Hoe Spinazie Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Spinazie, de heerlijke bladgroente van Nederlandse bodem. Deze groente is vers verkrijgbaar, in pot en natuurlijk de welbekende ingevroren spinazie uit de vriezer. Vele van ons hebben wel eens spinazie gekookt. Maar hoe kan je spinazie nu bewaren? 

Hoe spinazie bewaren?

  • Verse spinazie bewaar je 3 dagen in de koelkast en 12 maanden in de vriezer. 
  • Gekookte spinazie bewaar je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. 
  • Geopende pot spinazie, 2 dagen in de koelkast. 
  • Ingevroren en ontdooide spinazie, 2 dagen in de koelkast. 
hoe spinazie bewaren

Verse spinazie bewaren, gekookte spinazie bewaren, spinazie opwarmen na bewaren en nog veel meer komt aan bod in deze blog. Wij hebben ook een artikel geschreven over het bereiden van spinazie, de blog heet ‘Hoe Spinazie Bereiden?‘. Als je dan toch spinazie gaat klaarmaken, lees dan ook onze blog ‘Welke Kruiden Bij Spinazie?’. Dan maak je het wel zo lekker klaar! 

Hoe Spinazie Bewaren? 

Wat in deze blog eerst bespreken is verse spinazie bewaren. Verse spinazie in een zak gekocht in de supermarkt en verse spinazie van de groenteboer.  

Verderop in deze blog komen de andere soorten spinazie aan bod zoals ingevroren spinazie en gekookte spinazie.  

Verse Spinazie Bewaren 

Vers verpakte spinazie uit de supermarkt heeft altijd een THT (Tenminste Houdbaar Tot) datum en moet koel bewaard worden. Hou deze datum in eerste instantie aan. Heb je de zak opgemaakt en een deel gebruikt, en wil je later weer de spinazie gebruiken? Kijk, ruik, proef en bepaal zelf of de spinazie nog vers is. Is de onderkant van de zak nat, vochtig of snotterig? Gooi dn de spinazie weg.  

Zak spinazie van AH.

Kijken, ruiken en proeven geldt ook voor de spinazie van de groenteboer. Ook deze spinazie bewaar je in de koelkast en is in de regel 3 dagen houdbaar. Echter zijn ook hier je zintuigen weer de bepalende factor.  

Verse Spinazie Invriezen 

Wanneer je verse spinazie wilt invriezen is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. De verse bladeren met zak en al in de vriezer leggen is geen optie. 

Maak de spinazie schoon onder de kraan in een vergiet. Was het vuil en zand ervan af. Laar de spinazie vervolgens uitlekken. Haal daarna (alleen) de dikke stengels van de bladeren af.  

Spinazie Blancheren 

Zet een grote pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Zet ook een andere pan klaar met koud water en ijsblokjes. Heb je geen ijsblokjes? Zet dan het vergiet klaar in de gootsteen.  

Als het water kookt dan gaat de spinazie in de pan en deze koken we voor 2 minuten. Giet de spinazie af in het vergiet en doe vervolgens in de pan met koud water of spoel de spinazie langdurig af onder de koude kraan.  

Bovenstaand methodiek heet blancheren. Door het kort verarmen van de spinazie worden de eventueel aanwezige bacteriën gedood en door af te spoelen met koud water wordt het kookproces weer gestopt.  

hoe spinazie bewaren

Nu kunnen we de spinazie in een diepvries zak stoppen en in de vriezer leggen. Je kunt ze eventueel per portie verpakken en in de vriezer leggen.

De spinazie kan je nu 12 maanden bewaren maar ik hoop dat je het eerder op eet! Nu we verse spinazie besproken hebben, bespreken we de andere vragen over het bewaren van spinazie.  

Gekookte Spinazie Bewaren In De Koelkast 

Spinazie bewaren na koken kan. De gekookte spinazie moet wel snel afgekoeld worden en laat de gekookte spinazie niet langer dan 2 uur buiten de koelkast.   

Doe de overgebleven spinazie in een afsluitbaar bakje en plaats deze achter in de koelkast. Je kunt het zo nog 2 dagen bewaren.  

Gekookte Spinazie Bewaren In de Vriezer 

Gekookte spinazie kan je ook invriezen. Ook hiervoor geldt, doe dit zo snel mogelijk na het koken en uiterlijk 2 uur na he bereiden.  

Doe deze spinazie in een diepvrieszak en leg het in de vriezer. Gekookte spinazie kan je dan nog 3 maanden bewaren in de vriezer.  

Opnieuw Opwarmen Spinazie 

Er gaan heel wat verhalen de ronde over het opnieuw opwarmen van spinazie. Opwarmen van spinazie verhoogt het nitraat gehalte in de spinazie welke schadelijk is voor de mens. Althans dat was zo.  

De nitraatgehalten zijn vandaag de dag behoorlijk laag. Dit komt omdat de voedingsstoffen in de kunstmest die spinazie krijgt toegediend ook veranderd zijn.  De spinazie kan je dus gewoon opwarmen en eten. Echter geeft het voedingscentrum het advies om opgewarmde spinazie niet te geven aan zwangere vouwen en kwetsbare oudere. 

Spinazie Uit Pot Bewaren 

Voor spinazie uit pot gelden ook regels wat betref bewaren. Het eerst advies wat voor deze producten gegeven moet worden is het advies wat op de verpakking staat. Hier staat altijd aangegeven hoelang het (ongeopende) product houdbaar is. Meestal is dit een jaar.  

Spinazie in een pot die geopend is kan je afgesloten in de koelkast nog 2 dagen bewaren. Wil je het bewaren in de vriezer? Doe dan de spinazie in een bakje en leg deze in de vriezer. Nu kan je de spinazie zeker 3 maanden bewaren.  

Ontdooide Spinazie Bewaren  

Voor spinazie uit het vries gedeelte van de supermarkt gelden ook regels wat betref bewaren. Het eerst advies wat voor deze producten gegeven moet worden is het advies wat op de verpakking staat. Hier staat altijd aangegeven hoelang het niet ontdooide product houdbaar is. Meestal is dit een jaar. 

Ook ingevroren spinazie die ontdooid is kan je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Maar het best wat je met ingevroren spinazie kan doen is het juiste aantal deelblokje uit de verpakking halen en de rest weer terug doen in de vriezer. Zo blijft alles vers. 

Wanneer je deze ingevroren of gekoelde spinazie weer wilt gebruiken moet je je zintuigen gebruiken. Kijk of het er nog fris uitziet. Ruik of het nog fris is en als laatste proef een beetje of het nog lekker smaakt. Is er twijfel, gooi het dan weg.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs