Hoe Lang Wortelen Koken?

Deel deze blog makkelijk via:

Wortels of wortelen zijn er in verschillende kleuren te verkrijgen al is de oranje wel de meest bekende in Nederland. Oranje wortelen zijn in de 17 eeuw in opkomst gekomen door protmotie van de oranje kleur. De zoon van Willem van Oranje en zijn vrouw wilde een trend zetten. Wortelen die wit waren of paars zijn daardoor in de vergetelheid geraakt. Gelukkig zijn zij nu weer in opkomst. Maar hoe lang moeten wortelen koken?

#WijzeKooktijd
1Wortelen koken beetgaar10 minuten
2Verse wortelen koken 15 minuten
3Wortelen koken kruiden 10 minuten
4Wortelen koken met suiker10 minuten
5Wortelen koken magnetron6 minuten
6Wortelen koken baby10 minuten
7Gekleurde wortelen koken 15 minuten
8Wortelen wokken eerst koken5 minuten

Wortelen kun je koken op verschillende manieren. Dit kun je hieronder lezen. We beginnen met ‘eenvoudig wortelen koken; het basis recept.

Hoe Wortelen Koken

Om ze te koken is het lekker om deze eerst te schrappen, zodat de buiten kant van de wortel eraf is (of je gebruikt een dunschiller). Je kunt ook al kant en klare geschrapte wortelen kopen in een plastic verpakking. Deze zijn minder lang houdbaar maar wel ontzettend gemakkelijk! 

wortelen schoonmaken

De schoongemaakte wortelen kun je heel koken en je kunt de wortelen in kleine stukjes snijden. Dan wordt ook de kooktijd verkort. Ik snijd altijd kleine stukjes wortel behalve bij speciale gelegenheden. Het staat gezellig wanneer je een hele wortels op een bord legt met het loof er nog aan. 

Hoe kook je klein gesneden wortelen: 

 1. De klein gesneden stukjes wortel (ongeveer 1 cm groot) doe je in een pan met koud water. De wortel staat net onder water. 
 2. Voeg en flinke snuf zout toe en doe de deksel half op de pan. 
 3. Zet de warmtebron aan en laat de wortelen ongeveer 10 minuten koken of halfhoge stand.  Wanneer je wortelen groter zijn kan de kooktijd 15 minuten zijn. Proef dus altijd even voor je gaat afgieten! 
 4. Giet de wortelen af in een vergiet en schut de wortelen even om. 

Dit is de basis van het wortelen koken. Wil je meer weten, dan kun je hieronder andere mogelijkheden zien wat betreft koken van wortelen. 

Wanneer je na het koken wortelen over hebt, gekookt of verse, dan kun je in onze blog ‘Hoe wortelen bewaren?‘ lezen hoe je het beste de wortelen kunt bewaren. 

Verse Wortelen Koken 

Wanneer je verse wortelen in zijn geheel wil koken duurt dit wel even wat langer maar het staat verrassend leuk op een bord. Ik laat het loof er dan een stukje aanzitten.  

wortelen
 1. Schrap de wortelen of gebruik een dunschiller om de buitenste laag van de wortel te verwijderen.  
 2. Hierna snijd je het loof tot op 3 of 4 centimeter van de wortel eraf. Ik laat dus 3 cm van het groen zitten.  
 3. De wortelen gaan in de pan, met suiker en zout, en je laat de wortelen koken. Ongeveer 15 minuten. 
 4. Prik met een vork even in de wortel om te bekijken of de wortel gaar is. 
 5. Giet de wortelen voorzichtig af, want je wilt deze heel laten.  

Wortelen Koken Met Suiker  

Wortelen zijn al zoet van zichzelf, echter willen sommige mensen echt zoete wortelen. Dit kan door toevoeging van suiker aan het water. Voor 2 personen heb je nodig: 

 • 1 afgestreken eetlepel suiker 
 • 1 eetlepel plantaardige boter  
 • Wortelen

Hierboven kun je lezen hoe je wortels moet koken. Wanneer je de wortelen zoet wilt koken voeg je ook suiker toe aan het kookwater.  

Het ligt eraan hoe zoet jij de wortelen wilt maar ik voeg een afgestreken eetlepel suiker toe aan een pan met wortelen voor 4 personen. Ook de flinke snuf zout gaat mee de pan in. Dit zorgt voor een pittige smaak.  

De plantaardige boter voeg je toe aan de wortelen nadat zij zijn afgegoten. Gooi dan de wortelen weer terug in de pan en voeg de boter toe aan de wortelen. Schut de wortelen goed om zodat de boter smelt. 

Eet smakelijk! 

Wortelen Koken Kruiden 

Er staat een hele blog voor je klaar waar je alles kunt vinden over wortelen kruiden. Bekijk hiervoor onze blog ‘Welke kruiden bij wortelen?

Voorbeelden van kruiden bij wortelen zijn: 

 • 1 volle theelepel Peterselie 
 • 1 afgestreken theelepel tijm 

Dit is voor 2 personen. 

Kook de wortelen zoals hierboven beschreven.  We kunnen de wortelen nu op verschillende manieren kruiden.  

Wortelen kruiden doe je pas na het koken. Wanneer je kruiden in het kookwater doet en mee laat koken proef je daar niets meer van.  

Wanneer je de wortelen afgegoten hebt doe je de wortelen weer terug in de kookpan. Voeg je een klontje plantaardige boter toe (flora bijvoorbeeld) en schut de wortelen goed om.  

Daarna voeg je tijm of peterselie toe uit een potje. Het ligt eraan voor hoeveel personen jij wortelen hebt gekookt, daar pas je natuurlijk de hoeveelheid aan kruiden op aan.  

Zeg dat je voor 2 personen een volle theelepel peterselie toevoegt aan de wortelen en een afgestreken theelepel tijm. Tijm heeft een sterkere smaak dan peterselie. Schut de wortelen goed om, zodat de kruiden zich goed verspreiden. Proef vooral wat je ervan vindt en kruid bij wanneer je vindt dat het nodig is.  

Wil je verse en gewassen peterselie gebruiken dan snijd je een hoeveelheid peterselie (2 takjes zonder steel) en die strooi je na het toevoegen van de boter over de wortelen. 

Wortelen In De Magnetron 

Wanneer je ze in de magnetron wilt koken dan schrap je ook hier de wortelen van tevoren (kan ook met een dunschiller) of je gebruikt geschrapte wortelen uit de winkel.  

Het beste kook je de wortelen in en magnetronschaal. Daar zit vaak een deksel bij of je gebruikt magnetronfolie. 

Wat heb je nodig: 

 • Magnetronschaal met deksel of magnetronfolie 
 • 30 ml water
 • wortelen

Het klaarmaken gaat als volgt:

 1. Maak stukjes van 1 cm van de wortelen. 
 2. Doe deze in de schaal en voeg het water toe. 
 3. Leg de deksel op de schaal of doe er de folie overheen. 
 4. Zet de magnetron op vol vermogen. Bij 1000 Watt kook je de wortelen in 3,5 minuten gaar. Is het vermogen van jouw magnetron lager dan duurt de kooktijd langer.  
 5. Haal na de ‘ping’ de schaal uit de magnetron en haal voorzichtig de deksel van de schaal. Let op! Er kan stoom ontsnappen die zeer heet is. 
 6. Proef de wortelen. Zijn ze gaar dan kun je deze opdienen zijn zij niet gaar dan laat je ze nog een rondje maken in de magnetron. Proef om te weten of zij gaar zijn. 
 7. Voeg een beetje zout toe aan de wortelen na de kooktijd of kruid deze. 

Wortels Koken Baby 

Het koken van wortelen gaat hetzelfde als verse wortelen koken. Er zijn alleen wat keuzes te maken over het aanleren van groente eten. Voeg je zout toe of suiker of allebei.  Het kan ook een keuze zijn om dit weg te laten. Wortelen zijn van zichzelf al zoet. Om de baby te laten wennen aan groente en niet aan suiker (wat echt heel veel zit in potjes) raad ik aan om zonder suiker en zout te koken. Wanneer we eenmaal aan suiker zijn gewend kunnen we bijna niet meer zonder, toch? 

wortelen babyhapje
 1. Maak de wortelen schoon door te raspen of schillen met de dunschiller. 
 2. Snijd kleine schijfjes en kook de wortelen in 10 minuten gaar. 
 3. Giet de wortels af en doe ze in een hoge kom 
 4. Met een staafmixer maak je puree van de wortels maar het kan natuurlijk ook met andere keukenapparaten. 
 5. Je kunt er een plantaardig klontje boter bij doe maar zonder smaakt de wortel ook heel goed. Zeker wanneer de baby moet wennen aan smaken. 

Gekleurde Wortelen Koken 

Ook gekleurde wortelen kook je, wanneer in kleine stukjes, in 10 minuten. Maar wil je de wortels, in zijn geheel koken dan kan dat zelf 15 à 20 minuten zijn. Lees onder het kopje ‘verse wortelen koken’ hoe je dat kunt doen.  

Wortelen Wokken Eerst Koken

Wanneer je ze wilt gaan wokken kun je deze beter eerst even koken. Maak de wortelen schoon zoals beschreven onder het kopje ‘Hoe wortelen koken? Snijd dan de wortelen in de gewenste maat. Dat kunnen schijfjes zijn van 1 of 2 centimeter.

Kook de wortelen in een laagje water met een beetjes zout ongeveer 5 minuten. Dan zijn de wortelen voorgekookt en duurt het bij het wokken niet zo lang voor het gaar is.

Na 5 minuten giet je de wortelen af en laat je ze goed uitlekken. Doe dan de wortelen in de wok en maak jouw gerecht.

Smakelijk eten!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs