebruikt voor hutspot en smaak verrassend lekker. In onze blog ‘Hoe Nasi Kruiden Zelf Maken?‘ staat de hele bereiding. Er worden twee kruidenmixen beschreven en onderstaand staat de meest eenvoudige die goed past bij hutspot.

#MaatKruiden
1/2 theelepel chilipoeder
2 theelepelkomijnpoeder
1theelepelkurkuma
1theelepel gemberpoeder
1 theelepel korianderpoeder

– De genoemde hoeveelheden zijn afgestreken thee- of eetlepels! –

Een pittige smaak aan de hutspot wordt gegeven door sambal. Voeg een theelepel sambal toe aan de hutspot en deze krijgt dan een lekkere pittige ‘bite’.

Hutspot Op Smaak Brengen

Hutspot op de traditionele manier is natuurlijk lekker, maar hutspot op smaak brengen met ander ingrediënten is net zo lekker, misschien zelfs wel lekkerder.

Voeg eens appelstukjes toe aan de hutspot. Dit geeft een lekkere frisse smaak aan je gerecht.

Ook kan je peterselie toevoegen. Dit is een veilig kruid qua smaak, maar kan wel een extra toevoeging zijn.

Wil je hutspot op de traditionele manier maken, zoals ze het gegeten hebben tijdens het ‘Leidens ontzet’ in 1574? Vervang dan de wortelen door pastinaak.

Wil je het heel makkelijk houden of het je weinig kruiden in huis? Neem dan een bouillonblokje en verkruimel dit. Doen het vervolgens door de hutspot. Zo kan je de hutspot op smaak brengen op een eenvoudige manier.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs