Hoe Wortelen Bereiden? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Wortelen kun je op verschillende manieren bereiden. Van koken naar wokken en van rauw naar oven. Er zijn wortelen in vele kleuren, niet alleen oranje maar ook witte en paarse wortelen. Lees hier informatie over het bereiden van wortelen.

Wortelen kun je op verschillende manieren bereiden. Wortelen kunnen in de wok bereiden maar ook gestoofd worden. Daarnaast kun je wortelen ook bereiden door gewoon te koken. Wortelen grillen en stomen is ook een optie. Genoeg opties om wortelen te bereiden. 

Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden en manieren om wortelen te bereiden. Hieronder wordt beschreven hoe al deze methode in zijn werk gaan. Maar eerst beginnen we met het schoonmaken van wortelen. Dit gebeurt vooraf aan alle bereidingen. 

Wil je lekkere kruiden bij de wortelen dan kan je onze blog ‘Welke kruiden bij wortelen?‘ lezen. Er staan heel veel ideeën in voor het kruiden van wortelen.

Wortelen Schoonmaken 

Om wortelen te koken is het handig om deze eerst schoon te maken en te snijden. Je kunt wortelen op verschillende manieren schoonmaken. Dit doe je omdat er altijd wat zand en/of aarde aan de wortel zit en de buitenste laag is wat harder dan de wortel. Lekkerder is het om deze eraf te schrappen of te snijden. 

Met Een Dunschiller

Snijd beide uiteinde van de wortel af. Ongeveer een centimeter en snijdt lelijke plekken eraf. Schil met een dunschiller voorzichtig de buitenste laag van de wortel. Grote wortels kunnen wel tegen een stootje maar kleinere wortels kunnen breken. Het schilt alleen wat moeilijker, kleine stukjes. 

wortels schillen

Schrappen Van Wortelen. 

Ook hier snijd je het beide uiteinde eraf. Ongeveer een centimeter. Dan houd je de wortel goed in jouw hand en zet je een scherp mes haaks op de wortel. Dus alsof je gaat snijden. Dan maak je geen snijbeweging door de wortel maar zet je een scherp met haaks op de wortel. Dan haal je het mes langs de wortel van boven naar beneden terwijl je goed het mes aandrukt tegen de wortel. Zo ontdoe je de wortel van zijn jas. 

Koop Schoongemaakte Wortelen

Wortelen kun je in plastic kopen die al zijn geschrapt. De houdbaarheid is korter dan van wortelen die je vers koopt. Deze wortelen zijn kant en klaar voor gebruik. 

Wortelen Snijden 

Er zijn ook weer verschillende manieren van snijden.  

 • In plakjes 
 • Raspen 
 • Blokjes 
 • Stukjes wortel van 1 of 2 cm 
 • Julienne, dat zijn dunne reepjes 

Wortelen snijd je op verschillende manieren, omdat je deze voor verschillende doeleinde gebruikt.  

Plankjes kun je gebruiken voor rauwkost net als geraspte wortelen of wokken zonder te koken. Blokjes kun je gebruiken door een huzarensalade bijvoorbeeld maar wel gekookt. Groter stukjes van 1 a 2 centimeter of reepjes kun je voor het koken, wokken, stoven en stomen gebruiken. Niet gesneden wortelen kun je voor een ovengerecht gebruiken of om zo op te eten. 

Wortelen Koken 

Om wortelen te koken maak je deze eerst schoon zoals boven omschreven of je koopt ze kant en klaar. Wel kunnen ze in stukjes worden gesneden voor een kortere kooktijd.

Bereidingswijze: 

 1. Zet een pan met water op met een beetje zout en suiker op de warmtebron en laat deze koken. 
 2. Voeg de wortelen toe aan het kokende water en laat deze ongeveer 10 minuten koken wanneer het stukjes wortelen zijn. Voor grote stukken kun je 15 tot 20 minuten rekenen. 
 3. Na de kooktijd prik je in een wortel en voel je of dit makkelijk gaat. Bij twijfel prik je deze uit de pan, blaas je even en proef dan of hij gaar is.  
 4. Giet de wortelen af in een vergiet en laat even uitlekken. 
 5. Doe de wortelen weer terug in de pan en doe er een klontje plantaardige boter bij (een halfvolle eetlepel voor 2 personen). 
 6. Schud de boter even door de wortelen zodat het smelt en de wortelen lekker romig worden.

Wij hebben ook nog een blog geschreven die alleen maar gaat over het koken van wortelen; ‘Hoe lang wortelen koken?‘ vertelt je alles over de verschillende manieren van wortelen koken.

Eet smakelijk! 

Wortelen Bakken 

Om wortelen te bakken, snijd je de wortelen zoals boven beschreven of je koopt ze kant en klaar. Ook hele wortelen met het loof eraan zijn prima om mee te bakken.

wortelen

Wanneer je wortelen gaat bakken moet je ze eerst voorkoken. Dit heet blancheren. Je kookt de wortelen 3 minuten in kokend water en je haalt deze er dan direct uit. Je laat ze uitlekken in een vergiet en wanneer de wortelen weer droog zijn kun je deze in de koekenpan doen.  

 1. Zet een koekenpan op de warmtebron en doe er plantaardige boter in (een eetlepel ongeveer).
 2. Voeg de wortelen bij de boter en bak deze even aan tot ze mooi bruin kleuren.  
 3. Haal de wortelen met een schuimspaan uit de pan en serveer de wortelen. 
 4. Ook hierna kun je een klontje boter bij de wortelen doen of wat kruiden.

Lekker bij gebakken aardappelen en zeker als deze goed gekruid zijn. Eet smakelijk! 

Wortelen Stomen 

Wortelen snijd je in het formaat dat je zelf wilt. Het kunnen repen of stukjes zijn, net wat je makkelijk vindt om te doen of leuk op je bord vindt staan. 

wortels stomen

Wortelen kun je bijvoorbeeld stomen in een stoompan of in een bamboe stoom pannetje die je in een grote pan zet. Ik vind deze makkelijk in gebruik maar er zijn verschillende stoompannen in de handel. 

 1. Vul een grote pan met een klein laagje water. Wanneer je de stoompan erin zet mag de bodem van dit bamboe pannetje niet onder water staan. De wortelen gaan dan koken en dat wil je nu niet. 
 2. Vul de bamboe stoompan met wortelen en strooi eventueel met wat gedroogde zachte kruiden zoals bieslook of peterselie over de wortelen, en zet deze in de grote pan. 
 3.  Doe de deksel op de stoompan en zet de warmtebron aan. Doe de deksel op de grote pan en laat het water koken. Wacht dan ongeveer 5 tot 10 minuten. Dat ligt aan de grote van de stukjes wortel. Door de hete stoom, die je pan vult, worden de wortelen gaar zonder zijn vitamine te verliezen.   
 4. Proef of je de wortelen gaar genoeg vindt en haal ze uit de pan. Pas op! De stoom is heet wanneer je de pan opendoet. 
 5. Je kunt nu een beetje zout strooien over de wortelen. 

Gestoomde wortelen moeten nog welk op smaakt gebracht worden met kruiden of andere smaakmakers zoals sesamzaad.

Wortelen Wokken 

Maak de wortelen schoon zoals boven omschreven en snijdt de wortelen in dunne plakjes van 2 mm of blancheer de wortelen eerst wanneer je stukjes wortel van bijvoorbeeld een centimeter, wilt wokken.  

Blancheren of kort koken, hoe gaat dat in zijn werk? Wortelen 3 minuten koken en dan direct uit het water halen voor je gaat wokken. Dit is blancheren. Daarna doe je direct de wortelen, na het uitlekken, in de wok om te wokken. 

 1. Zet de wok op een warmtebron en laat er een beetje olie of plantaardige boter in smelten.  
 2. Voeg de stukjes wortel toe aan de boter en hussel de wortelen ongeveer 3 tot 5 minuten om. Blijf de wortelen bewegen en/of ‘omgooien’.  
 3. Voeg wat zout toe. Een beetje gedroogde bieslook smaakt ook prima. Schut dan het geheel nog even goed om zodat de kruiden zacht worden en smaak af gaan geven.
 4. Proef of de wortelen gaar zijn en schep ze dan uit de pan.
 5. Tijd om te serveren!  

Gewokt wortelen zijn altijd een feestje op tafel, omdat iedereen ze wel lust.

Wortelen Grillen 

Wanneer je wortelen wilt grillen hoef je deze als voorbereiding alleen maar te schillen of schrappen. Of je koopt de wortelen natuurlijk kant en klaar maar dat staat niet zo leuk op je bord als vers gegrilde wortelen. 

wortelen

Je kunt voor de presentatie een stukje van het groen eraan laten zitten. 3 cm ongeveer; Dit staat gezellig op je bord. 

Hoe gaat het in zijn werk: 

 1. Leg de geschrapte wortelen in een ovenschaal en giet er een beetje zonnebloemolie overheen. Hussel de wortelen door de olie en voeg wat zout toe.
 2. Zet de schaal in de voorverwarmde oven van 180 graden en laat de wortelen grillen. Na ongeveer 30 tot 40 minuten zijn de wortelen gaar. Het ligt een beetje aan de dikte van de wortelen.  
 3. Schut halverwege even de wortelen om zodat zij overal gelijktijdig gaar worden. 
 4. Je kunt er wat Balsamico azijn erover schenken of wat fijngesneden peterselie erop strooien om het af te maken. Ook wat zout kan lekker zijn. 

Eet smakelijk met deze heerlijk gegrilde wortelen.

Wortelen Stoven 

Maak de wortelen schoon zoals beschreven staat onder het kopje ’wortelen schoonmaken’. 

wortelen
 1. Snijd de wortelen in reepjes of stukjes, net wat je wilt.  
 2. Zet een hapjespan op met plantaardige boter en laat dit smelten. 
 3. Voeg de wortelen toe en bak deze even aan. 
 4. Nu kun je water en een schepje suiker toevoegen of 200 ml sinaasappelsap. Kijk of dit genoeg is voor de grote van de pan. Voor 2 personen is dit genoeg.
 5. Laat dit op een laag vuur stoven door de deksel op de pan te doen. Kijk regelmatig of de wortelen niet droog koken. Voeg dan vocht toe naar keuze. 
 6. Je kunt kruiden toevoegen tijdens het stoven, ZIE HIER, maar na het stoven kun je ook Wat fijngesneden peterselie erover strooien.  

Zoals je ziet kun je wortelen op verschillende manieren bereiden. Veel kookplezier!

Heb je nu nog verse wortelen of een wortel gerecht over, neem dan een kijkje op onze blog ‘Hoe wortelen bewaren?‘, zou kan je wortelen nog lekker lang bewaren.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs