Hoe Spinazie Wokken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Spinazie is een bladgroente die veelvuldig gebruikt wordt in diverse gerechten. Spinazie wordt ook in Nederland gekweekt en ligt daarom ook vers in de supermarkt. Spinazie kan je op meerdere manieren bereiden. In deze blog gaan we het hebben over wokken; Hoe spinazie wokken?

spinazie

Verse spinazie schoonmaken onder de kraan. Dan eerst de andere ingrediënten wokken. Voeg de smaakmakers toe zoals saus of kruiden. Voeg de spinazie in delen toe en roer om. Herhaal dit totdat de spinazie op is. Wok alles 2 minuten en serveer je gerecht.

Spinazie kan ook andere manieren bereid worden. Je kunt hier alles over lezen in onze blog ‘Hoe Spinazie Bereiden?.

Hier, in deze blog staat wokken van spinazie centraal. Wij gebruiken hiervoor verse spinazie.

Verse Spinazie Wokken

Voor het wokken gebruiken wij verse spinazie. Deze verse spinazie moet eerst schoongemaakt worden.

De spinazie wordt in een bak met koud water gedaan en het zand wordt er vanaf gespoeld. Laat de spinazie uitlekken in je vergiet. Nu kunnen we gaan wokken. Dit gaat snel want de spinazie slinkt heel snel. We gaan als volgt te werk

  1. Neem 200 tot 300 gram verse spinazie per persoon.
  2. Zet de wok op de warmtebron en doe hier een beetje olie in.
  3. Wanneer de olie warm is gaat een deel van de de spinazie in de wok.
  4. Nu is het een kwestie van blijven roeren, hou de spinazie in beweging in de wok totdat deze geslonken is.
  5. Nu kan weer een deel of de rest van de spinazie in de pan. Weer blijven roeren.
  6. Voeg eventueel zout en peper toe aan de spinazie.
  7. Nog even roeren en de spinazie is klaar.
  8. Deze hele bereiding van spinazie via wokken duurt ongeveer 4 minuten.

Spinazie Wokken Hoe Lang?

Zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen duurt het wokken van verse spinazie niet lang, ongeveer 2-4 minuten afhankelijk van de hoeveelheid.

Wanneer je spinazie gebruikt samen met ander ingrediënten en groente zal de spinazie als één van de laatste toegevoegd moeten worden aan de wok. Ook dan hoeven we de spinazie niet langer dan 2-4 minuten te wokken.

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Spinazie Wokken Recept

In het vervolg van deze blog behandelen we 4 recepten voor spinazie wokken. Dit zijn 4 suggesties, echter kan er met wokken niet veel fout gaan en kan je je eigen creativiteit gebruiken.

Kijk wat in je koelkast ligt en probeer het uit. Je kunt ander groente toevoegen, sojasaus, sambal, knoflook, ui, Alpro room,…mogelijkheden in overvloed. Gewoon proberen en wokken.

Weet je niet hoe je de spinazie in je gerecht kan kruiden? Kijk dan op onze blog ‘Welke Kruiden Bij Spinazie?‘ en je maakt altijd een heerlijk spinazie wokgerecht.

Spinazie Wokken Met Kip

Dit eerste recept van spinazie wokken is met vega kipstukjes. Verder wordt er sojaroom gebruikt en diverse kruiden. Voor spinazie wokken met kip heb je voor 4 personen de volgende ingrediënten nodig:

  • 600 gram spinazie
  • 100 ml soja kookroom
  • 1 uitje, gesnipperd
  • peper en zout
  • 1 bakje vega kipstukjes van bijvoorbeeld de Vegetarische slager.
  • 2 eetlepels pijnboompitten al of niet geroosterd
hoe spinazie wokken

Het bereiden van deze spinazie gaat als volgt:

  1. Bak eerst de vega kipstukjes aan en kruid deze conform de verpakking. Wanneer het klaar is zet het even apart.
  2. Zet vervolgens de wok op de warmtebron met een beetje boter.
  3. Fruit hierin de ui even aan. Doe vervolgens een paar handjes spinazie in de wok en roer dit om. Wanneer de spinazie geslonken is gaan er weer een paar handjes spinazie in de pan.
  4. Vervolgens worden de kookroom en de kip stukjes weer toegevoegd en even mee gewokt.
  5. Maak het geheel af met peper en zout en proef of het gerecht naar wens is.
  6. Serveer het vervolgens en bestrooi met een paar pijnboompitten.

Dit gerecht is heerlijk met bijvoorbeeld pasta. Eet smakelijk!

Spinazie Wokken Champignons

Champignons en spinazie is ook een heerlijke combinatie om te wokken. Wij voegen ook nog paprika toe aan het gerecht. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, gesneden in blokjes
  • 125 gram champignons, gesneden in plakjes
  • 600 gram verse spinazie
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
hoe spinazie wokken

Het wokken is eenvoudig en gaat als volgt:

  1. Zet de wok met de olijfolie op de warmtebron en maak de olie warm.
  2. Fruit vervolgens de gesnipperde ui en geperste knoflook even aan.
  3. Vervolgens gaan de gesneden paprika en champignons in de wok.
  4. Roer alles goed door elkaar en wok voor circa 2-3 minuten.
  5. Voeg nu telkens een paar handjes spinazie toe aan de wok en roer het geheel door elkaar, totdat de spinazie gesloken is.
  6. Voeg vervolgens de rest van de spinazie toe en roer weer goed door elkaar, totdat de spinazie geslonken is.
  7. Breng op smaak met peper en zout. Proef of het naar wens is, je kan het nu nog bij kruiden.

Het wok gerecht is klaar om geserveerd te worden. Lekker met gebakken aardappeltjes of door de rijst.

Spinazie Wokken Spekjes

De pittige smaak van vega spekjes en spinazie zijn een hele goede combinatie en het wokken is zo gedaan. Voor dit recept heb je voor 4 personen de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 rode ui, gesneden in ringen of blokjes
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 250 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 150 gram vega spekjes
  • 600 g verse spinazie
  • peper en zout
hoe spinazie wokken

Het klaarmaken in de wok doen we als volgt:

  1. Bak eerst de vega spekjes volgens de verpakking en zet deze dan even opzij.
  2. Zet de wok met de olijfolie op de warmtebron en maak de olie warm.
  3. Doe vervolgens de ui en knoflook in de pan en fruit deze even aan.
  4. Vervolgens gaan de cherrytomaten in de wok en deze worden voor 2 minuten meegebakken.
  5. De spinazie wordt in delen aan het gerecht toegevoegd. Roer alles goed door elkaar totdat de spinazie geslonken is. Dan gaat de rest van de spinazie in de wok.
  6. Voeg ook de vega spekjes toe en roer alles goed om.
  7. Breng op smaak met peper en zout en je gerecht is klaar.

Serveer je gerecht met bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Eet smakelijk!

Spinazie Wokken Ketjap

Dit laatste recept gaan meer de Oosters kant op, spinazie met ketjap en sambal. Het is een pittige variant op de traditionele spinazie wok gerechten. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 schaal vega wokstukjes of tofu
  • 3 el zoete ketjap
  • 2 uien, gesneden
  • 3 el zonnebloemolie
  • ½ el sambal
  • 600 gram verse spinazie
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
hoe spinazie wokken

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Bak de vega wokstukjes aan conform de aanwijzing op de verpakking en zet dan even apart.
  2. Rooster de sesamzaadjes aan in de wok zonder olie. Wanneer ze beginnen te verkleuren en er een heerlijke geur vanaf komt doe je de sesamzaadjes in een kom.
  3. Zet de wok met de zonnebloemfolie op de warmtebron en maak de olie warm.
  4. Fruit hierin de ui aan.
  5. Voeg de sambal en ketjap toe en maak even warm.
  6. Doe een de helft van de spinazie in de wok en roer alles om totdat de spinazie geslonken is.
  7. Vervolgens gaat de rest van de spinazie in de wok samen met de vega wokstukjes. Roer alles goed om.
  8. Eventueel nog zout en peper toevoegen. Dit hoeft niet, want het is pittig genoeg.
  9. Voeg als laatste de geroosterde sesamzaadjes toe aan de spinazie.

Dit is een uitstekend gerecht voor bijvoorbeeld Mie. Eet smakelijk!

Dit was het laatste recept voor spinazie wokken. Heb je nog verse spinazie of een spinazie gerecht over lees dan onze blog ‘Hoe Spinazie Bewaren?‘ dan kan je nog langer van je spinazie genieten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs