Hoe Bieslook Planten? En wanneer doe je dat?

Deel deze blog makkelijk via:

Bieslook is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Bieslook behoort tot de Narcisfamilie en is verwant aan de ui, knoflook en prei. Het is een makkelijk kruid, tevens een vaste plant en onderhoudsvriendelijk. Eenmaal in bloei geeft Bieslook bolvormige bloemen in de kleur paars, roze of wit. Bieslook kan je ook zelf planten.

Bieslook planten. Binnen kan je in maart beginnen met planten. Buiten pas is mei. Plant de zaden 0,5 centimeter onder de grond en 15 centimeter van elkaar. Laat de grond niet uitdrogen. Na twee weken komen de eerste sprieten boven de grond.

Er zal een moment komen dat je Bieslook gaat oogsten. Afhankelijk van de grootte van de plant oogst je misschien veel te veel Bieslook. Geen nood, Bieslook kan je invriezen of drogen. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog over het bewaren van Bieslook. Wel zo makkelijk, toch?

Bieslook Planten Wanneer?

Er zijn meerdere soorten Bieslook die allemaal in dezelfde periode geplant kunnen worden. De zaden gedijen het beste als de grond al wat warmer is. In mei is de grond warm genoeg om de Bieslook zaden te laten ontkiemen.

Je kunt ze ook eerder planten, maar dan begin je binnen in een kweekbak, en kan je de Bieslook later buiten uitplanten. De binnen geplante zaden kunnen naar buiten als de temperatuur ongeveer 15 graden is. Binnen kan je beginnen met planten in de maand maart.

Samenvattend:

  • Binnen beginnen in een kweekbak kan vanaf maart.
  • Buiten in de volle grond of in een pot vanaf mei.

Dan nu het planten zelf.

Bieslook Zelf Planten

Het planten van bieslook kan je makkelijk zelf doen. Er is geen hogere wiskunde voor nodig, je hebt alleen goede zaden nodig, potgrond en eventueel potjes.

Bieslook planten
Bieslookzaden in uitgebloeide bloem

Je kunt Bieslook planten in:

  1. De volle grond in de tuin.
  2. In een pot buiten in de tuin, terras, of balkon.
  3. Binnen beginnen in een kweekbak en later uitplanten in de tuin of balkon.

We gaan het allemaal bespreken.

Bieslook Planten Buiten

Buiten zijn er twee mogelijkheden, namelijk in de volle grond of in een pot.

Bieslook houdt van een locatie die in de zon of in de half schaduw ligt. Daarnaast groeit de Bieslook op elke grond in de tuin, maar het beste groeit Bieslook op een humusrijke en kalkhoudende grond. Houdt de grond altijd vochtig maar niet te nat want dan groeit Bieslook niet.
Als het veel regent geef je natuurlijk geen water. Is het een hete zomer, dan meer watergeven en de grond niet uit laten drogen.

Bieslook Planten In Pot

Vanaf mei kan Bieslook buiten geplant worden.
Een pot is perfect voor het planten van Bieslook. Vul de pot met tuinaarde en plaats het zaad niet diep in de grond. Een diepte van 0,5 centimeter is diep genoeg. Heb je een kweekbak of grote pot plaats dan de zaden 10-15 centimeter van elkaar af.

Geef regelmatig water maar maak de grond niet te nat; vochtig, maar niet nat.

Plaats de pot op een zonnige plaats. Wacht nu 2 weken voordat de Bieslook sprieten opkomen.

Maak meerdere potten met Bieslook. Het kan gebeuren dat sommige zaden niet ontkiemen en zo heb je meer kans op succes. Heb je ineens heel veel bieslook planten, dan kan je ze altijd nog weggeven aan vrienden, buren of familie.

Bieslook Planten In Tuin

Plant je de Bieslook in de volle grond, dan begin je ook in mei met planten. Kies een zonnige plaats uit en een humusrijke en kalkhoudende grond .

Plant de zaden op een diepte van 0,5 centimeter en ongeveer 15 centimeter van elkaar. Geef de Bieslookzaden water en hou de grond vochtig.

Eenmaal gezaaid, zal je veel plezier hebben van jouw Bieslook, het is namelijk een vaste plant.
Buiten zal de plant in het najaar afsterven en in het voorjaar weer opkomen. Zo kan je jaren vooruit met jouw eigen verse Bieslook.
Na een jaar of vier zal je echter zien dat er minder sprieten opkomen. Dit is de tijd om de plant te rooien en ergens anders in de tuin opnieuw te beginnen met het planten van Bieslook.

Je kunt ook de Bieslookplant ook scheuren. Graaf de Bieslook uit en scheur de wortels (de plant) in twee of drie delen en plaats deze ergens anders in de tuin. Zo wordt de Bieslook aangespoord om te overleven en zal het heel snel wortels aanmaken en gaan groeien.

Bieslook Kweken Binnen

Binnen kan je Bieslook op elk moment planten. Je plant de zaden in een kweekbak of in turfpotjes. Deze turfpotjes kan je later verplaatsen naar een grotere pot. De turf zal opgenomen worden door de tuinaarde. Zo hoef je de Bieslook niet uit de pot te halen met de kans om wortels te beschadigen.
Ook bol.com heeft vele turf- en kweekpotjes in het assortiment van groot tot klein.

Bieslook Planten
Turfpotje in grotere pot planten

Geef regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Geef de Bieslook een plaatsje in de zon en als dat toevallig de keuken is, dan is dat helemaal top!

Bieslook Oogsten

Je kunt Bieslook op elke gewenst moment oogsten maar wacht wel even totdat de plant sterk genoeg is. Dit moment is als de bladeren minimaal 12 centimeter hoog zijn.

Je kunt Bieslook in zijn geheel afknippen of alleen oogsten wat je voor je maaltijd nodig hebt. Doe dit altijd met een scherpe schaar.

Ook de bloemen zijn eetbaar en kunnen geoogst worden.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs