Hoe Spinazie Bereiden? Vele manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Deze bladgroenten is een populair ingrediënt voor salades en gerechten. De smaak is mild, dus het combineert mooi met andere ingrediënten. Het is een fantastische toevoeging aan smoothies, ovenschotels, lasagnes en quiches. De vraag die in onderstaand artikel wordt beantwoord is ‘Hoe spinazie bereiden’? 

Hoe spinazie bereiden? 

  • Koken van spinazie duurt 5 minuten.
  • Stomen van spinazie duurt 4 minuten.
  • Bereiden in de magnetron 2 ½ minuut.
  • Spinazie wokken en blancheren duurt 2 minuten.
  • Uit de oven circa 35 minuten.
  • Spinazie kan je éénmalig opwarmen.
  • In ‘no time’ sla vervangen door spinazie!

Spinazie is in verschillende verpakkingen verkrijgbaar; in pot, uit de diepvriezer, vers gewassen in plasticzak en gewone verse spinazie. Spinazie bestaat voor een groot gedeelte uit water en is daarom erg kwetsbaar, zeker de verse spinazie. Gebruik de groente het liefst op de dag van aankoop. Hieronder worden diverse manieren van spinazie bereiden besproken. Voor verse spinazie begint het altijd met het wassen en snijden.  

Wil je meer weten hoe je spinazie kan kruiden? Lees dan dit artikel op onze site; Welke Kruiden Bij Spinazie? Bewaren van spinazie is weer een andere blog, namelijk ‘Hoe Spinazie Bewaren?‘.

Hoe Spinazie Wassen En Snijden? 

Voordat verse spinazie klaar gemaakt kan worden moet het eerst gewassen worden. Doe de verse spinazie in een grote kom met water of vul de gootsteen met water en spoel de spinazie af. Hussel met je handen de spinazie goed door elkaar tijdens het afspoelen, er kan veel zand aanzitten. Als je veel spinazie hebt, verdeel de spinazie dan in meerder porties die je apart gaat wassen. Laat de spinazie nu uitlekken in een vergiet. 

Spinazie hoeft niet gesneden te worden. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijven de voedingsstoffen in de spinazie aanwezig. Tijdens het bereiden van spinazie slikt de spinazie die dan goed eetbaar is.  

Spinazie vers van de boer kan dikke steeltjes hebben, dit is vaak oudere spinazie. Deze kan je het beste wel verwijderen. Ze smaken anders en moeten langer gekookt worden. Voor de spinazie die je koopt in de supermarkt is het echter niet nodig de spinazie te snijden voor bereiden.  

Spinazie Kruiden 

Het is vaak lastig om groente op een goede manier te kruiden. Niet elk kruid is even lekker op elke groente. Spruitjes hebben een aantal kruiden die de smaak echt tot zijn recht doet komen.   

De kruiden zijn: Bieslook, kervel, knoflook, laurier, basilicum, dragon, koriander, marjolein, munt, nootmuskaat, rozemarijn, salie, selderij, komkommerkruid, komijn, kruizemunt, maggi (lavas), mosterd, peterselie.  

Wij hebben ook een artikel geschreven over het kruiden van spinazie. Dit artikel kan je hier lezen.

Kies de kruiden die je het meest aanspreken en die jij het lekkerst vindt.  

Spinazie Koken 

De makkelijkste manier om spinazie te bereiden is de spinazie te koken. Voor het koken van spinazie moet deze eerst gewassen worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Ze te een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Het hoeft geen grote hoeveelheid water te zijn. De spinazie mag net onderwater staan. Voeg nu een snufje zout toe aan de spinazie.  

Kook de spinazie nu voor 5 minuten, dan is deze beetgaar. Giet de spinazie af in een vergiet. Wanneer je spinazie stamppot maakt, vang dan een deel van het kookvocht op. Deze kan je dan later aan de stamppot toevoegen om het zachter te maken.  

De spinazie kan nu afgemaakt worden met zout en peper en eventuele andere kruiden.  

Hoe Spinazie Stomen? 

Wanneer een groente gekookt kan worden, dan kan je deze groente ook stomen. Dit is ook het geval met spinazie. Door te stomen blijven de smaak, kleur en textuur bewaard.  

Was de spinazie zoals boven omschreven is. De spinazie hoeft niet geheel droog te zijn.  

Zet de stoompan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Vul de stoommand met spinazie en doe de mand in de pan wanneer het water kookt. Doe de deksel op de pan en stoom de spinazie in circa 4 minuten beetgaar.  

Haal de stoommand uit de pan en serveer de spinazie op een schaal met je favoriete kruiden, zie bovenstaand, of alleen met peper en zout.  

Spinazie In De Magnetron Bereiden 

Spinazie kan je heel goed in de magnetron bereid worden. De een noemt het ‘koken in de magnetron’ en de ander ‘stomen in de magnetron’. Wij noemen het ‘bereiden in de magnetron’! 

Ook hier weer eerst de spinazie goed wassen. Dit is bovenstaand omschreven.  

Voor het bereiden van spinazie in de magnetron heb je een grote magnetronschaal nodig. Vul de schaal tot aan de bovenkant met spinazie. Doe de deksel op de schaal en zet de magnetron op de hoogste stand. Stel de timer in op 2 ½ minuten. Tijdens het bereiden zal je zien dat de spinazie enorm slinkt. Roer de spinazie in de magnetronschaal even om en stel de timer in op 2 minuten.  Wanneer de tijd voorbij is wordt de schaal uit de magnetron gehaald.  

De spinazie kan nu geserveerd worden met je favoriete kruiden.  

Spinazie Wokken 

Spinazie kunnen we ook bereiden door te bakken in een wok. Bakken in een wok gebeurt op een hoog vuur en in een korte baktijd. Ook nu weer eerst de spinazie wassen en schoonmaken zoals boven is omschreven. Dep nu de spinazie schoon in een theedoek of met keukenpapier.  

hoe spinazie bereiden

Begin met het verwarmen van olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog stand van de warmtebron. De olie zorgt ervoor dat de bladeren snel dicht te schroeien en wat bruinig worden. Hierna kunnen andere specerijen en kruiden zoals gehakte knoflook, uien, paprika of chilipoeder aan de olie worden toegevoegd en kort worden gekookt. 

Voeg nu per keer een handje spinazie toe, roer tot het verwelkt is, voeg dan de rest van de bladeren toe. Dit proces duurt enkele minuten. De beste methode om de spinazie door elkaar heen te husselen is met een knijptang, zo kan je de spinazie namelijk uit elkaar trekken.  

Wanneer de spinazie klaar is kan deze gelijk geserveerd worden op een schaal.   

Spinazie à la crème

Een variatie op bovenstaande bereiding is om plantaardige kookroom toe te voegen. Hiervoor laat je uit bovenstaande bereiding de paprika en chilipoeder weg en voeg je aan de spinazie, ui en knoflook 100 milliliter plantaardige kookroom toe.  Je hebt dan de welbekend spinazie à la crème gemaakt.  

Spinazie Blancheren 

Spinazie wordt vaak geblancheerd, zodat de spinazie verwerkt kan worden in andere gerechte.  

Voor het blancheren moet eerst de spinazie gewassen worden zoals boven is omschreven. 

Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt gaat de spinazie in de pan. De spinazie wordt nu voor 2 minuten gekookt.  

Je kunt de spinazie ook stomen, dit is omschreven in het hoofdstuk ‘Spinazie Stomen’. De stoomtijd is circa 1 ½ minuten.  

Spoel vervolgens de spinazie af in een bak met water, het liefst ijswater (koud water met een paar ijsblokjes). Zo blijf de kleur behouden en wordt het garingsproces gestopt.  

Het kan nu verwerkt worden in andere gerechten. 

Spinazie uit de oven 

Spinazie kan ook goed verwerkt worden in een ovenschotel. Voor deze bereiding van de ovenschotel wordt geblancheerde spinazie gebruikt, zie bovenstaand.  

Verwarm de oven voor op 170 graden.  

Neem een ovenschaal en vet deze in met boter. Doen nu 6oo gram kleine krieltjes in de pan, voeg vervolgens de spinazie toe en bestrooi met zout en peper en nootmuskaat. Zet de schaal in het middel van de oven en bak nu voor 35 minuten.  

Doe vervolgens 400 gram gesneden kastanjechampignons toe aan de schaal, hussel de ingrediënten door elkaar en zet weer in de oven voor 15 minuten.  

Het gerecht is nu klaar en kan geserveerd worden.  

Spinazie Rauw Eten 

Spinazie kan ook rauw gegeten worden. Hiervoor moet het wel goed gewassen worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Spinazie In De Salade 

Spinazie is een prima basis om een salade mee te maken. Je kunt de traditionele sla namelijk vervangen door spinazie. Rauwe sla heeft al zijn oorspronkelijke vitamine en mineralen en is hierdoor uitermate gezond.  

Maak de salade verder klaar zoals je gewend bent en je hebt een leuke twist gegeven aan je eigen gemaakt salade.  

Spinazie In Smoothie 

Spinazie kan ook toegevoegd worden aan een smoothie. Het maakt niet uit welke smoothie je ook klaar maakt, spinazie is altijd een gezonde toevoeging. Mineralen, vitamine en ijzer zijn rijkelijk aanwezig in spinazie.  

Spinazie In Pesto 

Basilicum wordt vaak gebruikt als basis van pesto, maar spinazie is een goede vervanger. Gebruik hiervoor het liefst baby spinazie of verwijder de steeltjes van de oudere spinazie. Samen met pijnboompitjes wordt he een andere, maar heerlijke pesto.  

Spinazie Op De Pizza 

Spinazie wordt tegenwoordig ook veel gebruikt op de pizza. Bak je de spinazie mee in de oven? Dan eerst even blancheren. Hoe je dit doet staat boven omschreven. Je kunt de spinazie ook op de pizza doen na het bakken in de oven. Het is een leuke garnering en nog lekker en voedzaam ook.  

Spinazie In Een Wrap  

Waar vaak sla toegevoegd wordt in een wrap kan je de sla ook vervangen door spinazie. Dit geeft een afwisseling in smaak en geeft de wrap een lekkere knapperige ‘bite’.  

Eigenlijk kan je de sla in heel veel gerechten vervangen door spinazie, zo ook op bijvoorbeeld een sandwich. Wees creatief en heb het lef om het eens te proveren.  

Kan Je Spinazie Weer Opwarmen?  

Het antwoord is ja. Verse spinazie die bereid is kan je éénmalig weer opwarmen. Of het nu gekookte gestoomde, geblancheerde spinazie is of uit de oven of wok, je kan het weer opwarmen  

Het beste is, wanneer je het later weer wilt opwarmen, om de spinazie dan snel af te koelen en in de koelkast te plaatsen in een afgesloten bak. Je kan het dan uiterlijk 2 dagen bewaren.  

Hoe Spinazie Bewaren? 

Verse spinazie kan je na aankoop ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.  

Spinazie kan je ook in de vriezer bewaren voor 12 maanden. Dan moet je de spinazie eerst blancheren, zie bovenstaand. Maak vervolgens blokjes van de spinazie en vries deze in. Zo kan je steeds het juiste aantal blokjes ontdooien voor je gerecht.  

Zo, nu weet je alles over het bereiden van spinazie. Eet smakelijk.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs