Hoe Champignons Schoonmaken En Snijden?

Deel deze blog makkelijk via:

De champignon is een van de bekendste paddenstoelen. In Europa komen wel duizenden paddenstoelen voor waarvan er ongeveer 50 eetbaar zijn, de champignon dus ook. Paddenstoelen zijn schimmels die tegenwoordig op grote schaal gekweekt worden. Maar hoe moet je champignons schoonmaken en snijden?

Schoonmaken kan door af te spoelen onder de kraan of in een kom met water. Een borsteltje of vochtig keukenpapier werkt ook goed. Als laatste kan je ze schillen. Snijden doe je met een mesje of eiersnijder. De Portobello schoonmaken met een borstel.

De champignons is een lekkere aanvulling op je gerecht. Champignons zijn goed te kruiden en nemen vele smaken op. Het bakken van champignons is zo gedaan. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Champignons Bakken?‘ en je ze zo een heerlijk gerecht op tafel.

Voordat je ze kunt gebruiken moet er nog wel wat gebeuren, te beginnen met schoonmaken.

Hoe Champignons Schoonmaken?

Het schoonmaken van champignons is voor de meeste geen leuk klusje, omdat we denken dat het tijdrovend is. Echter moet het wel gebeuren, want ze groeien op paardenmest en dit moet je wel verwijderen. Er zijn verschillende manieren om champignons schoon te maken. Deze zullen we hier bespreken.

Het belangrijkste van het schoonmaken van champignons is dat je ze eerst schoonmaakt en dan pas gaat snijden! We beginnen met het wassen onder de kraan.

Champignons Schoonmaken Met Water

De algemene gedachte is dat champignons niet schoongemaakt mogen worden met water. Door ze onder de kraan te houden of in een bak met water af te spoelen zouden de champignons zichzelf volzuigen met water.

champignons schoonmaken

Dit verhaal is een mythe, onzin dus! De champignon bestaat al voor 90 procent uit water en kan hierdoor niet veel water meer opnemen, wanneer we de champignons wassen onder de kraan of in een bak met water schoonmaken. Je moet ze echter niet laten weken in een bak met water, want dan nemen ze wel water op.

Wassen onder de kraan of in een bak met water is juist de beste manier. Je kunt de champignons voorzichtig met je handen onder de kraan schoonmaken. Spoel het vuil eraf en wrijf voorzichtig met je vingers schoon.

Zijn ze schoon, leg de champignons dan op een katoenen theedoek of een paar velletjes keukenpapier en dep te voorzichtig droog. Snijd nu de onderkant van de stam eraf en ze zijn nu klaar om verder verwerkt te worden.

Champignons Schoonmaken Borstelen

De volgende methode is met een champignonborstel. Dit is een klein borsteltje wat eruit ziet als een champignon. Met dit borsteltje borstelen we voorzichtig het vuil van de champignons af. Alle zwarte stukjes moet van de champignon af. Dit is namelijk de paardenmest waar ze op groeien.

champignons

Zet niet te veel kracht, want dan kan je de champignons kapot borstelen. Als de champignons schoon zijn snijd dan de onderkant van de stam eraf en je kunt ze nu verder verwerken.

Champignons Schoonmaken Met Keukenpapier

De volgende manier is de champignons schoonmaken met keukenpapier.

Pak een paar velletjes keukenpapier of een katoenen theedoek en maak deze vochtig. Poets nu als het ware de champignons schoon. Wrijf voorzichtig de champignons schoon en verwijder al het vuil. Je kunt dit heel precies doen, zodat je zeker weet dat het vuil ervan af is.

Ook hier snijd je als laatste de onderkant van de stam eraf. Nu zijn ze klaar om verder verwerkt te worden.

Champignons Schoonmaken Schillen

Ook een arbeidsintensief klusje is het schillen van champignons. Wanneer je echt zeker wilt zijn dat al het vuil ervan af is kan je de champignons voorzichtig schillen.

Neem hiervoor een scherp klein mesje en pel als het ware de champignons. Je trek nu een dun laagje van de champignon af. Dit is echt wel even een geduldig klusje om te doen, maar dan weet je ook zeker dat al het vuil ervan af is.

Wanneer je klaar bent snijd je de onderkant van de stam af en de champignons zijn nu schoon.

Hoe Kastanje Champignons Schoonmaken?

Kastanje champignons is de tweede meest verkochte champignon soort in Nederland. Ook dit is een paddenstoel en ook deze bestaat uit 90 procent vocht.

Ja, het schoonmaken van kastanje champignons is gelijk aan het schoonmaken van de witte champignons. Het schoonmaken van de gewone champignons staat hierboven beschreven, dus maak je keuze en ga aan de slag.

Hoe Cantharellen Schoonmaken?

Cantharellen zijn ook schimmels, net zo als de gewone champignon en de kastanje champignon.

En ook hier een ja, het schoonmaken van de cantharel is gelijk aan het schoonmaken van de gewone champignon. Deze mag je ook gewoon onder de kraan afspoelen, want de cantharel bestaat voor 90 procent uit water en neemt dus niet veel vocht meer op.

Voor het schoonmaken van Cantharellen verwijs ik je naar bovenstaand hoofdstuk met titel ‘Hoe Champignons Schoonmaken?’.

Hoe Portobello Champignons Schoonmaken?

De Portobello is een grote champignon die aan de onderkant vaak open is; je kunt de lamellen zien. Deze champignon niet met water afspoelen. Tussen de lamellen van de champignons kan het water gaan zitten. De champignon zelf neemt niet veel vocht op, maar ze kunnen wel veel vocht vasthouden tussen de lamellen.

portobello champignons

Voor deze champignon is het advies borstelen of schoonmaken met vochtig keukenpapier. Beide methode staan bovenstaand omschreven.

Snijd, na het schoonmaken als laatste een stukje van de stam af en je kunt de Portobello verder verwerken in je gerecht.

Hoe Champignons Snijden

Pas als de champignons schoongemaakt zijn gaan de de champignons snijden. Als je kleine champignons hebt hoef je deze natuurlijk niet te snijden en het staat dan nog leuk in je gerecht ook.

Voor het snijden heb je een snijplank en een klein scherp mes nodig. Leg de champignon op de snijplank en snijd er plankjes van. Dit is de meest gebruikelijke manier; snijden van dunne plakje.

champignons snijden

Heb je hele grote champignons dan kan je deze eerst halveren en daarna in plakjes snijden. Houd er wel rekening mee dat champignons heel erg slinken tijdens het bereiden. Ze laten namelijk het vocht los en zoals je gelezen hebt bestaat een champignon voor 90 procent uit vocht. Dus maak niet te kleine stukjes.

champignons snijden

Heb je nog een eiersnijder in je kast liggen? Deze kan je ook prima gebruiken voor het in plakjes snijden van je champignons. Leg simpel de champignons in het kommetje van de eiersnijder doe het klepje naar beneden. Je heb nu allemaal plakjes van gelijke dikte.

Nu weet je veel meer over het schoonmaken en snijden van champignons. Heb je champignons over en wil je deze bewaren, ga dan naar onze blog ‘Hoe Champignons En Paddenstoelen Bewaren?‘dan hoef je niets weg te gooien en blijven de champignons lang vers.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs