Hoe Snijbonen Wokken? Met Recepten

Deel deze blog makkelijk via:

Wanneer je snijbonen wilt wokken moeten er een aantal vragen worden gesteld voor je ze in de boter of olie bakt, in de wok. Het zijn vragen zoals: Hoe groot wil ik de stukjes snijbonen wokken en moet ik ze dan eerst voorkoken of wok ik de snijbonen alleen of komen er nog andere groenten of kruiden bij. Deze vragen en meer komen in deze blog ter spraken.

Was de snijbonen en snijdt het uiteinde van de bonen af. Snijdt de bonen in gelijke stukjes en kook deze eerst 3 minuten voor. Giet de snijbonen af, dan kunnen we gaan wokken. Met een beetje boter kun je de snijbonen in 10 minuten gaar wokken. 

Snijbonen zijn ook smakelijk om te stommen. Ze behouden dan hun kleur en echte smaak. Je kunt er alles over lezen in onze blog ‘Hoe Snijbonen Stomen?‘.

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Kan Je Snijbonen Wokken 

Snijbonen kun je zeker wokken. Je kunt ze een aantal minuten voorkoken zodat je ze minder lang hoeft te wokken voor ze gaar zijn maar ze kunnen ook rauw in de pan wanneer ze in ruitjes (of stukjes) zijn gesneden. Het ligt natuurlijk aan het recept hoe lang je deze dan in de wok moeten om te garen. Hieronder kun je een recept vinden om snijbonen te wokken. 

Snijbonen Wokken Hoe Lang 

Hoe lang je snijbonen moet wokken ligt aan een aantal zaken. Zijn de snijbonen in blokjes van bv. 2 centimeter gesneden of zijn zij door de snijbonenmolen gegaan en dus erg dun. Het kan ook zijn dat de snijbonen zijn voorgekookt. Dit heeft allemaal invloed op de wok tijd van de snijbonen. Hieronder een aantal wok tijden van bonen die rauw, voorgekookt of bevroren zijn.  

snijbonen
 1. Wanneer de snijbonen in blokjes van 2 centimeter zijn en niet zijn voorgekookt dan mag je een wok tijd aanhouden van ongeveer 15 minuten. Proef zelf na die 15 minuten of je het gaar genoeg vindt of dat je nog even wilt door wokken voor ‘goed gaar’. Dat is per persoon natuurlijk ook weer verschillend.  
 2. Wanneer je snijbonen voor hebt gekookt, 10 minuten, dan zijn de bonen gaar of bijna gaar. Dan hoef je de snijbonen niet echt mee te wokken om ze gaar te laten worden maar om toe te voegen aan een wok gerecht.   
 3. Het kan ook zijn dat je de snijbonen geblancheerd hebt, 3 minuten gekookt, en daarna hebt ingevroren. Dan voeg je de bevroren snijbonen stukjes bij jouw gerecht, zonder ze te ontdooien. Dan bak je ze lekker mee want ze zijn niet echt gaar maar je kunt ze korter wokken om te garen. Het ligt aan de hoeveelheid van de snijbonen wanneer deze zijn ontdooid. Eenmaal ontdooid kun je de snijbonen nog een minuut of 7 mee wokken eer zij gaar zijn (het ligt er ook aan hoe groot de boontjes zijn. Dun gesneden of in ruitjes). Proef altijd even of het naar jouw wens is.  

Je kunt de snijbonen ook op de dag of direct voor het wokken blancheren zodat de wok-tijd korter is als je dit makkelijker of prettig vindt. De bonen kun je dat toch lekker mee wokken en je weet zeker dat je niet lang hoeft te wokken.  

Recept Snijbonen Wokken 

Dit recept is puur en alleen snijbonen wokken. De basis dus. Verderop in deze blog zullen we een uitgebreider recept beschrijven. 

Wat heb je nodig voor 2 personen: 

 • 400 gram Snijbonen 
 • Zout 
 • Plantaardige vloeibare boter  

Bereidingswijze: 

 1. Zet een pan met water op de warmtebron en kook het water zonder zout, want dan wordt de schil van de bonen wat hard. 
 2. Snijdt ondertussen beide uiteinde van de snijbonen en snijdt dan de bonen in ruitjes of reepjes. (Gebruik eventueel een ‘ouderwetse’ snijbonenmolen). 
 3. Zet een vergiet in de gootsteen om de snijbonen af te gieten straks. 
 4. Wanneer het water kookt kun je de snijbonen in het kokende water doen. Laat het 3 minuten koken. 
 5. Voeg zout toe in het water, roer goed om. 
 6. Giet de bonen af. Ze zijn nu geblancheerd of te wel, kort gekookt 
 7. Laat de snijbonen uitlekken en zet de wok ondertussen op een warmtebron. 
 8. Voeg wat zonnebloemolie in de wok en laat dit heet worden. Daarna voeg je de bonen toe. Roer de bonen om of ‘gooi’ deze ze een beetje om.  
 9. Na een minuut of 7 proef je wat je van de gaarheid vindt. Zijn ze beetgaar of goed gaar, net wat je wilt. Voeg dan wat zout toe en schep de snijbonen dan nog even om.  

Gebruik andere kruiden wanneer je dit lekker vindt. Voor ideeën kan je onze blog ‘Welke Kruiden Bij Snijbonen?‘ bekijken.

Snijbonen Wokken Met Sojasaus 

Snijbonen kun je op allerlei manieren wokken en kruiden omdat ze een niet heel uitgesproken smaak hebben. De smaken van snijbonen en sojasaus zijn een lekkere combinatie. 

Sojasaus

Wat heb je nodig voor 2 personen: 

 • 400 gram snijbonen 
 • Plantaardige boter 
 • Sojasaus (of ketjap, deze is zoet) 
 • Pan met water 
 • Wok 
 • Vergiet 

Hoe maak je snijbonen met sojasaus: 

Bereidingswijze: 

 1. Snijd het uiteinde, de puntjes, van de bonen. 
 2. Snijd de bonen met de bonenmolen of snijd de snijbonen in zeer dunne reepjes. Zo hoef je ze niet voor te koken. 
 3. Zet de wok op een warmtebron en laat een klein beetje boter of olie warm worden. 
 4. Voeg de boontjes in de wok en gooi ze een beetje om, om scheppen mag ook. 
 5. Voeg nu de sojasaus of ketjap toe. Je kunt kiezen voor de zoute of zoete variant, en schep de soja goed door de snijbonen. 
 6. Laat de boontjes 5 minuten op midden hoog vuur wokken en proef dan of het naar wens is. Wil je beet gare snijbonen of goed gaar. Hoe dikker de stukjes snijbonen zijn hoe langer dat het duurt.  
 7. Schep de boontjes op.  

Lekker bij zilvervlies rijst en zoetzure groenten. 

Snijbonen Wokken Kerrie 

De combinatie snijbonen en kerrie doet het erg goed! Je moet er wel van houden. Ik heb een recept gemaakt met kerrie, je kunt m hier vinden: 

kerriesaus

Benodigdheden voor 2 personen: 

 • 400 gram snijbonen 
 • Kerrie 
 • Flora, plantaardige boter 
 • Zout 

Hoe ga je te werk: 

 1. Zet een pan met water op de warmtebron. 
 2. Snijd de puntjes van de bonen en gooi deze weg. 
 3. Snijd de snijbonen in dunne reepjes (of de snijbonenmolen) zodat deze snel gaar zijn.
 4. Gooi de snijbonen in het kokende water, zonder zout anders wordt de schil van de bonen wat hard. Zouten doe je echt aan het einde van de kooktijd.
 5. Kook de bonen ongeveer 15 minuten. Wanneer je proeft weet je of ze naar jouw smaak gaar genoeg zijn.
 6. Voeg wat zout toe en roer dit goed door het water. Na het afgieten blijft de smaak van zout op de bonen zitten.
 7. Giet de bonen af in de vergiet en laat ze goed uitlekken. Schut de bonen even om zodat er niet te veel water op je bord ligt na het opscheppen. 
 8. Doe de bonen terug in de warme pan en voeg een klontje boter bij de bonen. Naar eigen inzicht strooi je er kerrie overheen. (Ik zou beginnen met een theelepel). Hussel de kerrie lekker door de bonen zodat dit goed wordt verdeeld over de bonen. Proef of je de hoeveelheid kerrie lekker vindt en strooi er meer bij wanneer je het te weinig vindt. 

Heerlijk bij een groene salade met linzen en nieuwe aardappelen.  

Je kunt ook kerriesaus maken in plaats van losse kerrie eroverheen strooien. Hoe je deze saus maakt kan je lezen in onze blog ‘Hoe Kerriesaus Maken?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs