Hoe Wortelen Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Boswortelen, waswortelen of winterwortelen is een groente die heel goed is voor het lichaam. Het meeste bekend is toch wel dat je van wortelen beter gaat zien! Wat is nu de beste manier om wortelen lang vers en knapperig te houden. Hoe kan je wortelen bewaren?

Hoe wortelen bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Wortelen bewaar op een droge donkere plek bij ca. 13 graden.
  • In de koelkast kan je wortelen zonder loof 6-7 dagen bewaren.
  • In de vriezer blijven wortelen 1 jaar goed.
  • Winterwortel bewaar je buiten de koelkast op een koele donkere plaats voor 5-6 weken.  

Het bewaren van wortelen is sterk afhankelijk van de soort wortel en of de wortelen vers zijn. Het wordt allemaal hieronder besproken.  

Wil je meer weten hoe je wortelen kan kruiden? Lees dan ook ons artikel Welke Kruiden Bij Wortelen?

Wortelen Bewaren Buiten De Koelkast 

Boswortelen en de winterwortel kan je prima buiten de koelkast bewaren. Verwijder bij de boswortelen wel eerst het loof. Het loof onttrek anders vocht aan de wortelen waardoor ze slap worden. Het vermindert de houdbaarheid. 

De beste bewaarplek is op een donkere koele plaats bij 13 tot 15 graden. Vroeger was dit vaak de kelderkas maar vandaag de dag hebben de meeste huizen geen kelderkast, dus is het in huis zoeken naar deze plek.  

Op deze manier bewaart blijven de wortelen ongeveer 4 weken goed. 

Wortelen die gewassen zijn en gekocht worden in de supermarkt liggen daar in het koelvak. Deze wortelen kunnen niet buiten de koelkast bewaard worden. 

Wortelen Bewaren In De Koelkast 

Aangezien de meeste huizen geen kelder of koele donkere kast hebben worden de meeste wortelen in de koelkast bewaard. Dan kan ook alleen is de houdbaarheid korter. Bewaart in de koelkast kan je boswortelen ongeveer 6-7 dagen goed houden. Voordat je de wortelen in de koelkast legt verwijder dan wel eerst het loof.  

wortelen bewaren

Ook de winterwortel kan je in de koelkast bewaren. Het is niet ideaal en de houdbaarheid wordt korter dan dat je de wortel buiten de koelkast bewaard. Deze wordt ca. 2 weken korter dus de winterwortel kan je in de koelkast 2 weken bewaren. 

Voorverpakte gewassen en eventueel geschraapte wortel liggen in de supermarkt in het koelvak. Thuis moet je ze ook in de koelkast bewaren. Voor de bewaartijd moet je de houdbaarheidsdatum van de verpakking aanhouden. Zijn de wortelen over deze datum en je wilt ze nog eten, dan is er maar 1 advies, kijken, ruiken en proeven.  

Wortelen Bewaren In De Diepvries 

Alle wortelen kan je prima in de diepvriezer bewaren. Ingevroren blijven de wortelen tot wel 12 maanden goed. Na het ontdooien moeten de wortelen wel snel klaargemaakt worden. Ze zijn dan niet lang houdbaar. Maak de wortelen binnen 24 uur klaar. 

Wortels Bewaren In Water

Wat ook wel eens gedaan wordt is dat de schoongemaakte wortels worden bewaard in water. Het overkomt mij wel eens dat ik ze schoongemaakt en gesneden heb en dat we dan besluiten om iets anders klaar te maken.

Je kunt de wortels dan met pan en al in het water in de koelkast zetten. Dit kan maar voor 1 dag, want anders worden ze slap.

Beter is om ze uit het water te halen en ze te bewaren in de koelkast. Haal de wortelen uit de pan en dep ze een beetje droog. Doe ze vervolgens in een afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast. Zo kan je ze zeker 3 dagen bewaren.

Geschrapte Wortels Bewaren

Geschrapte en gesneden wortelen kan je prima in de koelkast bewaren. Spoel de wortels af onder de kraan en dep een beetje droog. Doe ze vervolgens in de afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast. Je kunt ze zo zeker voor 3 dagen bewaren.

geschrapte wortels

Wortelen Blancheren 

Wortelen kan je heel goed blancheren. Maak de wortelen schoon met water en schrap ze schoon. Niet schillen, want dan schil je heel veel vitaminen weg.  

Snij de wortel in plakken en kook deze plakken voor ca. 2 minuten in kokend water. Giet de wortelen af in een vergiet en spoel gelijk af met koud water. Dep de wortelen droog en doe de wortelen in een afsluitbare diepvriezer bak of plastic zak en leg in het vriesvak. De wortelen kan je nu zonder problemen 12 maanden bewaren. 

Wortelen Wecken 

Wortelen zijn heel goed in te maken, te wecken. Hiervoor moeten wel een aantal stappen doorlopen worden.  

Rasp de wortelen schoon en snij in plakken van 2 centimeter. Kook de wortelen voor twee minuten en spoel af onder de kraan met koud water.  

Kook gelijktijdig water in een pan en voeg voor elke liter water 100 gram suiker toe en zorg ervoor dat dit goed oplost. 

Doe de wortelen in de weckpot en vul af met het suikerwater tot 1 centimeter onder de rand. Sluit de pot en weck de potten voor 2 uur op 100 graden.  

Laar de potten nu afkoelen. Wanneer de wortelen geweckt zijn kunnen ze alsnog bedreven. Dit komt door de suikers. Kijk dus regelmatig naar de potten of ze troebel worden en of de kleur veranderd. Zo ja, dan niet meer eten. 

Wortelen Fermenteren 

Wortelen kunnen ook via fermenteren bewaard worden. Ook dit vraagt om wel wat handelingen.  

wortelen fermenteren

Maak de wortelen schoon en snij ze in plakken of rasp de wortelen. Stop de wortelen in een pot. Zorg ervoor dat de wortelen onder de hals van de pot zitten. Vul de pot in zijn geheel de wortelen. 

Los 5-10 gram suiker op per 1 liter water en vul de pot tot 1 centimeter onder de rand af met dit zoutwater. Doe de deksel op de pot maar sluit deze niet helemaal af. Zo kan het gas wat ontstaat ontsnappen. Laat de pot zo 2 weken staan. Na deze weken kan je proeven of het op jouw smaak is. Nog niet dan langer laten staan.  

Is het goed, sluit de pot dan af en plaats deze in de koelkast. De wortelen zijn zo maandenlang goed.  

Wortelen In Een Gerecht Bewaren 

Wortelen in een gerecht wat klaar gemaakt is, is ook te bewaren. Het is wel afhankelijk van de andere producten die gebruikt zijn. Hier is geen vast bewaartijd voor te noemen en het enige wat je kan doen is kijken, ruiken, proeven.  

Hoe Wortelen Schoonmaken 

Jonge wortelen moet je niet schillen of schrapen. Borstelen volstaat en de vitamine blijven in de wortel.  

Oudere wortelen kan je beter schrapen dan schillen. Met schillen worden vele vitamine weggesneden.  

Wortelen Niet Bewaren Bij… 

Wortelen kan je beter niet bewaren bij fruit en groente leggen die veel ethyleen gassen afgeven zoals peren, appels, mango en tomaat. Het ethyleen gas zorgt ervoor dat de wortelen snel verouderen en bitter gaan smaken.  

Wat Voor Soorten Wortelen Zijn Er?  

Als eerste de winterwortel. Dit zijn grote stevige wortels waarvan de kern lichter van kleur is dan de buitenkant. Deze wortelen worden pas in het najaar geoogst. Laat in het seizoen dus.  

Bos wortelen zijn lange slanke wortelen die in het voorjaar worden geoogst. In de winkel zit vaak het loof er nog aan. Ze worden vaak per bos verkocht.  

Waswortelen zijn grover en niet constant van vorm dan bospeen. Ze worden gewassen en zonder loof aangeboden in de supermarkt en liggen meestal in het koelschap.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs