Hoe Snijbonen Lekker Kruiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Deze lange platte snijboon is een peulvrucht en wordt in schijfjes of in stukjes gesneden, gegeten. De snijboon kan goed samen met kruiden en daarom is er in deze blog aandacht besteed aan; Hoe snijbonen kruiden?

snijbonen
  • Nootmuskaat 
  • Zout en peper 
  • Knoflook 
  • Kerriepoeder 
  • Italiaanse kruiden 

Natuurlijk zijn er ook andere smaakmakers zoals een tuinkruiden bouillon, ketjap manis, sambal of plantaardige boter die de smaak verrijken van snijbonen.

Wanneer je bepaalde kruiden niet hebt die in het recept staan kun je die gewoon weglaten. Het is dan een beetje zoeken of je andere kruiden wat meer moet doen of dat je het zo laat. Proef vooral tussen door om te kijken of het naar je zin is, experimenteer ermee.

Zo wordt je kruidenkennis vanzelf groter en weet je op een gegeven moment hoeveel je in een gerecht kan gebruiken. Of je leest het recept wanneer je dit makkelijker vindt. Geniet van de maaltijd en veel plezier met kokkerellen. 

Trouwens heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Hieronder staat beschreven hoe je welke kruiden en smaakmakers kunt gebruiken bij snijbonen.  

Snijbonen Kruiden 

Onderstaand de makkelijke manier om snijbonen te kruiden. Wat heb je nodig voor dit recept: 

  • 500 gram gesneden snijbonen die gaar zijn. 
  • Peper en zout 
  • 1 tl Kerrie 
  • 50 gram Plantaardige boter 

Bereidingswijze: 

  1. Giet de snijbonen af wanneer ze gaar zijn. 
  2. Doe ze terug in de pan. 
  3. Voeg de boter toe en roer dit er lekker doorheen. 
  4. Voeg de kruiden beetje bij beetje toe. Dus zout, peper en kerrie toevoegen en roer dit er goed door heen zodat kruiden zich goed kunnen verspreiden. Proef of het naar wens is, kruid anders een beetje bij. 
  5. Dien het op in een schaal en serveer het.  

Dit is een lekker pittig gerecht. Past goed bij de rijst maar kan ook bij aardappelen. 

Kruiden Snijbonen

Deze lange platte snijboon is een peulvrucht en wordt in schijfjes of in stukjes gesneden gegeten. De snijboon kan goed samen met kruiden en daarom is er in deze blog aandacht besteed aan: 

Welke kruiden lekker zijn bij snijbonen? 

  • Nootmuskaat
  • Zout en peper 
  • Knoflook 
  • Kerriepoeder 
  • Italiaanse kruiden 
Italiaanse kruiden
Verse Italiaanse kruiden

Wanneer je bepaalde kruiden niet hebt die in het recept staan kun je die gewoon weglaten. Het is dan een beetje zoeken of je andere kruiden wat meer moet doen of dat je het zo laat. Proef vooral tussen door om te kijken of het naar je zin is, experimenteer er mee. Zo wordt je kruidenkennis vanzelf groter en weet je op een gegeven moment hoeveel je in een gerecht kan gebruiken. Of je leest het recept wanneer je dit makkelijker vindt. Geniet van de maaltijd en veel plezier met kokkerellen. 

Natuurlijk zijn er ook andere smaakmaker zoals bijvoorbeeld een blokje tuinkruiden bouillon, ketjap manis, sambal, plantaardige boter en olijfolie. 

Kruiden Voor Snijbonen 

Een hele lekkere klassieker is om de snijbonen met deze onderstaande kruiden te kruiden. Lekker en makkelijk! 

Bereidingswijze: 

  • 500 gram snijbonen, gaar 
  • 50 gram plantaardige boter
  • 1 tl Nootmuskaat 
  • Snuf Peper  
  • Snuf zout 
snijbonen kruiden
Nootmuskaat raspen
  1. Na het koken van de snijbonen giet je deze af en doe je ze terug in de pan. Je voegt een klont boter toe en roert dit er goed door heen. 
  2. Nu mogen alle kruiden toegevoegd worden. Bij de zout en peper is de hoeveelheid die je zelf gewend bent. Anders voeg je beetje bij beetje toe en proef je tussendoor of het genoeg is.  
  3. Roer de nootmuskaat goed door de snijbonen en proef of het genoeg is.  

Deze klassieker zal ongetwijfeld heerlijk smaken. Schep op vanuit de pan of dien het op in een leuke schaal. Eet smakelijk! 

Snijbonen Kruiden Stoven

Welke kruiden en smaakmakers heb je nodig om snijbonen te stoven: 

  • 500 gram Snijbonen in ruitjes gesneden 
  • Blikje tomatenpuree 
  • Scheutje olie om te bakken 
  • ½ blokje tuinkruiden bouillon 
  • 50 ml water 
  • 2 tenen uitgeperste Knoflook 
  • 2el Ketjap manis  
  • Sambal 
snijbonen kruiden
  1. Bak de knoflook even aan in olie, in een hapjespan.  
  2. Voeg daarbij de tomatenpuree en deze mag je ook 2 minuten even meebakken. Dan wordt de puree een beetje zoet. 
  3. Verkruimel een halve tuinkruiden bouillonblokje (of groentebouillon) boven de tomatenpuree en voeg 50 ml water toe. Roer dit goed om en laat het koken. 
  4. Voeg de ketjap manis erbij en de sambal. Roer dit even goed door. 
  5. Nu kunnen de snijbonen bij de tomatenpuree en mag je alles weer goed omroeren.  
  6. Stoof de snijbonen op een laag vuur, met de deksel op een kiertje, dus iets scheef op de pan. Zo ontsnapt er wel wat vocht maar niet te veel en gaat ook de deksel niet klepperen.  Na 20 minuten zijn de snijbonen gaar gestoofd en lekker gekruid. Let goed op of het vocht niet te veel verdampt want dan moet er een klein beetje water bij. Ook niet te veel want dan wordt het een waterige bende.

Dit smaakt goed bij rijst, mie of nasi! Eet smakelijk. 

Stamppot Snijbonen Kruiden

Het is ook lekker om een stamppot snijbonen met kruiden te maken. 

Wat heb je nodig voor dit recept: 

  • 1 afgestreken eetlepel Italiaanse kruiden, gedroogd 
  • 500 gram snijbonen gaargekookt 
  • 50 gram plantaardige boter 
  • 100 ml sojamelk 
  • 500 gram kruimige aardappelen gekookt 
  • Zout 
  • Peper 
  • Vega worst (bereiden volgens verpakking) 
snijbonen kruiden

Bereidingswijze: 

  1. Doe de gekookte aardappelen in de pan en doe daar een klontje plantaardige boter door. Ook de sojamelk kan worden toegevoegd.  
  2. Stamp en roer de aardappelen flink door elkaar tot je een smeuïge zachte puree hebt.  
  3. Doe de snijbonen en de tuinkruiden bij de aardappelen en roer dit goed door elkaar. Nu heb je een heerlijke stamppot snijbonen! Proef of er nog peper en zout door moet, anders breng je dit nog op smaak.  
  4. Serveer de stamppot met een lekkere Vega worst, die je bereid volgens de verpakking. 

Eet smakelijk! 

Snijbonen Kruiden Bakken

Om eens wat anders te doen met snijbonen is bakken ook een optie.  

Wat heb je nodig: 

  • 500 gram snijbonen, in 1 centimeter gesneden en 3 minuten gekookt. 
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden 
  • Scheut balsamico azijn 
  • Zout 
  • Peper 
  • Scheutje zonnebloemolie 
hoe snijbonen kruiden

Bereidingswijze: 

  1. Doe een scheutje zonnebloemolie in de pan en bak de snijbonen tot ze gaan kleuren. Blijf wel roeren af en toe. 
  2. Snij ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Wanneer je erg van knoflook houdt mag je natuurlijk meer gebruiken. 
  3. Doe de knoflook bij de snijbonen en roer dit er lekker door. Bak de bonen en knoflook nog een minuut of 3.  
  4. Geef het gerecht een snuf zout en peper en roer dit door. 
  5. Voeg en scheut Balsamico toe aan de snijbonen en roer dit door.  
  6. Laat je smaakpapillen zeggen of de snijbonen genoeg zijn gekruid en anders mag je nog peper, zout en/of balsamico doordoen. 
  7. Schep je creatie in een schaal of schep uit de pan op je bord en geniet ervan. 

Dat het je smaken mag!  

Zoals je hebt kunnen zien zijn er een aantal opties om snijbonen te kruiden. Gebruik zelf je fantasie, laat wat weg en voeg iets toe. Probeer het uit. Zo wordt koken leuk en verrassend. Succes! 

Wil je weten wat voor soorten bonen er allemaal zijn er hoe je ze kunt gebruiken? Lees dan onze blog ‘17 Soorten Bonen!‘ en je weet alles over bonen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs