Een goede vinaigrette maken zit m in de ingrediënten die je gebruikt. Een goede olijfolie voor salade en een mosterd waar jij van houdt. Een goede vinaigrette is smaakgevoelig. Wat jij lekker vindt hoeft een ander niet te waarderen. Kies dus vooral de ingrediënten uit die jij het lekkerste vindt. Ik schrijf in deze blog een paar voorbeelden. Maar hoe moet je nu eigenlijk een vinaigrette maken?
Meng olijfolie en azijn goed door elkaar. Voeg nu de mosterd toe en roer net zo lang tot je een egale substantie hebt. Nu heb je een vinaigrette. Wil je zoete vinaigrette voeg dan suiker toe. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals bieslook of peterselie.
Naast vinaigrette is er ook salade dressing. Ook hier hebben wij een blog over geschreven ‘Hoe Dressing Maken?‘ vertelt je er alles over.
Daarnaast is het misschien leuk om onze blog over soorten sla te lezen ‘17 Soorten Sla‘ dan weet je gelijk welke sla je waar voor kunt gebruiken.
Inhoudsopgave
Vinaigrette Maken
Deze basis vinaigrette kun je aanvullen naar eigen inzicht. Dit zijn voorbeelden met kruiden voor 2 personen:
- 3 el olijfolie
- 1 el azijn
- Peper en zout naar smaak
- Verse fijngehakte bieslook of peterselie, 1 eetlepel
Hoe maak je een Vinaigrette:
- Voeg olijfolie en azijn samen en roer dit goed door met een vork.
- Voeg nu kruiden toe en roer goed om.
- Voeg een klein beetje zout en peper toe en proef wat je ervan vindt. Wil je meer zout of peper dan kun je dit nu nog toevoegen.
Hieronder vind je nog een ander die zoeter is van smaak.
Vinaigrette Recept
Wanneer je een zoete vinaigrette wilt kun je aan het basisrecept nog iets zoets toevoegen zoals suiker of agavesiroop. Ook lekker met mosterd!
Benodigdheden:
- 3 el olijfolie
- 1 el azijn of citroensap
- 1 el mosterd
- Peper en zout
- 2 tl agavesiroop (AH) of suiker
Hoe maak je deze vinaigrette:
- Voeg de mosterd en azijn samen en roer goed door
- Voeg de olijfolie erbij en roer goed door.
- Nu mag de peper en zout erbij, proef of het genoeg is, doe dit beetje bij beetje….
- Ook de suiker kan erbij. Roer goed zodat de suiker goed kan oplossen, en proef dan of het goed is.
Vinaigrette Balsamico
Balsamico is een heerlijke azijn die goed bij groenten. Tomaat, wortelen en over gegrilde groenten.
Hoe maak je een vinaigrette met Balsamico:
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook of en halve eetlepel gedroogde bieslook
Hoe maak je deze vinaigrette:
- Roer de olijfolie met de balsamico azijn door elkaar
- Voeg de fijngehakte bieslook toe en roer dit nogmaals
- Giet dit over de gegrilde groenten of salade.
In plaats van Balsamico azijn kun je ook Balsamico crème gebruiken. Die is dikker en iets zoeter. Deze is kant en klaar bij in de supermarkt te verkrijgen.
Vinaigrette Citroen
Wanneer je deze frisse vinaigrette hebt geproefd ben je verkocht! Wanneer je de vinaigrette te zuur vindt mag je er natuurlijk een beetje agavesiroop bij doen. Jij weet wat je lekker vindt. Probeer het maar uit!
Wat heb je nodig om deze heerlijke vinaigrette citroen te maken:
- 3 eetlepels milde olijfolie
- 1 eetlepel citroen rasp
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel mosterd (welke jij lekker vindt)
- Bosje bieslook of peterselie fijngehakt
- Takje verse rozemarijn
- Eventueel 1 tl agavesiroop en suiker.
Hoe maak je deze vinaigrette:
- Roer de olie en de mosterd door elkaar, voeg nu de agavesiroop toe. Roer dit goed om en proef.
- Giet het citroensap erbij en roer wederom goed n proef. Vind je het te zuur dan kan er nog wat agavesiroop door.
- Voeg de rest van de ingrediënten erbij en roer deze goed door.
- Proef wat je vindt van jouw eigen gemaakte vinaigrette.
Lekker over je salade of voor het dippen van komkommer. Eet smakkelijk.
Vinaigrette Zonder Olie
Wanneer je om welke reden geen olie wilt of kunt gebruiken bij een salade of groente dan kun je een Balsamico-azijn of Balsamico cremé gebuiken. De creme is dikker dan de azijn en smaakt ook wat zoeter. Het zijn beide heerlijke producten over de groente heen.
Ook appelazijn kan over een salade heen gedruppeld worden.
Vinaigrette Frambozenazijn
Deze frambozen vinaigrette is een bijzondere. De frambozensmaak is heerlijk en door de agave lekker zoet. Het proberen waard. Wanneer je dit door een salade doet met verse frambozen is het dik genieten.
Benodigdheden:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 8 frambozen
- 2 tl agave siroop
- Peper en zout
Hoe maak je deze lekkere frambozen vinaigrette:
- Voeg alles, behalve zout en peper, in een kleine keukenmachine of staafmixer. Mix alles tot een gladde vinaigrette.
- Proef en voeg zout en peper toe naar wens. Proef weer en kijk of er nog meer zout op peper bij moet. Roer het goed door en geniet van deze vinaigrette.
- Giet het over de salade. Meer is het niet! Eet smakelijk!
Deze frambozen vinaigrette is heerlijk fris en zoet van smaak.
Vinaigrette Appelazijn
Bij deze vinaigrette wordt een sjalotje fijngesnipperd. Dit geeft een verrassende lekkere smaak aan de vinaigrette.
Wat heb je nodig bij de vinaigrette appelazijn:
- 150 ml milde olijfolie
- 50 ml appelazijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 tl agave
- ½ sjalotje heef fijn gesnipperd
- 4 kleingesneden takjes dille of 2 tl droge dille
- Peper en zout
Deze vinaigrette is voor 4 personen.
Hoe ga je deze maken? Meng alle ingrediënten, behalve peper en zout. Voeg een snufje zout en peper toe. Proef wat je ervan vindt en kruid eventueel nog bij.
Eet smakelijk!
Vinaigrette Asperges
Deze vinaigrette is een fruitige, met zijn sinaasappelsap en citroensap. Het is een verrassende combinatie maar het werkt!
Wat heb je nodig voor deze vinaigrette asperges:
- Sap van een halve citroen
- Sap van één perssinaasappel
- 2 el mosterd
- 1 tl tijm
- 2 el olijfolie
- Zout en peper
Hoe maak je deze vinaigrette:
- Voeg de citroensap en sinaasappelsap samen, en doe dit in een schaaltje.
- Voeg de mosterd en olie toe en roer dit goed door elkaar.
- De tijm mag nu bij de vinaigrette. Laat dit ongeveer 10 minuten staan dan kunnen de tijm smaak in de vinaigrette trekken.
- Proef nog even of je zout en peper toe wilt voegen, dan moet je dit nu doen. Goed roeren zodat alle smaken gemixt zijn.
Dit smaakt bijzonder goed bij groene asperges. Wil je een bechamelsaus bij jouw asperges dan kun deze vinden in onze blog ‘Hoe Bechamelsaus Maken?.
Vinaigrette Zure Room
Wat heb je nodig om een vinaigrette zure room te maken. Deze kun je op verschillende manieren maken. Omdat wij plantaardig koken gebruiken wij room van Oatly. Bij de grote supermarkten te verkrijgen.
Benodigdheden:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- Rode wijnazijn, ongeveer 1 eetlepel
- 2 volle eetlepels Oatly room
- Sap van bijna 1 citroen, de rest later toevoegen, wanneer je het niet te zuur vindt.
Hoe maak je deze vinaigrette zure room:
- Voeg de olijfolie bij de mosterd en roer deze goed door.
- De Rode wijnazijn mag er nu bij en roer goed.
- Sap van de citroen kun je nu ook bij het geheel doe net als de room.
- Roer alles goed door en proef wat je ervan vindt. Vind je het niet zuur genoeg dan voeg je nog wat sap van de citroen bij.
Vind je dat het romiger mag dan voeg je nog wat Oatly room toe.
Eten smaakt voor iedereen anders. Proef daarom zo veel mogelijk van wat je aan het maken bent en voeg toe wat je mist. Jouw smaakpapillen zijn de mijne niet! Durf te proberen!
Vinaigrette Artisjok Dip
Wat heb je nodig voor een heerlijke artisjok dip.
- 5 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels balsamico azijn
- 1 tl agave siroop
- 1 fijngesneden sjalotje
- Zout en peper eventueel.
Hoe ga je vinaigrette artisjok dip maken? Mix alle ingrediënten met een vork goed door elkaar. Proef wat je ervan vindt en voeg eventueel nog zout en peper toe.
Door deze 10 vinaigrette soorten kun je misschien zelf nog wel een nieuwe verzinnen en uitproberen. Maak een feestje van jouw vinaigrette, veel plezier en eet smakelijk!