Champignons Kruiden? Lekkerste Combinaties

Deel deze blog makkelijk via:

Champignons kun je op verschillende manieren kruiden. Los in de pan bij de gebakken champignons of bijvoorbeeld gevulde champignons in de oven. Champignons hebben een zachte smaak en er zijn een aantal kruiden die heel goed matchen. Ook andere smaakmakers, die geen kruiden zijn, kunnen heel goed bij champignons en zal ik kort benoemen. We beginnen met de vraag ‘Welke kruiden kunnen prima bij champignons?’. 

  • Tijm 
  • Zout en peper 
  • Rozemarijn 
  • Knoflook 
  • Marjolein 
  • Dragon 
  • Koriander 
  • Peterselie 
  • Bieslook  

Andere smaakmakers kunnen zijn: ketjap manis, zoete chilisaus, sojasaus of citroensap 

Voor je met champignons aan de slag gaat moet er nog iets gebeuren en dat is het schoonmaken van de champignon. Champignons kunnen worden gekweekt in paardenmest, dek-aarde en nog wat andere dingen. Om geen van dat soort zaken in jouw eten te krijgen kun je met een champignonborsteltje de champignons schoon maken. Ook met een keukenpapiertje is dit goed mogelijk.  

Champignons En Kruiden 

Kruiden worden door champignons erg goed opgenomen, zeker wanneer er vocht bij komt zoals bijvoorbeeld boter, jus of kruidenboter of saus. Champignons hebben een zachte smaak dus er kunnen best wel met wat kruiden gecombineerd worden zoals je hierboven ziet.

champignons kruiden

Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Het is aan jezelf welke en hoeveel kruiden je bij de champignons wilt doen. Proeven, proeven en proeven is het advies tot jezelf tevreden bent over de smaak. Maar dat geldt niet alleen voor champignons natuurlijk. Dat geldt voor alles wat je klaarmaakt, maar dat terzijde. 

Er zijn een aantal kruiden die je op het laatst toevoegt, omdat de smaak verminderd wanneer dit mee worden gebakken of gekookt. Dat zijn de zachte kruiden zoals peterselie, bieslook en koriander. Deze kruiden kun je hakken en door het gerecht doen, op het laatst of als decoratie gebruiken.  

Champignons kan je ook koken in bouillon. Ja echt waar! Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Champignons Koken? Meerdere manieren‘.

Champignons Bakken Kruiden 

Wanneer je de champignons in boter bakt of een heerlijke olijfolie, dan kun je als voorbeeld deze combinaties gebruiken. Over het bakken van champignons hebben wij ook een blog geschreven, ‘Hoe Champignons Bakken? Vele mogelijkheden!‘ vertelt je er alles over.

champignons kruiden
  • Combinatie 1
    • Verse knoflook 
    • Zout
    • Peper 
    • Tijm of Marjolein 
  • Combinatie 2
    • Peper 
    • Verse knoflook 
    • Ketjap manis 
  • Combinatie 3
    • Koriander 
    • Verse knoflook
    • Peper
    • Zout
  • Combinatie 4
    • Chilipoeder of saus 
    • Dragon 
    • Peper 
    • Zout 

Natuurlijk is het zo dat de kruiden of specerijen ook ‘in hun ééntje’ bij de champignons passen. Er hoeft geen combinatie aan te pas te komen maar dat ligt helemaal aan jouw smaak en waar je de champignons voor wilt gebruiken. Het zijn voorbeelden. Experimenteer met kruidencombinaties die helemaal jouw smaak worden. Voeg kleine beetjes toe, proef dan en voeg eventueel weer kruiden toe. Zo kun je ontdekken hoeveel en welke kruiden je nog meer lekker vindt bij champignons. 

Bij champignons, die je kunt bakken kruidenboter, hoef je in principe niets meer toe te voegen. Deze zijn door de kruidenboter al voortreffelijk om te eten. 

Kruiden Voor Champignons

Handig is het om te weten hoe je de kruiden bij champignons gebruikt en waar je op moet letten. Sommige kruiden kan je gelijk toevoegen en ander pas als je de champignons klaar gemaakt heb. Onderstaand worden een aantal kruiden besproken.

champignons kruiden
  • Peterselie
    • Peterselie wordt als laatste toegevoegd bij een champignongerecht anders verliest het zijn smaak. 
  • Tijm
    • Tijm kan met de champignons mee de oven in (als takje of naaldjes, al dan niet gebroken of vermalen). De smaak wordt aan de champignons af gegeven na verwarmen van wat olie en van het kruid. Ook gedroogd kan tijm toegevoegd worden aan een champignon(gerecht) tijdens het bakken/koken. Zo heeft tijm de tijd om haar smaak af te geven aan de champignons. 
  • Koriander
    • Koriander wordt als laatste toegevoegd aan de champignons in verband met smaakverlies. Het mag even worden meegekookt maar niet te lang. Koriander kan ook gebruikt worden als decoratie.
  • Marjolein
    • Marjolein kun je mee bereiden met de champignons wanneer je dit op het laatst doet anders verliest het zijn smaak.  Gedroogde marjolein moet eerst’ een soort van geweekt’ worden in het gerecht voor zij haar smaak kan afgeven. Dus dan pas proeven.
  • Knoflook 
    • Knoflook kun je gebakken of gepoft door champignon(gerechten) doen. Wanneer je het bij een gebakken gerecht doet, bijvoorbeeld gebakken aardappelen, dan als laatste toevoegen en even meebakken anders verbrand de knoflookpoeder. Wanneer je knoflookpoeder in een saus doet kan dat op elk moment. 
  • Dragon
    • Dragon kan snel overheersen bij champignons. Gebruik verse bladeren gesneden door de champignons maar met mate. Ook gedroogd kun je dragon gebruiken door de champignons maar niet op het laatst. Er moet vocht kunnen intrekken in de kleine stukjes gedroogde dragon anders eet je droge harde stukjes. Wanneer de droge dragon vocht heeft opgenomen kan hij zijn smaakstoffen afgeven.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs