Hoe Snijbonen Stomen? Met Stoompan of mand

Deel deze blog makkelijk via:

De snijbonen is een van de vele soorten bonen. Van de snijboon enten we de peul en de vrucht. Het klaarmaken van snijbonen doen we meestal door koken. Daarna kruiden met een beetje nootmuskaat en het kan geserveerd worden. Maar hoe kan je snijbonen stomen?

Maak de snijbonen schoon en snijd de snijbonen in even grootte stukken. Doe een laagje water in de pan en doe de snijbonen in de mand en de deksel op de pan. Voeg geen zout toe en stoom de bonen in ongeveer 10 -12 minuten beetgaar.

De snijboon is een groente waar veel meer mee gedaan kan worden dan alleen maar koken of stomen. Je kunt het bijvoorbeeld ook wokken. Daarnaast smaken ze nog lekkerder wanneer ze op smaak zijn gebracht. Je leest hier alles over in onze blog ‘Hoe Snijbonen Kruiden? Meerdere manieren‘.

Alhoewel koken het meest gebruikelijk is in de Nederlandse keuken heeft stomen toch onze voorkeur. De smaak, kleur en vitamine in de groente blijf zo behouden.

Hoe Lang Snijbonen Stomen

De stoomtijd van snijbonen is een beetje afhankelijk van de grote van de in stukken gesneden snijbonen. Kleine gesneden snijbonen hebben een stoomtijd van ongeveer 10 minuten. De grotere stukken snijbonen hebben een stoomtijd van 12 – 15 minuten.

snijbonen

Als je denkt dat ze gaar zijn prik er dan met een vork in en voel of ze beetgaar zijn. Beter nog is om een stukje snijboon te proeven. Is het nog te hard laat dan nog even een paar minuutjes extra stomen.

Snijbonen Stomen

Voor het stomen van de snijbonen worden de bonen eerst gesneden en schoongemaakt. Snijd de beide uiteinde van de snijbonen af. Snijd daarna met een scherp groot mes de snijbonen in even grootte stukken.

Zet de pan op de warmtebron en vul de pan met een laagje water. Doe de snijbonen in de mand terwijl je het water aan de kook brengt. Als het water kookt doe je de deksel op de pan en de stand naar middelhoog. Het water moet wel blijven koken.

Voeg geen zout toe. Zout maakt de schil van de snijbonen hard. Achteraf kan je de snijbonen op smaak brengen met kruiden. (zie bovenstaande link).

Je doet de deksel op de pan anders verdampt het water heel snel en heb je te weinig water om te stomen.

Stoom de snijbonen nu volgens bovenstaande stoomtijd.

Haal de snijbonen voorzichtig uit de pan. Gebruik ovenwanten want stoom is heel erg heet. Serveer de snijbonen nu.

Stoompan Of Stoommand

De groente kunnen we stomen in een stoompan, rieten stoommand of RVS stoommand.

Een stoompan met twee lagen heeft het voordeel dat je meerdere groenten tegelijk kan stomen. Deze pan van bol.com is een aanrader. Het heeft goede stoomgaten en is makkelijk schoon te maken.

Daarnaast zijn er goedkopere alternatieve zoals het RVS stoommandje. Dit mandje, welke je kan bekijken bij bol.com past zichzelf aan aan de grootte van de pan en is makkelijk schoon te maken.

Daarnaast zijn er nog mandjes van riet. Het voordeel is dat ook deze meerdere lagen hebben, zoals deze bij bol.com. Ze zijn alleen wel iets moeilijker schoon te maken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs