Hoe Kerriesaus Maken? Meerdere varianten

Deel deze blog makkelijk via:

Kerrie is lekker en geeft je gerecht een Oosters tintje. Vaak gebruikt bij rijst gerechten is dit een heerlijke smaakmaker. Je kunt kerrie kant en klaar kopen maar zelf maken is leuker om te doen. Hoe kerriesaus maken, daar gaat deze blog over.

Kerriepoeder wordt gemengd met plantaardige boter en bloem en wordt gebakken. Daarna wordt de melk toegevoegd en krijg je saus. Je kunt ook andere smaakmakers toevoegen als ui en knoflook. Of maak het met kokosmelk of yoghurt.

Er zijn vele mogelijkheden om kerrie saus te maken. Onderstaand worden meerdere mogelijkheden besproken om de saus te maken. Kies jouw favoriet en ga aan de slag. Probeer en experimenteer met de ingrediënten. Maak jouw eigen kerriesaus.

Verschil Kerrie En Curry

Is het nu kerrie of curry? Of zijn het twee verschillende sauzen/ingrediënten? Het antwoord op de vraag is redelijk eenvoudig. Kerrie is een verzamelnaam van verschillende specerijen die samen kerrie vormen. Van kerriepoeder kan dus saus gemaakt worden. Kerrie kan vele verschillende ingrediënten bevatten. Elke kerrie is dus anders!

kerrie en curry

Bij Curry wordt er naast vele kruiden en specerijen ook rode pepers gebruikt. Dit geeft de rode kleur. Ook hiervan worden sauzen gemaakt, rode sauzen.

Kerriesaus Recept

Voor het maken van kerriesaus is het wel makkelijk wanneer je een recept hebt dat je kan volgen. Onderstaand worden meerdere recepten besproken om zelf kerriesaus te maken.

Deze recepten kan je natuurlijk gewoon volgen, maar je kan ook spelen met de ingrediënten en zo kom je tot jouw eigen kerriesaus recept. Koken is namelijk uitproberen en proeven of het smaakt. Dus ga lekker aan de slag en laat je creativiteit de loopt; maak een lekkere kerriesaus.

kerrie madras

De basis van kerriesaus zal ik je nu vast geven. Deze bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 25 gram plantaardige boter
  • 25 gram bloem
  • 200 milliliter soja melk
  • 1/2 bouillon blokje

Met deze 5 ingrediënten maak je zelf een eenvoudige kerriesaus. Simpel en lekker.

Door meerdere kruiden en smaakmakers te gebruiken kan je de kerriesaus helemaal naar je eigen wensen aanpassen. Onderstaand worden daarom 7 recepten besproken voor het maken van kerriesaus.

Kerriesaus Zelf Maken

Nu we de basis hebben kunnen we er saus van maken. Wat moet je doen?

  1. Smelt de boter in een pannetje op je warmtebron.
  2. Voeg de kerriepoeder toe en roer dit er doorheen, blijf roeren.
  3. Na 2 minuten voeg je de bloem toe aan de boter en kerrie. Meng het nu met elkaar. Het gaat nu klonten.
  4. Voeg beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren in het pannetje.
  5. Blijf dit doen totdat alle melk op is. Doe in de tussentijd ook het 1/2 bouillon blokje verkruimelen en in de pan. Maak de saus daarna nog verder warm.

Proef nu of je saus op smaak is. Voeg anders nog wat meer kerrie toe of een beetje zout. Is het te dik, voeg nog wat melk toe. Is het te dun, laat even inkoken. Voeg anders nog een beetje zout of peper toe.

Dit is de simpele manier om kerriesaus te maken. Nu zullen we onderstaand de uitgebreidere recepten bespreken. Om te beginnen kerriesaus met kokosmelk.

Kerriesaus Kokosmelk

Het maken van kerriesaus met kokosmelk is nog makkelijker om te doen. De basis van de saus is de kokosmelk en je hoeft dus geen boter en bloem te gebruiken. De basis is natuurlijk altijd uit te breiden met vele andere smaakmakers. Wat hebt je nodig?

  • 2 bosui, gesneden in ringen
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 el kerriepoeder
  • peper
  • snuf chilivlokken

Het maken gaat als volgt:

  1. Zet een pannetje op de warmtebron en maak hierin de kokosmelk warm.
  2. Voeg dan de kerriepoeder en de gesneden bosui toe. Maak dit 5 minuten warm, laat het niet koken.
  3. Proef de saus en breng nu op smaak met peper en zout.
  4. En weer even proeven; je kunt nu nog zout, peper of kerrie toevoegen. Wil je iets meer pit? Voeg dan een beetje chilipoeder toe.

Dit is hoe je kerriesaus maakt met kokosmelk. Anders dan met melk en bloem en dus ook anders van smaak.

Indiase Kerriesaus

De welbekende Indiase kerriesaus kan op vele manieren gemaakt worden. Onderstaand met knoflook en gember.

kerriepoeder
  •  1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1-2 el olijfolie
  • 2 cm gember, geschild en geraspt of klein gesneden
  • 1 eetlepel kerriepoeder Madras
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 200 ml kokosmelk of plantaardige kookroom

Het klaarmaken doe je als volgt:

  1. Zet een pannetje op de warmtebron en fruit hierin de ui, knoflook en gember.
  2. Voeg vervolgen de kerriepoeder toe en roer dit er doorheen.
  3. Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk of kookroom toe en meng alles goed met elkaar.
  4. Maak de kerriesaus warm, niet laten koken.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

Ook nu weer proeven of het lekker is. Je kunt het nog bij kruiden met kerriepoeder, peper en zout of voeg nog een beetje kokosmelk toe.

Kerriesaus Maken Zonder Bloem

Zonder bloem is het ook mogelijk om een dikkere saus te maken. Je kunt de saus vloeibaar maken echter een saus hoort dikker te zijn. Dat dikker maken van saus zonder bloem doen we met aardappelen.

  • 2 kruimige aardappelen
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 ui
  • Sojamelk
  • 1/2 bouillon blokje

Je gaat als volgt te werk:

  1. Schil de aardappelen en maak er blokjes van. Zo zijn ze eerder gekookt.
  2. Kook de aardappelen in een pan met water en zout. Giet de aardappelen af en bewaar een beetje van het kookvocht.
  3. Doe vervolgens de gekookte aardappelen, ui en kerriepoeder en bouillon blokje in de blender en mix het geheel.
  4. Voeg dan een beetje kookvocht toe en mix het nogmaals.
  5. Nu moet je zelf inschatten of het al op een saus begint te lijken. Is dat zo, voeg dan als laatste een beetje sojamelk toe voor een romige smaakt en mix het nogmaals. Nu moet het een saus zijn.
    Is het in eerste instantie nog te droog, voeg dan eerst nog wat kookvocht toe en later de melk.

Breng je saus op smaak met peper en zout. Nu heb je een kerriesaus zonder bloem gemaakt. Lekker over wat jij maar wilt.

Kerriesaus Maken Zonder Melk

Zonder melk kan je ook kerriesaus maken. Je kunt de melk vervangen door bijvoorbeeld gewoon water. Voor extra smaak kan je bouillon toevoegen. Kijk naar bovenstaande recepten en vervang de melk door water. Onderstaand nog een mogelijkheid.

kerriesaus
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 el bloem
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl zout
  • 250 ml water waar een 1/2 bouillon blokje in opgelost is.

Wat ga je doen?

  1. Fruit de gesnipperde ui en knoflook aan in de pan voor 4 minuten met de zonnebloemolie.
  2. Voeg de bloem en kerriepoeder toe en meng het goed met elkaar. Bak op een lage stand voor 3 minuten.
  3. Voeg het water in delen toe en blijf roeren. Nu wordt het een saus.
  4. Als laatst op smaak brengen met peper en zout.

Genoeg mogelijkheden dus op kerriesaus te maken zonder melk. Water doet in dit geval wonderen.

Kerriesaus Zonder Koolhydraten

Voor het maken van de saus wordt vaak bloem gebruikt. Dit ingrediënt is makkelijk te vervangen. Je kunt dit doen door amandelmeel te gebruiken.

Daarnaast kan je in bovenstaande recepten de van de kokosmelk de light variant gebruiken of helemaal vervangen door bouillon. Ook dan krijg je heerlijke kerriesaus.

Dus kijk naar bovenstaande ingrediënten en vervang ze door amandelmeel en bouillon of gewoon water.

Kerriesaus Met Yoghurt

Yoghurt, de plantaardige variant kan ook goed als basis dienen voor kerriesaus. Onderstaand een makkelijk recept voor deze kerriesaus.

  • ½ bosje bieslook
  • teentje knoflook, geperst
  • ui, gesnipperd
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el kerriepoeder
  • 250 gram yoghurt
  • zout en peper

Instructies voor het bereiden:

  1. Fruit de gesnipperde ui en knoflook aan in de pan. Voeg de kerriepoeder toe en bak even mee.
  2. Roer dit mengsel nu door de yoghurt, samen met de bieslook.
  3. Breng op smaak met zout en peper.

Deze saus kan je natuurlijk ook warm maken. Voeg dan de yoghurt toe aan de pan en maak het warm. Eet smakelijk!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs