Welke Smaakvolle Kruiden Passen Erg Goed Bij Wortelen?

Deel deze blog makkelijk via:

Om de wortel smaak mee te geven kunnen we deze op verschillende manieren kruiden. Maar welke kruiden passen bij wortelen? In dit artikel wordt over verse kruiden als gedroogde kruiden geschreven. Wanneer het verse kruiden zijn zullen we dat erbij schrijven. Je kunt zelf kiezen of je verse of gedroogde kruiden gaat gebruiken.

Welke kruiden bij wortelen? 

wortelen
  • Peterselie 
  • Rozemarijn 
  • Laurier 
  • Salie 
  • Tijm 
  • Mind 
  • Kruidnagel 
  • Lavas (Maggiplant) 
  • Knoflook 

Iedere kruid heeft een eigen manier om zijn smaakstoffen los te laten. Wanneer je peterselie mee kookt worden de smaakstoffen van de peterselie met het water weggegooid en te weinig opgenomen in worteltjes. Daar proef je dus niets meer van. 

Hieronder wordt beschreven welke kruiden bij welke bereiding passen en wanneer de kruiden worden toegevoegd. Er zijn ook nog andere smaakmakers die smaak geven aan wortelen zoals sesamzaad en agavesiroop. Er zijn mogelijkheden te over. 

Wil je meer weten over het bewaren van wortelen? Lees dan ook ons artikel Hoe Wortelen Bewaren?.

Onderstaand worden hoeveelheden genoemd van kruiden en smaakmakers voor het lekker bereiden van wortelen. Deze hoeveelheden zijn bedoeld voor een gerecht van 2-3 personen.

Gekookte Wortelen kruiden  

Deze kruiden kunnen onder andere gebruikt worden bij het koken van wortelen: 

  • 2 el Peterselie vers
  • 1 blaadje Laurier 
  • 1 tl Salie gedroogd
  • 2 tl Tijm gedroogd
  • 0,5 tl Kruidnagelpoeder
  • 0,5 el Zout
  • snuf peper 
  • eventueel 0,5 el Suiker 

Een van de bekendste kruiden is natuurlijk peterselie. Peterselie wordt toegevoegd na het koken van de wortelen. Er mag een klontje boter bij de wortelen, om extra smaak toe te voegen. Omschudden en opdienen maar! 

Kruiden kan ook door wortelen in weinig water te koken met 2 laurierbladeren. Het laurierblad zal genoeg smaakstof af kunnen geven aan de wortelen tijdens het koken. Na het afgieten van het water blijven de smaakstoffen van deze kruiden, in de worteltjes zitten. Afgieten, klontje boter erbij en opdienen! 

Er is een andere manier om wortelen te kruiden. Deze manier is een makkelijke. Voeg wat kruiden toe aan het water van de wortelen. Dit kan salie zijn maar ook tijm is een mogelijkheid. Gebruik net genoeg water om de worteltjes onder water te laten staan. De hoeveelheid salie of tijm die je toevoegt is naar eigen smaak. Hierboven staat een richtlijn beschreven. Het is natuurlijk een uitdaging om dit uit te proberen bij het koken van wortelen. 

Ook na het koken van wortelen zou een klein beetje verse versnipperde mint een toevoeging kunnen zijn. Wel verse blaadjes gebruiken en niet te veel van deze kruiden toevoegen. Dit kan snel overheersen. 

Wat ook na het koken en afgieten van wortelen een verrassing zou kunnen zijn is kruidnagelpoeder. Doe een snufje kruitnagelpoeder over de wortelen heen. Ook hier geldt: niet te veel van deze kruiden, echt een snuf.  

Vroeger werd vaak een beetje suiker in het kookwater van wortelen gedaan. Daarbij een beetje zout. Eigenlijk is suiker niet nodig. Wortelen zijn al zoet van zichzelf.

Geroosterde wortelen kruiden 

Deze kruiden en smaakmakers kunnen onder andere worden gebruikt bij het roosteren: 

  • 1 el Rozemarijn of 2 eetlepel vers
  • 3 el balsamico 
  • 0,5 el Tijm of 1 el vers
  • Komijn 
  • 1 teen vers of 2 tl Knoflookpoeder
  • 1 tl Zout 
  • 0,5 tl Gemberpoeder 
  • 2 el Sesamzaadjes 
  • 1 el Olijfolie 

Verse tijm en rozemarijn gaan hand in hand wat betreft geroosterde wortelen. Halveer de wortelen in de lengte en leg ze op de bakplaat. Daarover de takjes verse tijm en rozemarijn verspreiden en voeg een beetje olijfolie toe. Na 25 minuten kunnen de wortelen uit de oven en wordt er een scheutje Balsamico overheen gegoten. Eventueel wat grof zeezout malen en over de wortels. Heerlijk! 

Het is ook mogelijk geroosterde wortelen te maken met agave siroop, gemberpoeder en sesamzaad en eventueel een teen knoflook uitgeperst. Doe deze kruiden en smaakmakers in een kom en doe er wat olijfolie bij, even roeren en schenk deze over de halve wortelen die op een ingevette ovenplaat liggen. Na 25 minuten zijn er heerlijk geurende en smakelijke wortelen te serveren. 

Wortelen stoven met kruiden 

Deze kruiden en smaakmakers kunnen onder andere worden gebruikt bij het stoven: 

  • Zout 
  • 1 takje Tijm of 2 tl gedroogd
  • 1 el Mosterd 
  • 1 tl Peper 
  • eventueel een beetje Suiker 

Wortelen kunnen prima gestoofd worden met verse kruiden. Een klontje boter in de pan bruin laten worden. Wortelen erbij en laten pruttelen met deksel op de pan. Een takje tijm, zout, peper en suiker naar wens toevoegen. Het is ook lekker om mosterd toe te voegen zodat het wat pittiger wordt. Dit laten pruttelen tot wortelen gaar zijn. De kruidenaroma’s zijn heerlijk in de wortelen getrokken.  

Geraspte wortelen kruiden 

Deze kruiden en smaakmakers kunnen onder andere worden gebruikt bij geraspte wortelen: 

  • 0,5 Citroen uitgeperst
  • eventueel een beetje Suiker 
  • 0,5 tl komijn (Djinten) 
  • 0,5 tl Knoflook gedroogd
  • 0,5 tl Zout 
  • snuf Peper 
  • 2 el Peterselie vers
  • 1 el Olijfolie 

Bij geraspte wortelen kunnen veel andere kruiden en specerijen toegevoegd worden bij een heerlijke rauwkostsalade. Lekkere smaakmakers kunnen hierbij zijn: citroen, suiker en gemalen komijn. Vermeng dit met soja-yoghurt. Dit roer je door de geraspte wortel en kan een eenvoudige maar heerlijke smaaksensatie zijn. 

Doe Knoflook, zout, peper en peterselie in een schaaltje met een beetje soja-yoghurt. Eventueel wat olijfolie erbij. Dit is heerlijk door een schaaltje geraspte wortelen. 

Zoals te lezen is zijn er vele kruiden die te gebruiken zijn bij wortelen. En er zijn vele variaties mogelijk om wortelen te kruiden. Leuk om uit te proberen en toe te passen. Veel plezier! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs