De Lekkerste Boerenkool Wokken Doe Je Zo!

Deel deze blog makkelijk via:

Boerenkool, deze lekker groente is nog lekkerder wanneer er nachtvorst overheen is geweest. De smaak wordt dan zoeter. Boerenkool wordt over het algemeen gekookt, maar je kan meer met boerenkool doen. Je kunt Boerenkool ook wokken.

Maak olie warm in de wok en voeg 125 gram boerenkool toe aan de wok. Bak eventueel eerst andere smaakmakers zoals paprika, ui en knoflook aan en voeg dan de boerenkool toe. Wok de boerenkool nu voor ongeveer 5 -7 minuten beetgaar.

Als je het toch liever wilt koken kan je onze blog over het koken van boerenkool lezen. Het wokken van boerenkool is niet echt moeilijk, je moet alleen even weten wat te doen. Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Boerenkool Roerbakken

Door de boerenkool te wokken of te roerbakken krijg je veel meer mogelijkheden om boerenkool met andere smaakmakers te combineren. Ja, zo kan je boerenkool ineens serveren met rijst in plaats van aardappelen of gestampt tot stamppot.

Ook gewokte boerenkool met pasta smaakt heerlijk. Onderstaand worden ze allemaal besproken.

Boerenkool Wokken Hoe Lang

Voor het wokken van boerenkool kan je verse stroken kopen in de supermarkt of al schoongemaakte boerenkool in zak kopen die in het koelschap ligt. Het maakt niet uit, want het wokken is gelijk. Je moet de stroken alleen even schoonmaken en de bladeren er vanaf ritsen. Kijk hiervoor op onze blog over het schoonmaken van boerenkool. Het wokken van boerenkool duurt overigens ongeveer 5-7 minuten.

boerenkool wokken

Wanneer dat gedaan ik kan je gaan wokken. Je hebt ongeveer 125 tot 150 gram rauwe boerenkool per persoon nodig.

 1. Maak 2 tot 3 eetlepels olie warm in de wok.
 2. Als je de boerenkool gewassen hebt, dep deze dan eerst goed droog met keukenpapier.
 3. Als de olie wam is gaat de boerenkool in de wok. Wanneer het te veel is voor één keer voeg dan delen boerenkool toe aan de wok.
 4. Als het geslonken is roerbak het het dan nog verder voor 5 – 7 minuten.
 5. Je kunt ook een klein beetje water toevoegen, deksel op de wok doen en 5- 7 minuten laten stoven.
 6. Wanner het klaar is kan je het serveren

Boerenkool die alleen gewokt is, zonder verdere toevoegingen kan je uitstekend gebruiken voor een salade.

Om extra smaak te geven aan je boerenkool kan je zout, peper en uienpoeder toevoegen. Heel veel varianten voor het kruiden van boerenkool staan beschreven in onze blog hierover.

Veel vaker wok je niet alleen boerenkool maar voeg je veel meer smaakmakers toe. Onderstaand worden een aantal mogelijkheden besproken.

Boerenkool Wokken Vegetarisch

Voor dit recept kan je heel veel ingrediënten gebruiken zoals uien, knoflook, paprika, champignons en tomaten. Ik gebruik in dit recept paprika. Wat heb je nodig voor 4 personen:

boerenkool wokken
 • 1 rode paprika is stukken gesneden
 • 1 grote ui, gesneden
 • 125 gram boerenkool persoon
 • 1 teentje geperste knoflook.
 • 2 eetlepels olie
 • peper en zout

Het klaar maken gaat als volgt:

 1. Maak de olie warm in de pan en fruit de geperst knoflook, ui en paprika voor 3-4 minuten aan.
 2. Voeg vervolgens de bierenkool toe aan de wok en meng alles goed met elkaar. Blijf roeren, totdat de boerenkool geslonken is en wok het dan nog voor 5 minuten.
 3. Haal een stukje boerenkool uit de wok en proef even of het beetgaar is.
 4. Voeg dan peper en zout toe naar smaak en meng ales wederom goed met elkaar.
 5. Haal de boerenkool uit de wok en serveer het gelijk.

Dit is lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappelen.

Als je champignons of bijvoorbeeld tomaat wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook, of een combinatie hiervan is ook lekker. Fruit eerst de andere ingrediënten even aan en voeg dan de boerenkool toe aan de wok.

Boerenkool Roerbakken Stamppot

Boerenkool stamppot roerbakken is een andere variatie voor het klaarmaken van boerenkool.

Voor dit gerecht schil je eerst de aardappelen, liefst kruimige en deze kook je voor ongeveer 15 – 20 minuten afhankelijk van de grootte van de aardappelen.

In de tussentijd roerbak je de boerenkool. Neem 125 gram boerenkool per persoon en combineer de boerenkool met paprika en bijvoorbeeld knoflook. Hoe je dit doe is bovenstaand beschreven bij vegetarische boerenkool.

Giet vervolgens de aardappelen af en stamp deze fijn. Voeg een beetje plantaardige melk toe om het smeuïg te maken. Dan gaat de boerenkool door de aardappelen heen en stamp/meng alles goed door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Of meng mosterd door de stamppot, echt lekker.

Boerenkool Roerbakken Met Rijst

Met rijst is boerenkool ook heel goed te combineren. Natuurlijk wel met ander smaakmakers, namelijk:

 • 2 Teentjes knoflook, geperst
 • 1 ui in ringen
 • Boerenkool 150 gram
 • 2 tomaten in blokjes of kwarten
 • 1 rode paprika in blokjes
 • ketjap 3 eetlepels
 • 1 tl. Paprika poeder
 • Zout en peper
 • 2 el. olie
 • Hoeveelheid rijst voor 2 personen.

Wat ga je doen?

 1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
 2. Maak de olie warm op een middelhoge stand van de warmtebron en bak de hierin de paprika voor 4 minuten aan.
 3. Voeg vervolgens de tomaten, knoflook, uien en boerenkool in delen toe aan de pan en meng alles goed met elkaar.
 4. Voeg vervolgens de paprikapoeder toe aan de boerenkool en wok alles nu voor ongeveer 5 minuten.
 5. Proef een beetje boerenkool om checken of het beetgaar is.

Voeg nu de boerenkool toe aan de afgegoten rijst en meng alles goed met elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Boerenkool Roerbakken Pasta

Wat je met rijst kan doen kan je ook met pasta doen. Het gerecht wat is beschreven bij boerenkool roerbakken met rijst past ook perfect bij pasta. Wat je nog kunt toevoegen zijn champignons.

Deze bak je eerst, samen met de paprika even aan en dan voeg je de rest toe. De pasta maak je klaar conform de aanwijzing op de verpakking.

Voeg aan het einde de pasta toe aan de wok en meng alles goed met elkaar.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs