Tuinbonen Kruiden; Vele Lekkere Combinaties!

Deel deze blog makkelijk via:

Tuinbonen kruiden is niet zo heel moeilijk om te doen, je moet het even weten. Veel kruiden zijn echt lekker bij tuinkruiden. Je kunt tuinbonen in een koude salade met kruiden eten maar natuurlijk ook warm. In deze blog worden beide mogelijkheden besproken.

Waarmee kun je tuinbonen kruiden?

  • Bonenkruid
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Lavas
  • Koriander
  • Tijm
  • Basilicum
  • Bieslook
  • Munt
  • Dille
  • Knoflook

Zoals je ziet kun je tuinbonen op allerlei manieren kruiden. Dan moeten ze natuurlijk wel zijn gekookt. Wil je weten hoe je de bonen moet doppen en koken? Dan kun je dan kun je onze blog lezen . Je kunt natuurlijk ook gekookt tuinbonen in pot kopen.

Er zijn natuurlijk ook nog andere smaakmakers die tuinbonen smaak geven. Dat kunnen uien zijn, amandelen, (soja)yoghurt, crème fraîche of zout. Ook specerijen kunnen prima bij tuinbonen. Peper bijvoorbeeld en nootmuskaat zijn er ook erg lekker bij. Je kunt ook een peper of bechamelsaus maken met of nootmuskaat of peper.

Tuinbonen kruiden

Welke kruiden en specerijen kunnen samen wanneer je tuinbonen gaat kruiden:

Kruiden Met Tuinbonen

Benodigdheden voor kruiden tuinbonen:

  • Bonenkruid
  • Peterselie gesnipperd
  • Zout
  • Peper
  • Uitje, gesnipperd
  • 2 el olie
  • Crème fraîche
  • Gekookte tuinbonen (of pot)

Hoe kun je tuinbonen maken met lekkere kruiden:

  1. Kook de tuinbonen met bonenkruid. Wil je weten hoe je tuinbonen moet doppen en koken, dan kun je onze blog lezen. Je kunt natuurlijk ook een pot tuinbonen kopen en deze verwarmen. Strooi dan wat gedroogde bonenkruid over de al gaar gekookte tuinbonen.
  2. Fruit een uitje glazig en voeg de crème fraîche toe. Roer dit goed door en verwarm het geheel.
  3. Doe er een snuf zout en peper door en roer dit ook goed door de saus.
  4. Nu mogen de warme tuinbonen erbij. Schep dit op een bord en strooi wat gesnipperde peterselie over de tuinbonen.

    Waarmee kun je tuinbonen nog meer kruiden?

Kruiden Voor Tuinbonen

Een andere variatie kruiden voor tuinbonen zijn:

  • Tijm, bonenkruid, of nootmuskaat (net wat je lekkerder vindt)
  • Zout
  • Peper
  • Uitje gesnipperd
  • Warme gare tuinbonen (uit pot of vers gekookt)
  • Geschaafde amandelen
  • Bloem
  • Tuinkruiden bouillon (150 ml)
  • Boter een flinke klont

Hoe kun je tuinbonen maken met lekkere kruiden:

  1. Bak een gesnipperd uitje in boter, in een kookpan, glazig.
  2. Haal de ui uit de pan en doe daar een eetlepel witte bloem bij (met kopje).
  3. Roer dit goed door de boter en laat de bloem even garen, op een laag vuurtje (blijf wel roeren).
  4. Na een minuut of 2 á 3 voeg je de tuinkruiden bouillon toe, beetje bij beetje en roer je met een garde snel de klontjes uit de roux. Vind je de dikte goed genoeg (vla dikte) dan stop je met bouillon toevoegen. Nu heb je een roux gemaakt.
  5. Voeg een beetje zout en peper toe en proef wat je er van vindt.
  6. Nu mag de gedroogde tijm (of bonenkruid of nootmuskaat) erbij en roer dit goed door. Proef wat je er van vindt en kruidt eventueel bij.
  7. Voeg nu de warme tuinbonen toe aan de saus en schep ze op een bord
  8. Strooi de geschaafde amandelen erover heen.

Wil je precies weten hoe je een roux moet maken en hoe je dat bijvoorbeeld ook met melk kan doen om een witte saus te maken, dan kun je onze blog lezen hierover.

Tuinbonen Met Knoflook

Niet alleen kruiden kunnen bij tuinbonen, ook specerijen passen daar prima bij. Knoflook is zo één voorbeeld.

Wat heb je nodig:

  • Knoflook, 2 tenen uitgeknepen
  • Rozemarijn, 1 takje
  • Salie, 5 blaadjes
  • Peper
  • Zout
  • 400 gram arme tuinbonen, zelf gaar gekookt of uit pot
  • Olijfolie

Hoe maak je deze combinatie kruiden bij tuinbonen, klaar:

  1. Rits de blaadjes van de tak af van de rozemarijn en maal of snijd beide kruiden klein.
  2. Fruit de knoflook in olie, in een kook pannetje, een paar minuten op half vuur. (De bonen moeten er zo bij kunnen) De knoflook mag zeker niet zwart worden, dus blijf roeren.
  3. Voeg de Rozemarijn en salie toe aan de knoflook en maak deze even goed warm. Roer goed door elkaar
  4. Doe de warme bonen bij de kruiden in de pan en roer dit goed door. Voeg zout en peper toe en proef of je dit voldoende vindt. Kruidt eventueel bij.

    Waarmee kun je tuinbonen nog meer kruiden:

Tuinbonen Salade, Met Kruiden

Welke kruiden heb je nodig om een tuinbonensalade te kruiden:

  • Basilicum, handje
  • Munt, handje (of dille, maar dan geen basilicum)
  • Citroensap (halve citroen)
  • Olijfolie, scheutje
  • Zout, snuf
  • Peper, snuf
  • Knoflook, klein teentje
  • (Soja)yoghurt 200 ml
  • Geschaafde amandelen
  • Gare koude tuinbonen, 250 gram
  • Je kunt 2 goede handen veldsla en één broccoli (gekookt en afgekoeld) toevoegen aan de tuinbonen salade.

Hoe maak je de dressing met kruiden:

  1. Mix in de blender de yoghurt, knoflook, munt, basilicum en olijfolie. Voeg zout en peper toe en proef wat je er van vindt. Nu kun je hier een scheutje citroensap aan toe voegen en mixen. Proef of je de hoeveelheid lekker vindt. Voeg meer toe wanneer je dit wenst en mix het geheel nog even door.
  2. Leg op een schaal eventueel de gewassen veldsla, daarna de broccoli en tuinbonen gemengd. Voeg de dressing toe en strooi de amandelen erover heen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs