Hoe Sperziebonen Wokken? Eerst koken of …

Deel deze blog makkelijk via:

De sperzieboon komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse continent en is een peulvrucht. Peulvruchten kunnen we op verschillende manieren bereiden. In deze blog aan we het hebben over; hoe sperziebonen wokken?

sperziebonen

Sperziebonen eerst schoonmaken en 4 minuten koken. Fruit de andere smaakmakers aan in de wok of hapjespan en wok voor 2 minuten. Voeg de sperziebonen en de kruiden toe en wok 6 minuten. Maak je gerecht af door eventueel saus toe te voegen en 1 minuut wokken.

Zoals gezegd, sperziebonen kunnen we op meerdere manieren bereiden. Hier hebben wij ook een blog over geschreven; ‘Hoe Sperziebonen Bereiden?‘.

De eerste handeling die we moeten doen is de sperziebonen schoonmaken. Daar gaat het volgende hoofdstuk over.

Heb je trouwens geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Sperziebonen Schoonmaken

Het komt erop neer dat we de beide uiteinde van de sperziebonen moeten afsnijden. Daarna kunnen we de sperziebonen eventueel doormidden breken of snijden.

Tijdens je werkzaamheden in de keuken zijn goede en scherpe messen van essentieel belang. Dit maakt het werk leuk en makkelijk. 

Sperziebonen Eerst Koken

Voordat we gaan wokken of roerbakken met sperziebonen is het verstandig deze eerst kort te koken. De sperzieboon heeft een relatief lange bereidingstijd en door ze even te koken zal het bereiden in de wok korter duren. Wat we moeten doen is het volgende:

  • Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg geen zout toe, want dan wordt de schil hard.
  • Wanneer het water kookt gaan de sperziebonen in de pan en breng het water weer aan de kook.
  • Kook de sperziebonen nu voor4 minuten en giet ze af in het vergiet.

De sperziebonen zijn nu klaar. We kunnen gaan wokken.

Sperziebonen Wokken Recept

Voor het wokken van sperziebonen wordt vaak een recept gebruikt. Prima, want dat geeft ons enige houvast. Echter is een recept niet ‘heilig’. Koken/wokken is ook je eigen inspiratie gebruiken.

Onderstaand worden meerdere recepten besproken met verschillende ingrediënten en kruiden. Heb je één van de ingrediënten of kruiden niet in huis? Kijk dan in je koelkast of kruidenrek wat je wel hebt staan en wat je als vervanger kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan paprika, tomaat, champignons, knoflook, ui, vega gehakt en spekjes, ….noem maar op. Maak desnoods je eigen creatie. Experimenteer er oplos!

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden.

Sperziebonen Wokken Ketjap

Ketjap is een saus die vaak gebruikt wordt om te wokken of roerbakken. Logisch, want het heeft een zoetige smaak die ingrediënten anders laat smaken. Wat je nodig hebt voor 4 personen is het volgende:

  • 800 g sperziebonen, kort gekookt
  • 3 teentje knoflook, geperst
  • 1,5 cm gember, geschild en gesneden
  • 2 bosuitjes, gesneden
  • 60 ml ketjap manis
  • 2 tl sambal
  • 20 g sesamzaad
  • 2 el zonnebloemolie
Hoe sperziebonen wokken

De bereiding gaat als volgt:

  1. Kook de sperziebonen zoals boven omschreven en spoel ze met koud water af.
  2. Zet de wok met de olie op de warmtebron en maak de olie warm.
  3. Fruit in de wok de knoflook en gember.
  4. Voeg de sperziebonen toe en wok dit voor 4 minuten met de knoflook en de gember.
  5. Voeg de ketjap, sambal, sesamzaadjes en een beetje water toe en wok dit voor 3 minuten. Proef of je gerecht op smaak is. Nu kan je het eventueel nog bij kruiden met ketjap en/of sambal.
  6. Voor de bosui toe en wok voor 1 minuut en je bent klaar.

Serveer je gerecht met gebakken aardappelen of gekookte krieltjes. De gekookte krieltjes kan je aan het eind nog even mee wokken, ze nemen dan lekker de saus op.

Sperziebonen Roerbakken Champignons

Champignons en sperziebonen zijn een goede combinatie om te roerbakken. Als je kleine champignons koopt kan kunnen ze heel in de wok en dat nog leuk op je bord ook. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 600 g sperziebonen, kort gekookt
  • 250 g champignons, heel of in plakjes
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 takje tijm, peterselie of 2 bosuitjes
  • peper en zout
  • 3 el zonnebloemolie

Dit is een eenvoudig gerecht, maar niet minder lekker. De bereiding gaat als volgt:

  1. Zet de wok op de warmtebron en maak hierin de olie warm.
  2. Fruit de ui en knoflook even aan.
  3. Voeg de champignons en wortelen toe en wok deze mee met de ui en knoflook.
  4. Na een minuutje gaan ook de sperziebonen in de wok.
  5. Voeg peper toe en wok dit nu voor 6 minuten.
  6. Voeg vervolgens de tijm toe en eventueel wat zout.
  7. Proef of je gerecht klaar is door met een vork in de sperziebonen te prikken. Deze moet er makkelijk in gaan.
  8. Vergeet ook niet te proeven of je gerecht op smaak is.

Je gerecht is klaar om geserveerd te worden. Lekker met rijst, aardappelen of pasta. Eet smakelijk.

Sperziebonen Wokken Met Spek En Tomaat

Dit is een gerecht wat in veel Nederlandse keukens gemaakt wordt. Het zoete van de tomaat en zoute van spekjes is een smakelijke combinatie. Je heb voor 4 personen de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gr sperziebonen, schoongemaakt en kort gekookt
  • 200 gr vega spekjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 8 kers- of cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 el balsamicoazijn of een halve uitgeknepen citroen

Het klaar maken gaat als volgt:

  1. Maak de sperziebonen schoon en kook ze kort zoals boven staat omschreven.
  2. Zet de wok op de warmtebron en fruit de knoflook en vega spekjes even aan.
  3. Voeg de sperziebonen en de gehalveerde tomaten toe en roerbak alles voor 5 minuten.
  4. Voeg de balsamico, zout en peper toe en breng je gerecht op smaak.
  5. Proef een sperzieboon om zeker te weten dat ze beetgaar zijn. Zo niet, wok dan nog even langer door.

Dit is alles. Lekker snel te serveren met gebakken aardappelen of witte rijst en zet je zo een lekker gerecht op tafel. Je kunt het nog bestrooien met plantaardige kaas of pijnboompitjes.

Sperziebonen Wokken Kruiden

Soms hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn en wil je gewoon lekker gekruide sperziebonen uit de wok. Met de volgende kruidencombinatie gaat dit vast lukken. Voor 4 personen heb je nodig:

  • 600 gram sperziebonen, schoongemaakt en kort gekookt
  • 1 tl Provençaalse kruiden of Italiaanse kruiden
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 2 el ketjap Manis 

Het bereiden doe we als volgt:

  1. Zet de wok of hapjespan op de warmtebron en maak de zonnebloemolie warm.
  2. Voeg de voorgekookte sperziebonen en Provençaalse kruiden toe en wok alles goed door elkaar.
  3. Na 2 minuten gaat de ketjap in de wok, roer alles goed door elkaar.
  4. Wok alles voor 5 minuten. Proef een sperzieboon om zeker te weten dat ze beet gaar zijn.

Serveer je gerecht met gekookte of gebakken aardappelen; lekker Hollands.

Dit recept staat ook in onze blog ‘Welke Kruiden Bij Sperziebonen?‘ voor als je nog meer kruidige ideeën nodig hebt.

Heb je sperziebonen over? Lees dan onze blog ‘Hoe Sperziebonen Bewaren?‘, zo blijven ze lekker lang vers.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs