Hoe Champignons en Kastanjechampignons Bewaren?

Deel deze blog makkelijk via:

Champignon is van oorsprong het Franse woord voor paddenstoelen en schimmels. Zij worden gekweekt op een kweekbodem van kalk, paardenmest en kuikenmest.  Je hebt grof,- midden,- en fijne snel knoppende rassen. De laatste wordt bijna niet meer gekweekt. Maar hoe kan je nu champignons en kastanjechampignons bewaren?

Champignons zijn in de koelkast 3 dagen houdbaar. Buiten de koelkast zijn de champignons 1 – 2 dagen houdbaar, wanneer deze op een droge koele plaats staan. Rauw invriezen gaat ook, maar wel bevroren toevoegen aan je gerecht.

Wil je weten hoe je champignons moet schoonmaken en snijden? Lees dan onze blog ‘Hoe champignons schoonmaken en snijden?‘ en laat je verrassen. Champignons bakken kan je lezen in onze blog ‘Hoe Champignons Bakken?‘ voor heerlijke gerechten met champignons.

Er zijn een aantal handelingen nodig voordat je zeker weet dat de champignons ook zo lang houdbaar blijven. De uitgebreide uitleg kun je hieronder lezen. Er is geen verschil in het bewaren van champignons of kastanjechampignons.

Champignons Koel Bewaren

Champignons die in de koelkast staan kunnen het best worden bewaard in de originele verpakking of in een papieren zak. Zo blijven zij droog en kunnen de champignons ‘ademen’. Ook de kleur blijft langer behouden en worden zij minder snel droog en rimpelig. Zorg ervoor dat de champignons niet bij groente staan die sterk ruiken want zij nemen die lucht over.

Hoe Champignons en Kastanjechampignons Bewaren

Het is van belang, wanneer je champignons even wilt bewaren, dat je verse koopt. Dit is herkenbaar aan de onderkant van het hoedje van de champignon. Wanneer deze gesloten is zijn, zijn zij vers.

Het kan zijn dat je aan de onderkant van de paddenstoel streepjes ziet zitten, de zogenaamde lamellen. Dan weet je dat de champignons al wat verder zijn in het rijpingsproces. Deze kun je dus thuis niet zo lang meer bewaren. Direct nuttigen zou ik zeggen, wanneer zij niet over de datum zijn en niet vies ruiken. 

Gebakken Champignons Bewaren

Voor je begint moet je de champignons van ‘aarde’ ontdoen. Dit kun je doen met een champignon borsteltje of met een keukenpapiertje.  Het is van belang dat je ze niet onder water schoon maakt. De champignons worden daar zompig van. Zij nemen het water op als een spons.  Zij kunnen dan minder andere smaken opnemen zoals tijm en bieslook wanneer je aan het bakken bent.

Hoe Champignons en Kastanjechampignons Bewaren

De gebakken champignons zijn te bewaren in de koelkast. Doe de champignons in een afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast. Je kunt ze zo 2-3 dagen bewaren. Wanneer je ze weer wilt gebruiken dan altijd even ‘kijken, ruiken en proeven’

Gebakken champignons moet je niet invriezen. Na het ontdooien worden ze papperig en verliezen ze heel veel aan smaak. Gewoon niet doen.

Rauwe Champignons Invriezen 

Je kunt rauwe champignons bewaren door ze in te vriezen. Het zou een ideale situatie zijn wanneer je een shockvriezer hebt. Deze vriezen de champignons sneller in en daardoor blijft de structuur en de smaak beter behouden.  Maar een ‘gewone’ vriezer is ook mogelijk.  

Ook hier geldt: eerst de champignons schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier. Daarna kun je de champignons in plakjes snijden. Je bewaart deze in een diepvriesbakje of zakje. Je kunt ervoor zorgen dat je eventueel porties invriest zodat je niet een paar ons champignons hoeft te ontdooien voor het beleggen van één pizza. Plak een sticker met de invriesdatum op het bakje.

De truc bij het ontdooien is om het vocht wat vrijkomt mee te nemen in het gerecht wat je aan het bereiden bent. Hier zit veel smaak aan. Je moet de bevroren champignons direct bij het gerecht doen, dus niet ontdooien! Deze ingevroren champignons kun je gebruiken op een pizza, in pasta’s, éénpansgerechten of soepen.  

Champignons Konfijten En Bewaren 

Champignons kan je ook bewaren door middel van konfijten. Het konfijten van champignons wordt niet zo heel vaak gedaan, zo te zien aan het aantal recepten. Er zijn er een aantal te vinden met bier en suiker en witte wijnazijn.  Omdat er een goede schep suiker bijzit zal dit ongetwijfeld ook als conserveringsmiddel dienen.

Er wordt niet bij vermeld hoelang dit bewaard kan worden. Maar ongetwijfeld langer dan de 3 dagen in de koelkast.  Hier geldt: ruik, proef en kijk of het er nog goed uit ziet of proeft. Bij schimmel of vieze luchtjes dient de pot leeggegooid te worden in de vuilniszak.  

Champignons Wecken En Bewaren 

Allereerst is het handig om te weten wat wecken is. Dit ga ik in het kort uitleggen. Bij het wecken worden de pot of weckfles steriel gemaakt door middel van het uitkoken van fles of pot. De fles moet een aantal minuten onder water staan in 100 graden (koken). Daarna wordt de fles eruit gehaald en moet deze uitlekken.

Om het steriel te houden worden deksel en pot zeker niet aan de binnenkant afgedroogd. Na het uitlekken zijn zij gereed om gevuld te worden.  Dan volgt een recept naar keuze van de champignons. Wanneer de potten weer vol en dicht zijn op de juiste manier gaan zij weer het water in om nog een keer gekookt te worden. Daarna zijn de champignons geweckt en kunnen zij zeker een jaar bewaard worden op een koele, donkere plek.

Het is altijd verstandig om te proeven, kijken en ruiken voor je deze champignons weer gaat gebruiken. Zit er schimmel op of ruikt het niet fris, dan is het een kwestie van weggooien en eventueel op nieuw proberen. Het is een secuur werkje.  

Champignons Drogen En Bewaren 

Champignons kun je drogen om deze lang te bewaren. Dit kan niet gewoon op een plankje op het aanrecht en wachten tot ze uitgedroogd zijn. Daar gaat een techniek mee gepaard. Hier volgt de uitleg in het kort om een beeld te krijgen.  

Het drogen kan in een voedseldroger of in een heteluchtoven. In de heteluchtoven moet een mogelijkheid zitten met lage temperaturen van 60 graden en de deur moet op een kier kunnen. De champignons gaan schoongemaakt op een rooster en worden eerst een poosje op 60 graden gedroogd. Dit om het ergste vocht te laten verdampen.

Daarna gaat de temperatuur op zo een 40 graden. Een stuk langzamer maar zo blijft de smaak behouden. Wanneer de champignons klaar zijn, dit duur ongeveer 4 á 5 uur, mogen ze uit de oven en kunnen zij op een donkere plaats in een afgesloten bakje lang bewaard blijven. Zolang er maar geen vocht bij komt.

Kijk, ruik en proef als je verdachte dingen ziet, zoals schimmel of vieze luchtjes. Dan zijn zij waarschijnlijk niet meer goed en is er water of vocht bijgekomen. 

Hoe Lang Houd Je Paddenstoelen Goed?

Truffels Bewaren

Verse truffels zijn een delicatesse. Zij worden anders bewaard dan de champignons die wij regelmatig op tafel hebben staan. Verse truffels dienen gelijk te worden geconsumeerd. De krachtige smaak en geur komen dan het best tot zijn recht.  Je kunt truffels 7 tot 10 dagen bewaren, mits zij op de juiste manier behandeld en bewaard worden. Een truffel moet dan ook goed in de gaten worden gehouden.  

Truffels worden bewaard met de aarde of zand om zich heen. Je mag hen in geen geval schoonmaken. Dit verkort de levensduur. Het is de bedoeling dat je de truffel in een keukenpapiertje wikkelt en deze, in een afgesloten koelkastbakje, in de groente la bewaard.

De truffel zal hoe dan ook vocht verliezen. Daarom is het belangrijk het keukenpapier te vervangen voor een nieuwe. De koelkast zal naar truffel ruiken wanneer het bakje niet goed gesloten was. 

De Trechtercantharel Bewaren

De trechtercantharel wordt voor een lange levensduur bij 4 tot 7 graden in de koelkast bewaard. Dan nog is de houdbaarheid beperkt. Zij blijven dan 2 a 3 dagen eetbaar.  

De Zwarte Trompet Bewaren 

De zwarte trompet lijkt het meest op een trechtercantharel in de rouw. Hij is donker gekleurd. Deze paddenstoel moet voor het beste resultaat direct worden gegeten. Mocht deze toch even in de koelkast bewaard moeten worden, dan is daar de ideale temperatuur 4 tot 7 graden voor. 

Eekhoorntjesbrood Bewaren 

Het eekhoorntjesbrood is een wilde paddenstoel. Het advies is om deze paddenstoel direct op de dag van aankoop, te bereiden. 

Het Schapenvoetje Bewaren 

Het schapenvoetje of stekelzwam is een wilde paddenstoel. Deze is 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast in de groente la. 

Morieljes Bewaren 

Verse morieljes kun je eigenlijk niet bewaren. Het is de bedoeling dat je deze direct verwerkt. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs