Hoe Lang Broccoli Koken?

Deel deze blog makkelijk via:

Broccoli is een veelzijdige groente die voor heel veel gerechten gebruikt kan worden. De bereidingswijze verschillen dan ook vaak. Van wokken en roerbakken tot stomen en stoven. Wij hebben het in deze blog echter over koken van broccoli. Maar hoe lang moet broccoli koken?

Hoe lang broccoli koken?

#WijzeDuur
1koken beetgaar5-7 minuten
2door gekookt voor baby8-10 minuten
3koken voor blancheren2-3 minuten
4koken voor verdere bereiding3-4 minuten

De bovenstaande kookwijze zullen allemaal besproken worden in deze blog. Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren voor koken van broccoli, deze staan beschreven in onze blog ‘8 Manieren Voor Broccoli Koken‘.

hoe lang broccoli koken

Ook kan je broccoli op andere manieren bereiden dan alleen koken. Deze manieren staan beschreven in onze blog ‘Hoe Broccoli Bereiden?‘.

Hoe Lang Broccoli Koken?

Broccoli beetgaar koken is broccoli lang genoeg koken zodat het nog een lekker ‘bite’ heeft. De kleur van de broccoli blijft mooi groen en de structuur en textuur blijven stevig. Hierdoor valt de broccoli niet uit elkaar op je bord.

Als eerste moeten we de broccoli snijden.

Broccoli Snijden

Het snijden van broccoli is nodig om ervoor te zorgen dat alle stukken even groot zijn, zodat de kooktijd ook even lang is voor de stukken broccoli.

Tijdens je werkzaamheden in de keuken zijn goede en scherpe messen van essentieel belang. Dit maakt het werk leuk en makkelijk. Dit messenblok op bol.com is een echte aanrader! 

We kunnen de broccoli in grote roosjes snijden, in kleine roosje en de stam kunnen we ook nog gebruiken. Daar beelden vaak meer vertellen dan woorden wordt in onderstaande video uitgelegd hoe we broccoli kunnen snijden.

Nu we dit gedaan hebben kunnen we broccoli gaan koken. Voordat je dat doet, spoel de broccoli af onder de kraan en met je vergiet. Spoel vuil en zand van de broccoli af.

Hoe Lang Broccoli Koken Beetgaar

Voor het koken van broccoli, zodat het beetgaar is moeten we de volgende stappen doorlopen:

 • Ze een pan met ruim water en een snufje zout op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 • Wanneer het water kookt kan de broccoli in de pan. Doet dit met een schuimspaan op spatten te voorkomen.
 • Breng het water opnieuw aan de de kook en kook de broccoli beetgaar in 5-7 minuten.
 • Je controleert of de broccoli beetgaar is door er met een vork in te prikken. Gaat de vork er makkelijk in dan is de broccoli gaar.
 • Is de broccoli nog niet gaar. Laat het dan een extra minuut koken, totdat de vork en makkelijk in gaat.
 • Giet de broccoli af in het vergiet en het is klaar om gegeten te worden.

De broccoli heeft nu nog een mooie groene kleur en de de roosje hebben nog structuur, ze vallen niet uit elkaar.

hoe lang broccoli koken

Nu kan de broccoli geserveerd worden. Je kunt de broccoli echter ook nog lekker kruiden. Hoe dit moet en met welke kruiden kan je lezen in onze blog ‘Welke Kruiden Bij Broccoli?‘.

Hoe Lang Broccoli Koken Voor Baby?

Voor een babyhapje moet broccoli anders gekookt worden. Het moet zachter zijn en de structuur van de broccoli mag losser zijn. De broccoli wordt na het koken gepureerd. Maar hoe lang broccoli koken voor baby? Hiervoor moeten de volgende stappen doorlopen worden:

 • Als eerst moeten we de broccoli snijden en wassen. Dit is in bovenstaande video uitgelegd. Snijd de broccoli in kleine roosjes/stukjes zodat ze eerder gaar zijn.
 • Zet de pan op de warmtebron en vul deze met water en eventueel een snufje zout. Breng het water aan de kook.
 • Wanneer het water kookt kan de broccoli in het water. Wees hiermee voorzichtig en gebruik een schuimspaan.
 • Breng het water opnieuw aan de kook.
 • Hoe lang we broccoli koken is afhankelijk van de grootte van de broccoli roosjes. Een tijd van 8 – 10 minuten is meestal voldoende.
 • Giet vervolgens de broccoli af in het vergiet.

De broccoli is nu veranderd van kleur en is donkerder geworden. De structuur is ook anders, want de broccoli valt als het ware uit elkaar. Dit is prima voor het maken van een babyhapje.

Neem 2/3 deel broccoli en 1/3 aardappel en pureer dit in je mixer. Voeg een beetje plantaardige boter toe voor de smeuïgheid. Heeft je baby last van de smaak? Neem dan iets minder broccoli en iets meer aardappelen.

Broccoli Blancheren Hoe Lang?

De Broccoli blancheren is een ander manier van broccoli koken. Broccoli blancheren doen we wanneer we de broccoli willen invriezen. Wanneer we broccoli blancheren hoe lang moeten we de broccoli dan koken?

Blancheren is een methode om groente, in dit geval broccoli een korte tijd te verhitten en daarna snel weer af te koelen. Door het kort verhitten worden eventuele bacteriën gedood. Als we de broccoli daarna afkoelen stoppen we het garingsproces. Welke stappen moeten doorlopen worden om broccoli te blancheren en hoe lang?

 • Voordat we broccoli gaan blancheren moet de broccoli eerst gesneden worden. Dit wordt uitgelegd in bovenstaande video.
 • Vervolgens zetten we een pan met water op de warmte bron en zorgen ervoor dat het water gaat koken.
 • Zet gelijk tijdig een pan met koud water, aangevuld met ijsblokje klaar. Heb je geen ijsblokjes zet dan je vergiet in de gootsteen onder de koude kraan.
 • Wanneer het water kookt gaat de broccoli in de pan. Wees voorzichtig en doe dit met een schuimspaan.
 • Breng nu het water weer aan de kook. Broccoli koken duurt 2 -3 minuten lang.
 • Giet vervolgens de broccoli af en doe deze in de pan met ijswater of spoel de broccoli af onder stromend water met je vergiet.

De broccoli is nu klaar. Dep deze vervolgens droog en doe de broccoli in een diepvries zak en leg deze in de vriezer. De broccoli kan je nu zeker 12 maanden bewaren.

Hoe Lang Broccoli Koken Voor Wokken?

De volgende vraag, hoe lang broccoli koken voor wokken kan ook gesteld worden voor roerbakken of broccoli bereiden in de oven. Het is eigenlijk een methode om broccoli voor te bereiden op verdere bereiden in een ander gerecht of met een andere kooktechniek.

Hiervoor moeten de volgende stappen doorlopen worden:

 • De broccoli wordt eerst gesneden zoals in bovenstaande video wordt uitgelegd.
 • Een pan met water wordt op de warmtebron gezet en het water wordt aan de kook gebracht.
 • Wanneer het water kookt, doen we met een schuimspaan de broccoli in de pan en brengen het water weer aan de kook.
 • De broccoli koken we nu voor 3 -4 minuten.
 • Giet de broccoli af in het vergiet en verwerk de broccoli in je andere gerecht.

Dit waren de 4 manieren van hoe lang broccoli koken. Heb je na het koken broccoli over, lees dan onze blog ‘Hoe Broccoli Bewaren?‘. Zo kan je broccoli op de juiste manier bewaren en later nog een keer eten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs